Futsal Dinamo sutra će na tradicionalnoj Šalati ugostiti švedskog prvaka Hammarby Futsal, na žalost, po prvi put bez publike na tribinama. Utakmicu ćete moći pratiti uživo putem našeg YouTube kanala, a kao i ranije, naši navijači organizirali su i akciju kupnje virtualnih ulaznica.

Šveđani uživaju u razgledavanju sunčanog Zagreba, a večeras je u Ivanić Gradu na rasporedu zajednički trening Plavih i Zeleno-bijelih. Iskoristili smo priliku i porazgovarali s predstavnicima gostiju Joakimom i Yalin o prošloj sezoni u kojoj su po prvi put osvojili naslov prvaka Švedske, nadolazećim europskim izazovima, Dinamu, Šalati i brojnim drugim temama.

>>> Tri najvažnije stvari koje morate znati o Šalati 2020!

Za početak, pitali smo naše goste da nam ispričaju kako je došlo do osvajanja prvog povijesnog naslova prvaka Švedske.

“Sezonu smo započeli s jakim međunarodnim pripremnim turnirom u Kini kojeg smo osvojili. Po povratku u Švedsku odigrali smo nekolicinu jakih pripremnih utakmica s drugim prvoligašima te smo bili u jako dobroj formi i jako dobro pripremljeni. Preuzeli smo vrh tablice i zadržali ga do kraja regularne sezone. Također, bili smo jako dobro mentalno pripremljeni i u doigravanju smo dokazali svoju snagu, zajedništvo i spremnost. Ključ je u tome što je unutar ekipe jako izražen timski duh”.

Taj uspjeh je tim veći kad se uzme u obzir da je Hammarby Futsal osnovan prije svega 5 godina.

“Da, ovo je jako velika stvar za nas. Išli smo korak po korak, no sad se želimo etablirati kao jedan od najjačih futsal klubova u zemlji, zadržati ovu poziciju u narednim godinama te nastupati u Europi. Od sljedeće sezone očekujemo kako će biti još uzbudljivija i natjecateljski izjednačenija. Zadržali smo na okupu glavninu momčadi te se pojačali s nekolicinom igrača, ali i naši suparnici također”.

Kao prvak Švedske, Hammarby Futsal je izborio pravo nastupa u europskoj Ligi prvaka. Kakva su vaša očekivanja od ove europske sezone?

“Pripreme za Europu započinjemo u Zagrebu. Počinjemo europski put u preliminarnim rundama natjecanja, ali to će za nas biti izvrsna stvar. To iskustvo nam je potrebno kako bi postali bolji. Jako nam je drago što smo dobili pozivnicu od Matije (Đulvata, op.a.) da igramo protiv Dinama. To je izvrsna priprema za Ligu prvaka. Očekujemo kako ćemo puno naučiti i idemo korak po korak”.

Epidemiološka situacija uzrokovala je brojne probleme i u Švedskoj. Yalin i Joakim su nam se požalili kako će im u narednoj sezoni najviše nedostajati podrška brojnih navijača s tribina.

“Kad igramo kod kuće prati nas doista veliki broj navijača. Nažalost, zbog ove situacije s Coronom sljedeće sezone neće biti tako, iako su se naši navijači potrudili i preuredili dvoranu s našim bojama kako bi dobili taj domaćinski osjećaj. Atmosfera na polufinalnim i finalnim utakmicama je bila fantastična i na ovaj način ćemo osjećati njihovu podršku iako oni tamo neće biti”.

>> Hammarby Fotboll: Jedan naslov i vojska navijača

Posljednjih nekoliko godina, futsal u Švedskoj je u ekspanziji. Sport postaje sve popularniji, oformljuju se novi klubovi, nove lige. Kako komentirate futsal scenu u Švedskoj?

“Futsal u Švedskoj raste jako brzo. 2012. godine se oformila reprezentacija i od tad do danas smo stvorili jako dobro organiziranu ligu. U klubovima igraju stvarno dobri igrači i svake godine s radom započinju nove regionalne lige. Osjećamo kako dobivamo sve više poštovanja od gledatelja i navijača koji počinju gledati na futsal kao profesionalni sport. Futsal je prerastao dimenzije hobija i popune vremena između sezona nogometaša. Vrlo je bitno to što su svi klubovi, bez obzira na veličinu, ujedinjeni u razvoju futsala i što dobro surađujemo s ligom na stvaranju boljih uvjeta. Vrlo je lijepo od početka biti dio nečega lijepoga kao što je razvoj futsala u Švedskoj”.

Ranije smo na našoj stranici pisali o tome kako je Hammarby Futsal dio većeg sportskog društva Hammarby IF. Nas i naše čitatelje zanima kako to izgleda u praksi, kakve su poveznice s drugim sportskim sekcijama unutar društva?

“Dio smo Hammarby nogometnog kluba, što podrazumijeva da imamo iste dresove i ista pravila unutar kluba. No, nekad je teško surađivati oko nekih stvari jer nam se natjecateljska sezona održava na drugačije datume, a i naši ugovori su dosta drugačiji. Ali svakako imamo dobru suradnju koja se izražava kroz neke administrativne stvari, medijsku eksponiranost, sponzore i slično. Također, imamo događaje poput ‘obiteljskog dana’ koji je susret svih sportskih sekcija Hammarbya. Hammarby je velik klub u Švedskoj, to je naš način života, imamo jako puno volontera koji si međusobno pomažu iz tjedna u tjedan, neovisno o kojem je sportu riječ”.

>> Predstavljamo švedski 50+1 model upravljanja sportskim klubovima: Ne bismo to mijenjali ni za kakav rezultat

Što očekujete od sutrašnje utakmice protiv Futsal Dinama? Hoće li to biti utakmica malo sporijeg tempa s obzirom na početak priprema ili?

“100% natjecateljska! Igračima je jako važno pobijediti  tako iskusnu ekipu kao što je Dinamo i otvoriti pripreme za Ligu prvaka s pobjedom kako bi se napunili samopouzdanjem. Jako nam je drago što ćemo igrati tako jaku pripremnu utakmicu jer nam nije u interesu pobjeđivati lagano. Igrači žele naporno raditi kako bi postali što bolji. Nismo se još stigli upoznati s igračima Futsal Dinama. Večeras na zajedničkom treningu ćemo dobiti tu priliku i želimo se povezati s njima jer futsal kao sport još nije tako velik i networking nam je jako bitan”.

Nažalost, Hammarby je prvi protivnik na Šalati protiv kojeg ćemo igrati pred praznim tribinama.

“Jako nam je žao zbog ove situacije s virusom i zbog toga što sutra neće biti navijača na tribinama, trebao je to biti još jedan spektakl. Vidjeli smo fotografije i snimke s prijašnjih izdanja i htjeli smo biti dio te atmosfere, ali svejedno očekujemo jako dobru i zanimljivu utakmicu na terenu!”

Utakmicu Futsal Dinamo – Hammabry Futsal pratite na našem YouTube kanalu u subotu od 18 sati.

Dinamo – to si ti!