Još jedna lijepa sportska priča dolazi iz srca Slavonije – grada Đakova – gdje je osnovan NK Dračice na demokratskim temeljima, inspiriran osnutkom  Futsal Dinama te navijačkog Varteksa i United of Manchestera.

OSNIVANJE KLUBA

Grupa entuzijasta u đakovačkom kvartu Dračicama pokrenula je osnivanje novoga kluba, odnosno, reaktivaciju ONK Dračice osnovanog još davne 1970. godine (djelovao je sve do 1988. godine). Klub je službeno osnovan 11. travnja 2015. godine, a osnivačka skupština s 30-ak prisutnih jednoglasnom odlukom izabrala je svoje predstavništvo i krenula s radom. Da klub vode ljubitelji nogometa i kvartovski dečki, pokazuje i činjenica da je za predsjednika izabran Dračičanin Ivan Bilandžić koji ima tek 20 godina.

Odmah nakon osnivačke skupštine, pozvani su igrači koji su krenuli s treninzima na pomoćnom terenu stadiona „Croatia“. Prva prijateljska utakmica odigrana je u Trnavi gdje su od županijskoga trećeligaša Dinama poraženi rezultatom 3:1, a jedini gol na utakmici za Dračičane, te ujedno prvi u povijesti kluba zabio je 19-ogodišnji Mislav Jukić. U počecima su igrači trenirali na lokalnom pomoćnom terenu bez svlačionica. Kasnije, u dogovoru s gradom, dobili su na korištenje svlačionice i glavni teren. Trenutno igrački kadar broji 25 igrača, a prvi među jednakima je kapetan Tomislav Ćališ, dok je najbolji strijelac na kraju prvog dijela sezone Renato Vrbaslija s devet postignutih pogodaka. Klub se trenutno nalazi na sedmom mjestu Lige nogometnog središta Đakovo, uz tri boda zaostatka za drugoplasiranim NK Budućnost, a do kraja sezone cilj im je upravo zauzeti to drugo mjesto.

OTVARAČI I DRAČICE

NK Dračice živi u simbiozi sa svojim navijačima udrugom – Otvarač Đakovo– s kojima svake nedjelje na betonskom igralištu pokraj stadiona „hakla“. Nisu im strana ni zajednička bicikliranja, hodočašće Đakovo-Međugorje-Sinj-Đakovo te obilježavanje pada grada Vukovara. Prva utakmica na domaćem terenu na sveopće iznenađenje okupila je preko 600 gledatelja što je i rekord lige, a ujedno i grada. Iako su mnogi smatrali da je to samo početni entuzijazam, iz utakmice u utakmicu, brojka se nije spustila ispod 400 ljudi. Polusezonu NK Dračice završava u Gorjanima gdje dolazi oko 100 đakovačkih  navijača koji su uz 100-tinjak domaćih napravili atmosferu koju je bilo užitak gledati, a i slušati. Osim Otvarača, NK Dračice svakodnevno dobivaju slike i videe podrške poznatih sportaša na svoju službenu stranicu, a njima se pridružio i naš modri klub.

U Dračicama s ponosom ističu da su velik broj članova ovoga đakovačkog  kluba te njegovih navijača ujedno i članovi Futsal Dinama.

Zimska stanka za ovaj klub nije značila pauzu niti odmor. U suradnji s rukometnim premijerligašem RK Đakovom organizirana je humanitarna rukometno- nogometna utakmica za Lauru Kladarić, osnovnoškolku sa srčanom manom pod nazivom Samo pozitiva za Lauru. Sportsku dvoranu u Đakovu napunila je brojka od oko 800 ljudi koji su događaj popratili riječima hvale i pljeskom.

ČLANSTVO U NK DRAČICAMA

Svima je već poznat socios model iliti model JEDAN ČLAN-JEDAN GLAS. Mnogi europski velikani poput Sport Lisboa e Benfica, FC Barcelona, Real Madrid C.F., FC Bayern München djeluju na ovom principu. Svaki punoljetni član nogometnog kluba, koji je ustrojen kao neprofitna udruga u vlasništvu svojih članova, ima pravo glasa, ako plaća klubu godišnju članarinu. Članovi biraju predsjednika, upravni i nadzorni odbor. Nažalost u gradu Đakovu, osim ovoga kluba, nema drugih klubova koji funkcioniraju na ovaj način upravljanja.

Ne zaboravimo da smo uzor ovome klubu upravo mi – Futsal Dinamo i NK Varteks Varaždin kojeg su tamošnji White Stonesi osnovali iz istog principa. Sve te klubove na životu drže upravo navijači. Zato vas NK Dračice pozivaju na učlanjenje u nadi kako ćemo promijeniti trulost športa i športskih udruga. UČLANI SE U DRAČICE! Budući da je učlanjivanje krenulo tek od od 2016. godine, učlaniti se može preko samih igrača te članova uprave NK Dračice.

Rad NK Dračica možete pratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/nkdracice/?fref=ts