U serijalu u kojem predstavljamo ljude koji će ove godine raditi u našoj Školi futsala, red je došao i na jedno novo, ali svima dobro poznato lice. Vladimir Škegro, naš vjerni navijač i član od prvog dana, od ove sezone svoje će nogometno znanje prenositi i na najmlađe klince u našoj Školi futsala.

Najprije smo ga zamolili da se predstavi, za sve one koji nisu upoznati s njegovim likom i djelom.

“Trenerskim poslom bavim se od svoje 25. godine i cijeli moj trenerski staž vezan je za mlađe uzrasne kategorije. Kao i brojni “propali” nogometaši odlučio sam ostati u najljepšoj igri kroz trenerski posao i rad s mladim igračima. Svoj prvi trenerski angažman dogovorio sam u mom matičnom klubu, NK Maksimir gdje sam kroz puno desetljeće trenirao doslovno sve uzraste – od zagića do juniora, a od 2017. sam zaposlen u NK Ravnice (bivši Tekstilac) i upravo sam preuzeo ulazne pionire, 2006. godište. To je kaj se tiče trenerskog iskustva koje je najvažnije, a škola uvijek dobro dođe – diplomirani sam profesor kineziologije.”

Na neki način, mogli bismo reći da se time zatvorio krug, jer počeci naših mlađih uzrasta vezani su uz njega i povijesnu, prvu Šalatu našeg Kluba.

“Uz Futsal Dinamo sam vezan još i prije povijesne Šalate. S obzirom na moju aktivnost na tribini bio sam upoznat s idejom Boysa za pokretanjem malonogometne priče uslijed tadašnjih okolnosti oko Dinama, a za samu tu Šalatu bio sam zadužen organizirati predigru klinaca. Ja sam tada vodio mlađe pionire Maksimira, a uz pomoć našeg Tome Šokote dogovorili smo tekmu protiv dečki iz NK Kustošija. Momčadi smo nazvali Zagreb istok i Zagreb zapad, a ja sam naravno izlobirao da moji budu plavi, hahaha! I na taj način sam doživio vrhunac svoje trenerske priče, vodio sam plave uz grmljavinu Bad Blue Boysa! Dakle, kao trener u toj revijalnoj predigri zapravo sam bio sudionik prvog događaja u toj priči o Futsal Dinamu. Najljepši i najdraži trenutak bez konkurencije.”

Logično je bilo zapitati se kako je došlo do njegovog ponovnog angažmana…

“Prvi i ne pretjerano ozbiljan kontakt dogodio se u jesen 2015. godine ali tada Škola futsala nije imala uzraste osim kadeta i juniora koje ipak moraju voditi treneri s poznavanjem specifične futsal taktike pa sam neko vrijeme pratio Mićine i Matijine treninge s prvom momčadi. Konačno, ovog ljeta sam prihvatio Matijin poziv i s obzirom na povoljne termine rasporeda treninga u Jazbini (blizu koje stanujem, na Bukovcu) i blizine mojeg nogometnog kluba odlučio sam pomoći u radu Škole futsala. Ali moja najveća poveznica s klubom je ona navijačka prvenstveno, naravno i članska. Doći na svaku tekmu, čak i na gostovanje kad je izvedivo pa “poderati” grlo za Plave za mene je “pod obavezno”!”

Često se naglašava povezanost, pa čak i nužnost poznavanja malonogometnih tehnika s uspjehom u velikom nogometu.

“U dobnim skupinama s kojima ću raditi u Jazbini najvažnije je, uz tehniku, razvijati i smisao za igru ali sve kroz dinamiku i visok intenzitet u igri, uostalom futsal i je takav sport. Ne primjenjujem “suhe” treninge osim eventualno u zagrijavanju nego najviše “vjerujem” razvoju (malo) nogometnih znanja i sposobnosti kroz pomoćne igre i igru sa specifičnim zahtjevima. Na taj način se najbolje potiče klince na razmišljanje, traženje najboljih rješenja i odigravanje najboljih poteza u igri. Futsal je idealan sport za to baš zbog tog svog visokog intenziteta na malom prostoru. Tko bolje vidi, brže misli i pravilnije odlučuje taj će i bolje odigravati, bilo individualno ili kroz suradnju. Futsal je temelj i osnova za veliki nogomet, nisam sad “otkrio Ameriku”!”

Što se ciljeva za sezonu tiče, oni se nipošto ne tiču samo ostvarenja na terenu.

“Ima više ciljeva. Prvi i najvažniji je da svaki dečko na trening dođe i ode s njega nasmijan i zadovoljan, da taj trening ono kak’ se veli “ponese doma”, da nastavlja voljeti nogomet i povećavati užitak u njemu. Drugo, mi se zovemo Dinamo, mi smo Dinamovci i svakom našem igraču neovisno o dobi moramo ubrizgavati taj kult u vene, odgajati ga u purgerskom i dinamovskom, nadasve hrvatskom duhu. Plavi dres i Sveto ime nisu šminka, nego čast i obaveza, a za onog tko želi jednog dana istrčati pred Boyse i krv, znoj, suze i maksimalna posvećenost.”

Njegov angažman u Jazbini nije bio jedini povod intervjua. Naime, popularni “Škec” je s “Draganićkom farmom” višestruki osvajač Dinamovih pub kvizova, a slovi kao jedan od najvećih znalaca o povijesti i sadašnjosti Modrih. Sutra će, na istom mjestu na kojem će voditi treninge, biti u ulozi sastavljača i voditelja kviza.

“Da, bliži se Šalata, a prije toga i tradicionalni Dinamov pub kviz. Nažalost Šalatu po prvi put propuštam zbog frendove svadbe ali za kviz u Jazbini sam pripremio pitanja za preznojavanje “na izvoz” našim ekipama! Ovo nam je već 11. Dinamov kviz i sama ta brojka pokazuje da je to jedan od najuspješnijih projekata našeg kluba. Maloprije sam spomenuo tu Dinamovštinu. Kroz kvizove, ta naša okupljanja i druženja slavimo Dinamovu povijest i njegujemo njegov kult, a uz to se vrhunski zabavljamo. Natjecanje je tu ali nije u prvom planu.

Ali kao ekskluzivu mogu otkriti našim ekipama da u srijedu po prvi put dobivamo slavodobitnike koji se ne zovu Draganićka farma ili Mlinka za Cicu! Osobno priželjkujem novo pripetavanje za titulu baš kak’ je bilo na prošlom Božićnom kvizu kad je moja Farma u trileru pobijedila najveće nam rivale! Siguran sam u vrhunsko izdanje i kviza i Šalate. Na kvizu se vidimo, a na Šalati svima želim uobičajeno vrhunski, najbolji tulum godine u gradu!”

Vidimo se u Jazbini, Dinamo – to si ti!