Kada biste s prijateljima započeli raspravu tko je najbolji nogometaš svih vremena, teško je da biste došli do konsenzusa. Vjerojatnije je kako bi se rasprava protegnula u nedogled, možda čak i do “povišenih tonova”…

Oni najmlađi međusobno bi se prepirali pripada li “tron” Leu Messiju ili Cristianu Ronaldu. Oni stariji bi odmahnuli rukom i rekli “Djeco, niste vi gledali Maradonu kako udara loptu”, a oni najstariji bi se samo nasmijali i izdiktirali sve individualne i momčadske rekorde koje je legendarni Brazilac Pele ostvario u svojoj bogatoj nogometnoj karijeri.

Odgovor na ovo “vječno” pitanje nemamo, na kraju se takve rasprave ionako svedu na subjektivne kriterije i osobne preferencije…

No, jedna činjenica je neosporna. Sva četvorica velikana u mlađim su danima igrali futsal. Je li futsal bio ključni razlog zašto su postali najbolji nogometaši svih vremena? Vjerojatno nije. Radi se o igračima nevjerojatne vještine i još nevjerojatnijih “radnih navika”, odnosno neizmjerne ljubavi prema nogometnoj lopti i samoj nogometnoj igri.

No, je li futsal utjecao na njihovu kvalitetu? U to nema sumnje…

I tu nije riječ samo o njima četvorici. Brazilski Ronaldo, Ronaldinho, Iniesta, Xavi, Neymar, pa čak i mnogi hrvatski reprezentativci poput Luke Modrića i Marcela Brozovića kao klinci su igrali futsal ili neku vrstu malog nogometa…

Također, nogometni klubovi iz Španjolske, Brazila, Portugala, a u posljednje vrijeme i Francuske i Engleske uključili su futsal u razvoj svojih mladih nogometaša.

Dokaza da futsal (i nogomet na manjem terenu) poboljšava nogometne vještine je jako puno, a mi smo izdvojili najvažnijih 5 načina kako postati bolji nogometaš.

1. Futsal poboljšava nogometnu tehniku

Imamo jedno pitanje, na koje tražimo što je moguće brži odgovor. Koje su četiri tehnički najpotkovanije nogometne reprezentacije na svijetu?

Vjerujemo da je većina vas kao iz topa odgovorilo: Brazil, Argentina, Portugal i Španjolska.

Što je zajedničko tim nogometnim nacijama? Vjerujemo da ste i ovdje izbacili brzi odgovor: Imaju najjače futsal lige i najdužu futsal tradiciju.

Futsal je sport koji se igra na malom prostoru, a lopta putuje puno brže nego na nogometnom terenu. Samim time, futsal igrači moraju razviti izvrsnu tehniku kontroliranja lopte kako bi se snašli u takvim uvjetima.

Ne vjerujete nam? Poslušajte onda legendarnog Andresa Iniestu:

“Nogomet i futsal imaju mnogo toga zajedničkoga, pogotovo kada je riječ o vještini kontrole lopte, kombiniranju i donošenju brzih odluka. Futsal je jako puno utjecao na moju vještinu kontrole lopte na malom prostoru”.

Ili možda velikog Ronaldinha?

“Jako sam volio igrati futsal i bilo mi je jako teško kasnije ga se odreći. Jako puno mojih “nogometnih” poteza naučio sam na futsalu. Igra se na malom prostoru i kontrola lopte je drukčija nego na velikom terenu. Rekao bih da moja nogometna kontrola lopte jako slične onoj koju imaju igrači futsala”.

2. Futsal poboljšava brzinu donošenja odluka

Za razliku od nogometa, na kojem igrači i po nekoliko minuta znaju ne doći u dodir s loptom, u futsalu se to “odsustvo lopte” mjeri u sekundama. Futsal je dinamičan i brzi sport koji od igrača traži donošenje pravih odluka u svega nekoliko desetinki. Takva sposobnost uvelike pomaže nogometašima kada se u suparničkom šesnaestercu nađu s loptom, okruženi šumom suparničkih nogometaša.

Ovdje ne otkrivamo toplu vodu, samo smo poslušali jednog od najvećih strijelaca svih vremena, Edsona Arantesa do Nascimenta, kojeg možda poznajete i pod nadimkom “Pelé”.

“Futsal od igrača zahtjeva brzo razmišljanje i brzo odigravanje. Futsal je bio iznimno bitan u razvijanju moje kontrole lopte, bržim dodavanjima i brzom razmišljanju na terenu”.

Slično razmišljanje ima i njegov “nasljednik” koji je karijeru također započeo u legendarnom brazilskom klubu Santos. Riječ je o današnjem napadaču PSG-a, Neymaru…

“Futsal je imao masivan utjecaj na mene dok sam odrastao. Radi se o dosta zahtjevnoj igri koja mi je pomogla u razvijanju tehnike, brzog donošenja odluka i sposobnosti da radim prave pokrete na malom prostoru. Mislim da bi svaki nogometaš u ranoj fazi karijere trebao zaigrati futsal”.

3. Futsal dodatno razvija taktičku disciplinu

No, koliko god bili tehnički vješti i imali sposobnost brzog donošenja odluka, to vam u futsalu neće puno pomoći ako ste taktički nedisciplinirani. Na kraju dana, kvaliteta nogometaša ne očituje ne samo u načinu na koji štopa loptu ili je udara preko živog zida. Pravi talent očituje se kroz mnogo različitih faktora, među kojima je i taktička disciplina…

“U futsalu vi zaista vidite je li igrač talentiran ili nije. U “velikom” nogometu nije tako lako raspoznati prave talente jer se radi o dosta fizičkom sportu. U futsalu ćete, pak, vidjeti razlike u detaljima kada je riječ o klasi igrača i njihovom razumijevanju taktike”, rekao je jednom prilikom Xavier Hernández Creus, poznatiji pod nadimkom Xavi.

4. Futsal razvija pobjednički karakter

U nogometu se preokreti događaju, ali ne toliko često. Kada jedna momčad preokrene zaostatak od 0:2 i na kraju pobijedi, priča se o “epskom preokretu”. U futsalu, takav preokret je samo još jedan dan u dvorani. Barem su se naši navijači tome naučili…

Futsal uči igrače kako je preokret moguć i kako ne treba odustajati unatoč velikom zaostatku. No, isto tako uči igrače kako se pobjeda ne upisuje dok sudac nije dao posljednji zvižduk. Pouka ovih odlomaka je:

“Vjerujte u preokret i pobjedu do samoga kraja te zadržite koncentraciju i ozbiljan pristup do samoga kraja”.

I usput pročitajte što “Il Fenomeno” Ronaldo ima za reći po tom pitanju.

“Futsal će uvijek biti moja prva ljubav. Kako biste pobijedili protivnike u futsalu, morate biti jako brzi jer se s njima nadmećete na minimalnom prostoru. Jako sam volio izazov koji donosi igra na tako malom prostoru”.

5. Futsal pojačava ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu

Osim što se radi o brzom i dinamičnom sportu, koji pospješuje nogometne vještine, radi se o iznimno zabavnom sportu. Ako ne volite ono što radite, teško da ćete u tome biti uspješni. Nogomet je igra, zabava, ljubav. Tek onda profesionalni sport.

Futsal je jedan od razloga zbog čega su se najveći nogometaši svih vremena zaljubili u najvažniju sporednu stvar na svijetu i postali ono što jesu.

“Za vrijeme odrastanja u Portugalu, stalno smo igrali futsal. Igra na malom prostoru pomogla je mojoj kontroli lopte i, kada god sam igrao futsal, osjećao sam se slobodnim. Da nije bilo futsala, sigurno ne bih bio igrač kakav sam danas”, rekao je Cristiano Ronaldo, a slično razmišljanje o futsalu ima i njegov najveći sportski rival, Leo Messi:

“Kao klinac u Argentini, igrao sam futsal na ulici i za svoj klub. Bilo je iznimno zabavno i jako mi je pomoglo da postanem igrač kakavsam danas”.

Ovo su samo neke od vještina koje svi nogometaši mogu razviti ako igrajući futsal.

A najlakši način da razvijete barem dio tih vještina, i to u svega dva tjedna, je prijavom na besplatne otvorene treninge Futsal Dinamove Škole futsala koji će se od 17. kolovoza do 1. rujna održavati svakim radnim danom na terenima u Cankarevoj ulici (Črnomerec).

Dječaci i djevojčice koji se prijave na treninge (091-1599040) imat će priliku uz stručne trenere razviti sve najvažnije vještine koje su od Messija, tri Ronalda, Pelea, Maradone, Inieste i drugih napravili najbolje nogometaše na svijetu.

No osim što ćete u kratkom vremenu naučiti ovih 5 načina kako postati bolji nogometaš, dolaskom na besplatne treninge razvit ćete još jednu, možda i najvažniju vještinu, koju nećete dobiti na sličnim treninzima u Brazilu, Španjolskoj ili Portugalu…

6. Treninzi u Dinamovoj školi futsala razvijaju ljubav prema Dinamu

Tako da bi naslov ovog članka lagano mogao glasiti i 5 načina kako postati bolji nogometaš + jedan 😎

Dinamo – to si ti!

(Foto: Lucovic Peron, Flickr.com – commerical use allowed)