Pripreme za drugi dio sezone u punom su jeku, igrači bruse formu za predstojeće izazove koji ih očekuju kako u prvenstvu tako i u Kupu. Za vrijeme zimske stanke Klub su napustili Silvio Toth i Nikola Grgić, a oni koji su ostali svakim treningom pokušavaju se nametnuti za startne pozicije u utakmicama koje slijede. Proljetni dio sezone otvorit ćemo kup utakmicom protiv dubrovačkog Squarea, a zatim slijedi nastavak prvenstva gostovanjem u Labinu gdje odlazimo na noge Potpićanu. Bio je ovo pravi trenutak da porazgovaramo sa šefom stručnog stožera Futsal Dinama, Mićom Martićem. Trener Martić nije mirovao u ovoj prvenstvenoj pauzi, posjetio je Španjolsku, točnije nekoliko njihovih najjačih klubova kako bi se iz prve ruke uvjerio u način rada vrhunskih futsal momčadi.

– Posjet LNFS-u, Inter Movistaru i Segovia Futsalu je zadnji dio edukacije Finskih trenera unutar UEFA Futsal B Trenerskog tečaja. Recimo da je to bila nagrada za sve one koji su taj tečaj uspješno položili. Većinu troškova snosio je Nogometni Savez Finske. Priključilo nam se i nekoliko trenera iz drugih zemalja. Vidjeti kako funkcionira najbolja Futsal organizacija na svijetu i kako radi ponajbolji klub na svijetu obogatilo je sve nas prisutne. Jesus Velasco je izuzetan trener i pratiti njegov rad u toku tjedna, te utakmicu kao šlag na tortu toga rada bilo je nezaboravno. Puno detalja smo vidjeli, puno pitanja postavili njemu, njegovom treneru za fizičku pripremu kao i ostalim trenerima u klubu. Javier Lozano, predsjednik LNFS-a održao nam je predavanje na temu postojanja LNFS-a. Posjet najboljoj omladinskoj školi u Španjolskoj (Segovia Futsal) učinio je ionako nezaboravan tjedan Futsala još interesantnijim. Iskustvo koje svakom treneru toplo preporučujem. Slijede slične posjete Rusiji, Brazilu, Hrvatskoj ….

 Iako je usporedba možda i nezahvalna, gdje je Futsal Dinamo u odnosu na te klubove? Postoji li neki segment u kojemu se Dinamo može staviti u istu rečenicu s tim klubovima?

– Najveća razlika je u tome što su ti ljudi (treneri, igrači, klupski manageri) 24 sata posvećeni Futsalu, što i ne čudi s obzirom na to da su za svoj posao vrlo dobro plaćeni pa je i taj segment na razini profesionalizma. Organizacija je besprijekorna kao i uvjeti rada. Futsal Dinamo ide dobrim putem, stvara jak klub, dobru organizaciju, dobru promociju, pa iako se na prvu možda ne čini tako, ima jako puno sličnosti s Inter Movistarom. Bez obzira na sve nabrojana Futsal Dinamo ipak ima jednu veliku prednost ispred ovih klubova- bolje i brojnije navijače te drugačiji model funkcioniranja.

 Futsal Dinamo polusezonu je završio na vrlo dobrom 3. mjestu. Koliko ste Vi osobno zadovoljni učinkom vaših igrača na terenu i kako vidite drugi dio sezone?

– Polusezona nam je poslužila da se bolje upoznamo, da lakše odredimo kako dalje. Ja sam zadovoljan većinom stvari ali sam uvjeren da će ova momčad biti sve bolja iz treninga u trening, i iz utakmice u utakmicu.

 Dinamo je u prvom dijelu sezone na gostovanjima uspio uhvatiti samo 1 bod. Koji je glavni razlog slabijeg učinka u gostima i kako to promijeniti u nastavku sezone, jer će za plasman u play-off zasigurno biti potrebna i poneka pobjeda na gostujućem terenu.

– Pobjede će doći kao posljedica dobrog i kontinuiranog rada. Šutimo i radimo, a to je jedini ispravan put. Način i obim rada daju nam za pravo da vjerujemo u bolju momčad, a samim time i bolje rezultate na gostovanjima.

 Koju utakmicu bi izdvojili kao najbolju u dosadašnjem dijelu sezone, koja je bila baš po Vašem trenerskom guštu? Koliko se „rezerve“ još skriva u Dinamovom sastavu i možemo li očekivati da u nastavku sezone Dinamovi igrači prikažu ono najbolje od sebe?

– Bilo je dobrih stvari u svakoj utakmici, čak i onima koje smo izgubili s velikom razlikom pogodaka (Nacional i Split). Možda je naša najzrelija utakmica bila ona protiv Makarskog Novog Vremena koju smo kontrolirali i na kraju zasluženo slavili u Sutinskim Vrelima. Postoji velika rezerva u svakom od naših igrača i to je ono što me raduje. Na nama iz stručnog stožera je da iz svakog pojedinca izvučemo što više. Vjerujem da ćemo i mi iz stručnog stožera, ali i naši navijači biti zadovoljni po tom pitanju.

 Split i Nacional prilično su se odvojili od ostatka prvoligaškog društva. Ima li Dinamo kvalitete „potući“ se s tim momčadima u eventualnim utakmicama doigravanja?

– Mi radimo da budemo bolja momčad, konkurentnija protiv svakog protivnika i da nivo naše igre popravimo u svim fazama. Nema sumnje da su Nacional i Split favoriti za osvajanje titule, ali mi smo Dinamo i u svako utakmicu idemo po pobjedu. Na kraju se podvlači crta. Cilj nam je biti u Play-offu i u isti ući što spremniji.

 Koliko ste zadovoljni igračkim učinkom igrača koji su ove sezone pojačali Dinamo? Jesu li donijeli Dinamu ono što se od njih očekivalo kada su ljetos dolazili u Klub?

– Svaki je igrač na svoj je način opravdao povjerenje koje mu je ukazano. U drugi dio sezone ulazimo sa smanjenim brojem igrača što će nam omogućiti da se bolje i više posvetimo svakom igraču posebno, ali i da od istih tražimo više nego do sada.

 Postoji li igrač koji Vas je ugodno iznenadio svojim prezentacijama na terenu? Tko je po Vašem mišljenju bio najbolji pojedinac Dinama ove polusezone?

Dinamova snaga je momčad i na toj činjenici gradimo našu sportsku budućnost. Mi nemamo pojedince koje imaju neki prvoligaši i koji su zvijezde, te  zato ne želim nikoga posebno isticati. Naravno, bilo je pojedinaca koji su se istakli u nekim periodima prvog dijela sezone, na nekim utakmicama gdje su se izdvajali od drugih igrača na terenu, ali još jednom ponavljam kako je prva snaga Dinama- momčad.

 U osmini finala Kupa očekuje nas Square. Vaša očekivanja od ta dva susreta? Je li Vaš prioritet prvenstvo ili sva natjecanja smatrate jednako važnim?

– Za nas je važna svaka utakmica, pa i ona prijateljska jer tako gradimo momčad i podižemo ugled našeg Kluba. Mi smo ambiciozan klub i momčad pa u svaku utakmicu ulazimo s ciljem da istu pobijedimo.

 Očekivanja od drugog dijela sezone? Je li želja zadržati sadašnju poziciju i plasirati se u play off ili pak gledate i prema  malo višim ciljevima?

– Jedini cilj je da rastemo kao momčad. Da budemo bolji u obrani, napadu, tranzicijama, igri s golmanom igračem u prekidima. Rezultat i kvaliteta naše igre pokazat će koliko dobro radimo. Sanjati nije zabranjeno, odricati se, raditi više i bolje pomaže realizirati snove. Vjerujem kako smo na dobrom putu.

 Poruka za navijače i članove Kluba.

– Futsal Dinamo je divan sportski projekt koji ide naprijed u dobrom smjeru. Ponosan sam što sam dio istoga. Podrška s tribina, način na koji radimo na treninzima, organizacija oko kluba, sve to polako stvara rezultate i daje mi za pravo da sanjam o velikim stvarima. Jednoga dana kada ne budem trener sigurno ću biti vjerni navijač jer mi se plava boja, polako ali sigurno, uvukla pod kožu. Dinamo to smo mi!  

T. BAKOVIĆ