Iako je model po kojem su klubovi u vlasništvu svojih navijača već dugo poznat u svijetu sporta, kod nas se zbog činjenice da je ideja nova, ali još više zbog činjenice da je u suprotnosti od one po kojoj klub mora imati jednog „šefa“ pojavljuju pogrešna tumačenja takvog, odnosno, članskog upravljanja nogometnim kolektivima. Što zbog neznanja, što zbog namjernog iznošenja neistinitih i zavaravajućih činjenica članski model često se prikazuje kao „Ulica“ koja vodi klub ili ga se smatra nemogućim u praksi.

Pokušat ćemo svakog tjedna kroz primjere i činjenice objasniti zašto je model „jedan član – jedan glas“ ne samo moguć, nego je zapravo i jedini koji ima smisla.

Ako na sport, odnosno sportske kolektive gledamo prvenstveno kao na mjesta koja okupljaju ljude istih interesa, odnosno mjesta na kojima se navijač poistovjećuje sa svojim klubom, gradom, regijom, državom onda je potpuno normalno istog tog navijača/člana uključiti u rad i život njegovog kluba, ne da bi donosio odluke o poslovanju, nego da bi kroz svoju angažiranost bio stalni korektor njegovog rada, odnosno njegovog vodstva. Naime, privatan klub, odnosno onaj s jednim vlasnikom je kao što mu i ime kaže vlasništvo te onaj tko mu je na čelu s istim može raditi što ga volja, a navijač u tom slučaju ne može napraviti gotovo ništa, kao što je slučaj u mnogim europskim nogometnim klubovima gdje su navijači čak bili primorani na osnivanje novih klubova poput United of Manchestera, Austrije Salzburg ili domaćeg primjera Varteksa, dok su novi vlasnici njihovim klubovima mijenjali imena, boje dresova ili čak i godinu osnutka.

Noviji primjer je Cardiff City kojeg je kupio Malezijac Vincent Tan i odmah predložio promjenu imena (Cardiff Dragons), boju dresa (iz plave u crvenu), grb (umjesto lastavice zmaj). Ulazak privatnog kapitala u klub nije mu pomoglo čak ni na sportskom planu (ispali su iz Premijer lige).

S druge strane postoji i ogroman broj primjera poput kompletne njemačke lige koja funkcionira po načelu „jedan član – jedan glas“, gdje čak i Zakon zabranjuje privatno vlasništvo nad klubom, gdje apsolutno nikom ne pada na pamet promijeniti ime ili godinu osnutka jer to ne može bez članova, a kojima su te stvari najosnovnija pitanja zbog kojih navijaju za Bayern, Borussiju ili Schalke. Klubovi su to gdje su ulaznice još uvijek svojom cijenom dostupne većem broju navijača, upravo zato što isti ti navijači ne dozvoljavaju da im nogometne svetinje postanu privatne igračke gdje će se ulaznice prodavati po nekoliko stotina kuna. Oni su prva linija obrane i korektiv lak svakoj upravi koja bi mogla zastraniti s idejom što je to klub i što on predstavlja.

Ono što je također posebno važno naglasiti je činjenica da krilatica „jedan član – jedan glas“ ne znači da se članovi petljaju ili mogu petljati u svaki aspekt poslovanja, poput sportske politike ili nabave potrošnog materijala, kao što vas često pokušavaju uvjeriti neupućeni i zlonamjerni u našem sportu. Ta krilatica znači da ste Vi članovi osnovna jedinica kluba, da birate njegovo vodstvo i da je ono odgovorno Vama, bez posrednika. To znači da osim prava, prvenstveno prava glasa na izborima imate i neke obveze, poput čuvanja Vašeg kluba, uključenosti u njegov život, volontiranja za njegovo dobro i stalnog kritičkog razmišljanja o njegovom radu, odnosno željom da on bude bolji.

Iz tog razloga pokušat ćemo vam detaljnije prikazati financijsko poslovanje našeg Kluba. Na prošloj domaćoj utakmici koja se igrala u K.C. Dražen Petrović (Futsal Dinamo – Nacional) prodali smo 1795 ulaznica (S PDV-om).

UKUPNI PRIHODI – 53.850,00 kuna

UKUPNI RASHODI – 36.115,00 kuna

OSTVARENA DOBIT – 17.735,00 kuna

Zajedno ćemo pokušati naučiti ono što vrhunski klubovi poput Barcelone, Real Madrida, Porta, Benfice kompletne Bundeslige… znaju već više od stotinu godina, a to je da nitko ne može bolje znati što je u interesu njegovog kluba od njegovog navijača. Od osobe koja je to naučila od svog starijeg brata, oca i djeda. Upravo zato ćemo kroz intervjue i primjere drugih klubova, ali i kroz seriju ovakvih članaka zajedno naučiti što je to klub, kako MNK Futsal Dinamo učiniti još boljim i kako u njegov život uključiti još više novih članova.

 

Dinamo to si ti!