Uoči prvih izbora u našem klubu, porazgovarali smo s dosadašnjim obnašateljem dužnosti predsjednika Futsal Dinama Jurajem Fabijanićem. Na samom početku našeg razgovora gospodin Fabijanić iznio nam je razloge zbog kojih je odustao od kandidature za predsjednika, funkciju koju je vrlo uspješno obnašao posljednjih godinu dana.

-U samom začetku cijele ove priče dogovor mene i mojih suradnika bio je kako ću ja biti samo prijelazno rješenje do raspisivanja izbora. Svi u klubu bili su upoznati s tom činjenicom, tako da nikoga nije previše iznenadilo moje odbijanje kandidature za predsjednika. S obzirom da je Dinamo postao novi prvoligaš, potreban mu je predsjednik koji će se maksimalno moći posvetiti samo i isključivo klubu i njegovom napretku. Zbog podosta poslovnih, a i privatnih obveza nisam u mogućnosti obavljati taj zadatak na način na koji bih želio, te stoga vjerujem kako će ovi izbori iznjedriti vodstvo koje će Dinamo nastaviti voditi u pravom smjeru.

Koji je Vaš osobni dojam jednogodišnjeg mandata? Jeste li ostvarili sve ciljeve koje ste zacrtali prije početka sezone?

-Sportski klub određuju rezultati i smatram kako smo u tom segmentu ostvarili glavni cilj plasmanom u 1.ligu. Pokazali smo kako bi Dinamo trebao izgledati, od zalaganja i borbenosti na terenu, pa do odnosa s navijačima. Moram biti iskren i reći kako nismo očekivali ovako brzi rast i razvoj kluba, tako da smo se i mi na neki način učili u hodu. Najvećim uspjehom svog mandata smatram činjenicu kako su se mnogi znani i neznani ljudi uključili u cijeli projekt, volontirali i pomagali na sve moguće načine. Doživjeli su ovaj klub kao svoj i svaki od njih dao je svoj obol u ovoj prekrasnoj priči.

U kakvom stanju ostavljate klub svom nasljedniku?

-Naš prioritet ove sezone bio je ulazak u 1. ligu, ali zbog tog prioriteta na neki je način patila organizacija omladinske škole. Nadam se kako će buduća uprava postaviti omladinski pogon na zdrave noge jer to je budućnost našeg kluba. Što se upravljačkog djela tiče, zasigurno bi trebalo iskoristiti potencijal kod sponzora kojega će ulaskom u viši rang natjecanja biti puno više. Dinamo je za njih vrlo zanimljiv proizvod zbog velikog broja članova i navijača, i cilj nove uprave morao bi biti okupljanje što većeg broja sponzora jer su i troškovi 1. lige puno veći od prošlogodišnjih.

Kao bivši predsjednik Dinama, koje kvalitete smatrate ključnim za obavljanje te funkcije? Postoji li netko od kandidata koji zadovoljava te kriterije?

-Kako za predsjednika, tako i za ostale članove uprave klub mora biti svetinja i ispred svakog pojedinca. Predsjednik mora obavljati taj posao sa velikom količinom ljubavi i emocija, mora biti sposoban i dorastao ulozi koju preuzima. Poželjno bi bilo da je to osoba iz svijeta futsala, osoba koja gaji veliku ljubav prema Dinamu, Zagrebu i ostalim vrijednostima koje ovaj klub promiče. Za mene taj kandidat već postoji u liku i djelu Matije Đulvata koji će biti na čelu prošlogodišnje privremene uprave s kojom će pokušati dobiti mandat za čelno mjesto u klubu. Veseli me i sustav izabiranja u našem klubu, jer ukoliko članovi ne budu zadovoljni izabranim vodstvom, na raspolaganju će im biti instrumenti kojima će nadzirati njihov rad i eventualno pokrenuti prijevremene izbore. Što se samih izbora tiče, ne očekujem preveliki broj kandidata pošto smo još uvijek klub u razvoju, a i futsal nije sport koji se svakodnevno nalazi u fokusu javnosti.

Iako se nećete kandidirati za predsjednika, ipak ostajete u klubu na jednoj drugoj poziciji.

-Kandidirat ću se za člana Nadzornog odbora jer smatram da mogu pomoći, a taj posao ipak mi neće oduzimati onoliko vremena koliko bi to činila funkcija predsjednika. Ne želim otići nakon ove prekrasne godine i vjerujem kako ću i dalje moći pomagati, sada kroz ulogu člana Nadzornog odbora.

Najdraži trenutak prošle sezone?

-Bez premca to je bila utakmica protiv Alumnusa u Ciboni. Svojevrsna futsal senzacija, filmska završnica i predivna atmosfera. U toj smo utakmici razbili famu kako naše navijače ne zanima futsal. U javnosti ih se pokušavalo prikazati kao destruktivce, divljake i huligane, ali oni su još jednom dokazali svu svoju ljubav prema Dinamu i plavoj boji. Zadnji put sam takvu atmosferu osjetio još kao klinac, emocije su bile ogromne, a navijači su pružili predstavu na ponos cijelom gradu i svim zaljubljenicima u ovaj sport.

Ono što je cijelu sezonu krasilo Dinamo bila je odlična atmosfera u momčadi. Kakav je Vaš odnos s tim dečkima?

-Trudili smo se na početku sezone sastaviti upravo takvu, karakternu momčad. Mlađi igrači napravili su sjajan posao, pokazali su da su fakini na terenu, a izvan njega jako skromni i pristojni dečki. Stariji igrači oduševili su svojim entuzijazmom i prijeko potrebnim iskustvom kojim su usmjeravali naše mlađe igrače. I bez obzira na rezultate, uspjehe i neuspjehe, prijateljstva koja se tu sklope ostaju za cijeli život. Ne postoji taj novčani iznos koji može zamijenit zadovoljstvo druženja s momčadi i našim navijačima.

Zasluge zasigurno idu i stručnom stožeru koji je odradio veliki dio posla.

-S Matom Čuljkom surađivao sam i na samom početku rada Futsal Dinama i mogu reći kako je riječ o jednom vrhunskom stručnjaku koji je unio cijelog sebe u ovu priču, a to mu se na kraju vratilo na najbolji mogući način. Stvar koja me kod njega posebno fascinirala bila je ta što nikad nije tražio alibi, i uvijek je govorio kako smo mi Dinamo i da ništa osim pobjede ne dolazi u obzir. Zatim je tu pomoćni trener Filip Andabaka koji nam je donio tu dozu južnjačke energije i temperamenta.

Kakva je perspektiva današnje momčadi Futsal Dinama u 1. ligi?

-Treba biti realan i reći kako su Nacional i Split Tommy za koplje ispred svih ostalih prvoligaša. To se prvenstveno odnosi na logistiku, proračun, ali i igrački kadar. Vjerujem kako će nova uprava znati odgovoriti ovom velikom zadatku i kako će što bezbolnije proći ovaj prijelaz iz amaterskog u profesionalni sport. Nadam se uvođenju i nekih novih mladih snaga, a za par godina kada naša omladinska škola na čelu s Caparom i Đulvatom počne davati rezultate svoga rada, početi ćemo ciljat i na one najviše pozicije.

Hoće li plasman u 1. ligu dodatno podići interes sponzora i navijača za Futsal Dinamo?

-Nadam se da hoće. Do prije dvije godine futsal je bio najzanimljivija sportska liga u Hrvatskoj gdje je svatko svakoga mogao pobijediti. Sada su se Split i Nacional malo izdvojili ali liga i dalje obiluje vrhunskim utakmicama i vrlo visokom posjećenošću, posebno u manjim sredinama. Nadam se kako će se futsal uskoro moći gledati i u tv prijenosima što bi zasigurno podiglo i potencijalne sponzore na noge. Ipak naši najveći sponzori su naši članovi i oni su naša najveća snaga, kako danas tako i u budućnosti.

 

Uskoro će u klubu biti provedeni izbori po načelu 1 član 1 glas. Koliko je značajan članski model  za ustroj sportskih klubova i sporta uopće?

-Članski model važan je za cjelokupni sport jer to je jedini ispravni put funkcioniranja klubova. Mi nismo pioniri ovoga modela, mi smo samo primjenili Zakon o sportu i Zakon o udrugama gdje je to sve lijepo objašnjeno kako udruge moraju funkcionirati. Samim time izbori dolaze kao logičan slijed događaja, i vjerujem kako ćemo to odraditi bez greške, a onda se nadamo kao će nova uprava klub postaviti na zdrave noge i kako ćemo iduće izbore dočekati puno spremniji i nekoliko godina iskusniji.

Pri kraju našega razgovora Juraj Fabijanić uputio je poziv svim članovima kluba da izađu na izbore za novo vodstvo Futsal Dinama.

-Iskoristite svoje pravo da predlažete, da birate i da budete birani. Vi odlučujete o sudbini svoga kluba, i zato uzmite stvari u svoje ruke, pitajte, pohvalite, kritizirajte jer vi ste Dinamo i vi možete odlučivati o stvarima koje vas se kao člana Dinama tiču. Poručujem im da budu uporni, da uživaju u blagodatima koje im je donio ovaj članski model, i nadam se kako se na jesen opet vidimo na utakmicama, druženjima i uživanju u sportu.

Gospodin Fabijanić zamolio je na kraju par rečenica kao zahvalu svima koji su u proteklih godinu dana bili dio obitelji Futsal Dinama.

-Bila je čast surađivati sa svima vama. Tu bih prije svih istaknuo Juraja Čošića kojemu ništa nije bilo teško, koji je radio za klub  0-24, bio je pravi fanatist i odradio je vrhunski posao. Popularni Darac koji je odradio vrhunsku organizaciju, koji je perfekcionist, tjera sebe i druge na još bolji i predaniji rad i zato mu od srca zahvaljujem. Hvala našem kapetanu Matiji Đulvatu koji me oduševio i kao igrač, i kao čovjek. Veliko hvala i navijačkoj grupi Bad Blue Boys koji su mi dali čast i zadovoljstvo da sudjelujem u ovoj super ideji. Na kraju hvala i svim igračima, volonterima i svima onim koje sam nenamjerno izostavio. Pokazali smo da zajedništvom možemo postići svaki cilj koji pred sebe postavimo.

 

T. BAKOVIĆ