Prvi krug natjecanja Europskog prvenstva u Beogradu polako se bliži kraju. Hrvatska reprezentacija nakon uvodnog poraza od Kazahstana (4:2) u drugoj utakmici protiv Rusije mora ostvariti pobjedu od dva pogotka razlike kako bi nastavila svoj put na Europskom prvenstvu. Kao uvod u odlučujuću utakmicu, porazgovarali smo s Mićom Martićem koji nam je dao kratku analizu susreta s Kazahstanom, kao i nadanja za predstojeću utakmicu s Rusijom.

– Prije svega rekao bih šteta. Morali smo bolje s obzirom na igračku kvalitetu koju posjedujemo. Kazahstan se pokazao kao odlična momčad. Higuita, Leo i Douglas nas nisu iznenadili, ali jesu Dinmukhambet Suleimenov, Serik Zhamankulov i Pavel Taku koji su odigrali vrhunsku utakmicu. Prije svega porazu je kumovala loša koncentracija naših igrača kako u završnici, a još više u obrani. Individualna obrana (1v1) se pokazala pogubnom, obrambena suradnja nepostojeća, a nisam baš ni vidio previše žara za požrtvovnošću. Jučer nismo djelovali kao momčad.

 Mićo Martić istaknuo je i jednog igrača koji je ostavio pozitivan dojam nakon poraza koji bi nas mogao udaljiti od četvrtfinala Europskog prvenstva.

– Mislim da nama nedostaje igrača kao što je Jakov Grcić. On je jedini koji je grizao. Ostali na mahove što u ovakvoj vrsti natjecanja ne prolazi. Uzmimo za primjer Češku koja je odigrala muški, izgubila, i u sljedeću utakmicu ulazi puna nade iako igra protiv Italije. Uz takav pristup sve je moguće. Naš pojedinačni pristup bio je loš, onaj momčadski nepostojeći.

 Mnogi zamjeraju izborniku Stankoviću korištenje malog broja igrača u tijeku utakmice. Vaše mišljenje o tome?

-Kao navijač sam istog mišljenja i uvijek očekujem trku, borbenost, bitku jer kad nosiš dres reprezentacije bez toga ne ide, te mi je jasno da je bez upotrebe većeg broja igrača to nemoguće. Kao trener poštujem odluku svakog trenera jer je on na kraju krajeva odgovoran za prikazanu igru i za rezultat.

 Je li izbor Mate Stankovića za ovaj Euro bio ono najbolje što hrvatski futsal trenutno  nudi? Mnogi poznavatelji futsala u nas imali su prigovore na Stankovićev izbor.

– Stankoviću je ovo treći EURO i on bolje od ikoga zna zašto je poveo određene igrače. Teško bi u Hrvatskoj našli dva trenera ili navijača koji bi se složili i poveli iste igrače.

 Kakve su šanse Hrvatske protiv Rusije u ključnoj utakmici naše reprezentacije na ovom Euru?

– Nedavno sam igrao protiv Rusije s Finskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Radi se o iskusnoj i nezgodnoj momčadi koja se nalazi u vrhu svjetskog futsala. Neće nam biti nimalo lako. Uvijek sam optimist pa tako i ovaj puta. Kao prvo vjerujem da Hrvatska ne može odigrati tako loše kao protiv Kazakhstana, a kao drugo vjerujem da Rusija igra sporije od Kazahstana što bi trebalo odgovarati našim reprezentativcima. Ako Grcić zaustavi Robinha, i ako odigramo dobro na Eder Limu i Lyskova, možemo se nadati uspjehu.

 Analiza momčadi Rusije i njihovog nastupa na EP-u.

– Puno su bolji u odnosu na kvalifikacije u Izmiru jer su im se vratili neki igrači kojih u Turskoj nije bilo (Shayahmetov). Iskusni su, fizički odlični i opasni sa svih strana. Ako natjeramo Edera Limu da igra obranu, da trči što više, bit će manje koncentriran u napadu. Pustimo li ih da vode igru, gotovi smo.

 Što je ono što treba promijeniti s obzirom na prvu utakmicu kako bi ostvarili toliko željenu pobjedu od dva pogotka razlike i  plasirali se u daljnju fazu natjecanja?

– Trebamo shvatiti da je svaki nastup na velikim natjecanjima OGROMAN USPJEH. Za nešto više treba mijenjati naš Futsal iz temelja, a to je neka druga priča. Bolja obrana, hrabriji pristup, trka i želja mogu proizvesti rezultat. Ne vidim razloga da tako ne bude.