Predsjednik kluba Matija Đulvat odgovorio je na pitanja forumaša s našeg foruma-partnera Zone Dinamo u akciji „Pitaj Klub“, a mi razgovor sa Zone prenosimo u cijelosti:

Već je nekoliko puta naglašeno kako su članovi Futsal Dinama ujedno i njegovi vlasnici i njegova najveća snaga. To nije isprazna floskula, već dio klupskog identiteta s kojim se danas s potpunim pravom ponosimo jer je priča o suživotu našeg kluba sa svojim članovima odjeknula čitavim futsal svijetom, a i šire.

U trenucima najveće represije gramzivih aparatčika prema vlastitim navijačima, Futsal Dinamo ponudio je mirnu luku spasa za sve one koji shvaćaju da je klub puno više od prebacivanja milijuna preko off-shore računa i osobnog bogaćenja pojedinaca. Futsal Dinamo je više od kluba, on je osjećaj zajedništva, sloge, ljubavi prema plavoj boji, prema sportu. Futsal Dinamo je obitelj. Obitelj otvorena za sve one koji se pronalaze u prethodnim riječima.

Stoga smo pokrenuli ovu inicijativu u kojoj ne želimo samo srušiti barijere koje postoje između onih na dnu piramide – članova  – i onih na vrhu – uprave – već potaknuti osjećaj vrijednosti među članovima kluba kako su upravo oni najvažniji i centralni dio svakog kluba koji mora baštiniti vrijednosti svojih navijača i svojim navijačima stvoriti drugi dom.

S tim ciljem pokrenuli smo akciju pred vama „Pitaj Klub!“ Navijači su dobili priliku pitati predsjednika kluba sve što ih interesira o poslovanju kluba, igračima, budućim planovima, drugim projektima, trenerima, utakmicama, treninzima i svemu onome što čini jedan sportski klub.

Kao što znate, ovo je drugi krug pitanja kojeg provodimo u sklopu ove akcije, a drago mi je što je broj pitanja bio veći i sigurno ćemo dalje nastaviti s ovim. Da ne duljim više, u nastavku vam dostavljam odgovore Matije Đulvata na vaša pitanja. Hvala vam svima na postavljenim pitanjima. Dinamo – to ste vi!

I sretan vam početak sezone!

Matija, Kako si zadovoljan s ovogodišnjom Šalatom i je li sve prošlo u redu po pitanju kazni?

Sve je prošlo u najboljem redu, BBB-i su napravili ponovno atmosferu za pamćenje i svi koji su bili imaju samo riječi pohvale. Talijani su me zvali par dana nakon Šalate i zahvalili što su mogli biti dio cjelokupnog događaja. Ja se još jednom želim posebno zahvaliti volonterima bez kojih ovoga svega ne bi bilo, bez njihove pomoći pitanje je kako bi uspjeli organizirati Šalatu.

Možemo li očekivati još kakvo pojačanje ili je zatvorena lista transfera do kraja sezone?

Do polusezone ne. Na polusezoni ćemo vidjeti kakvi smo i onda ćemo odlučiti o mogućim pojačanjima.

Ova sezona će biti veliki izazov za Futsal Dinamo jer se konkurencija dostojno pojačala. Postoji li mogućnost da se kojim slučajem ne plasiramo u play-off ili ipak vjerujete u snagu ove momčadi da se takav scenarij neće dogoditi?

U sportu je sve moguće. Liga je jako izjednačena i kratka tako da treba odmah početi skupljati bodove. Siguran sam u našu snagu i da play-off neće doći pod znak pitanja!

Hoće li ići Trofej Dinamo iduće godine s obzirom na organizacijske limite i presing, a samim time koliko realno klub ima koristi od tog u odnosu na uloženo?

O Trofeju Dinamo ćemo imati poseban sastanak na kojem ćemo izvući sve pozitivne i negativne strane. Do ove godine, zbog suradnje s jednim od glavnih sponzora, klub je imao direktne koristi, ne samo zbog promidžbe. Sada smo na putu da se dogovorimo s jednim novim sponzorom oko nastavka ulaganja u Trofej Dinamo, ali više ćemo znati kad završimo te dogovore.

Kakva je situacija s TV pravima i prijenosima ove godine i je li se otvorila mogućnost prijenosa utakmica preko YouTubea ili klupskog Facebooka?

Sve utakmice koje igramo izvan TV termina (petkom u 20:00) mogu se streamati. Mi ćemo to uvijek na domaćoj utakmici napraviti, a za gostujuće utakmice ćemo pokušati osigurati prijenos u dogovoru s domaćinom jer, kad igramo u gostima prijenos ne ovisi isključivo o nama.

Što misliš o novom formatu lige?

Ja sam osobno protiv tog formata i mislim da je format s 12 klubova puno bolji za popularizaciju i za rast futsala. Ovako smo prividno dobili kvalitetu, ali smanjili smo broj utakmica i to nije dobro za naše igrače, a ni za sami sport jer Liga koja troje 6, 7 ili maksimalno 8 mjeseci nije ozbiljna liga. Igrač koji odigra 20 utakmica u sezoni ne može napredovati, a priča o profesionalnoj ligi je još miljama daleko kad neki naši glavni klubovi uopće ne razmišljaju o razvijanju škola futsala nego im je bitna samo prva momčad. Izgubili smo smanjenjem lige Slavoniju i Zagorje. Istru smo izgubili već prije. Kad kažem „izgubili“, mislim da je loše kad izgubimo dvorane u koje dođe 500-1000 ljudi s plaćenim kartama (Osijek, Jesenje i Brod su to imali na jačim utakmicama), a s druge strane u 1.HNL profesionalne klubove dođe pogledati 100-500 ljudi. Prerano smo donijeli ovu odluku, ali ponavljam ovo je moje osobno viđenje.

Vidi li se na vidiku neki glavni sponzor ako je istina da je Karlovačko otišlo?

S Karlovačkim je završena suradnja nakon Šalate. Bili su nam odličan partner, ali se njihova uprava odlučila okrenuti nekim drugim projektima koji nemaju veze sa sportom tako da ugovor nije produžen. Brzo ćemo otkriti i ime novog sponzora s kojim ćemo, siguran sam, isto tako dobro surađivati u narednim godinama.

Koliko djece trenira u školi futsala i koji su najveći njeni problemi?

Brojka djece od kad je počela nova školska godina rapidno raste, još uvijek obilazimo škole i još uvijek nismo došli do konačnog broja, ali u ovom trenutku smo blizu brojke od 100 djece + kadeti i juniori, što bi značilo 130-140 djece, ali to će se iskristalizirati kroz idući mjesec. Problem su dvorane (sati u dvoranama koji su skupi) i treneri koje nije lako pronaći, a da su kvalitetni.

Što je s najavljenom futsal ligom za mlađe dobne kategorije od ove jeseni? Planira li se uključivanje u neku od jesenskih liga otvorenih škola (Kustošija, Borongaj, Ravnice) gdje su uključeni drugi futsal klubovi (Zagi, Gimka)?

U razgovoru smo sa ZNS-om i mislim da ćemo od zime pokrenuti Ligu. Sad ćemo organizirati turnire i uključit ćemo se u postojeće lige kako bi naši najmlađi imali svaki vikend utakmicu.

Vidimo da je ovo sezona u kojoj su uvedene nove metode treninga, prehrana igrača… Planira li se to dodatno proširiti?

Svake godine nastojimo unaprijediti organizaciju u klubu kako bi bili spremni jednog dana postati profesionalni klub. Od ove godine imamo full-time fizioterapeuta na treninzima i trenera za fizičku pripremu što iziskuje dodatni financijski napor, ali želimo igračima omogućiti najbolje moguće uvjete. Fizioterapeut je tu ne samo za prvu momčad nego i za sve naše mlađe uzraste, a to nije mala stvar. Jukić kao trener ima veliko znanje i siguran sam da će napraviti dobar posao kao što je to uostalom napravio i Mićo Martić.

Gdje će se igrati domaće utakmice? Kutija i dvojka su u redu za prvenstvo, ali dvojka zna biti zauzeta. Jesu li se uspjeli dogovoriti s gradom da se neke značajnije utakmice, pogotovo play off igraju u Ciboni? Prošle godine plakati za utakmicu s Novim vremenom u Ciboni su već bili tiskani, Cibona nije imala ništa protiv, ali grad nije dao dozvolu, Dvojka je bila zauzeta pa se sve na brzinu prebacilo u skučenu Kutiju. Taklođer, kakav je stav kluba o igranju domaćih utakmica po drugim kvartovima/gradovima, Dinamovim utvrdama par puta u sezoni? Npr. dani Dinama u Dubravi, Gorici, Sisku…

„Ove godine svaki klub ima pravo prijaviti dvije dvorane, iznimno se može dozvoliti da se igra u nekoj trećoj dvorani tako da “Dvojka” ostaje naš dom, Kutija je zamjena, a Cibonu ćemo probati napuniti za Sv. Nikolu i nadajmo se u play-offu ako će biti potrebno zbog potražnje. Već sada smo krenuli u dogovore tako da mislim da ove godine ne bi trebali imati problema kao što smo imali prošle godine“.

Novosti oko marketinga? Planira li klub širiti asortiman proizvoda? Kućica na Adventu ove sezone ponovno u planu?

„Marketing odrađuje zaista sjajan posao i Futsal Dinamo je peti klub u Hrvatskoj po praćenju i zastupljenosti na društvenim medijima. Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek su jedino ispred i po tome smo čudo. Svako malo klub izbaci neki novi artikl (majicu, dres, hoody…), a prošle godine je u kućici na Adventu bilo još interesantnih stvari. Što se samog Adventa tiče, imamo želju biti i ove godine na Adventu, ali to će ovisiti o tome koliko imamo resursa za to odraditi (ljudskih i financijskih). U svakom slučaju, trenutno smo u pregovorima i dogovorima oko toga“.

Kakav je odnos HNS-a općenito prema futsalu kao sportu danas naspram odnosu od prije desetak godina? U Europi futsal dobiva sve više podrške od saveza, kakvo je stanje kod nas? Ima li značajnijih pomaka na bolje što se tiče dodatnih organizacija natjecanja (juniorskih i kadetskih liga) i općenito financijskih pomoći i tretmana reprezentacije i organizacija kampova reprezentacije?

„Odnos HNS-a je bolji u toj mjeri da sada priznaju futsal kao sport i to sve možemo zahvaliti Futsal Dinamu i njegovim navijačima i članovima jer zbog njih smo „upali u oko“ javnosti kao sport. HNS to nije mogao ignorirati pa sada ipak ima bolji odnos prema futsalu nego prije kad ga uopće nije doživljavao. To su primijetili i neki veliki sponzori pa se počelo ulagati sve više novca, a i publika koja je počela posjećivati utakmice se zaljubila u sport tako da je to danas dvoranski sport br. 1, i ne samo u Hrvatskoj. HNS i dalje premalo ulaže u razvoj sporta, a i to gdje se trudi je uglavnom 1.HMNL koja je sama po sebi jaka i solidno organizirana, dok je sustav natjecanja mladeži i nižih rangova natjecanja za njih prilično nezanimljiv i nije najsretnije organiziran pa gubimo dosta klubova, a ne pojavljuju se novi. Futsal se i dalje razvija zahvaljujući luđacima, fanaticima i entuzijastima koji guraju ovaj sport naprijed“.

Može li se ove sezone očekivati prijateljska utakmica s MNK Šibenik 1983 u Šibeniku?

„U kontaktu smo s MNK Šibenikom 1983 i sigurno je da ćemo prije ili kasnije tu utakmicu odigrati. Sad je kalendar malo pun, ali u proljetnom dijelu će biti više vremena pa ćemo onda razgovarati“.

Pozdravna riječ?

„Sportski pozdrav svim članovima i navijačima! Pozivam vas da dođete u što većem broju na utakmicu 2.kola 1.HMNL u Dom sportova u petak 4. listopada 2019. kad ugošćujemo SQUARE iz Dubrovnika od 20 h i da se u što većem broju pridružite našem Članskom tjednu kojeg smo organizirali upravo za naše članove“.