O klubu

OSNIVANJE KLUBA

MNK Futsal Dinamo osnovan je 21. ožujka 2012. godine. Prvi predsjednik kluba bio je Matija Đulvat, a trener Mate Čuljak.
Klub je u prvoj sezoni (2012/2013) nastupao u 2. ligi Sjever i izborio drugo mjesto, nakon čega je uslijedila godina pauze za seniorsku ekipu, dok su mlađe kategorije nastavile s natjecanjem.

ČLANSKI MODEL

U proljeće 2014. godine pripadnici navijačke grupe NK Dinama, Bad Blue Boysi, došli su na ideju osnivanja vlastitog malonogometnog kluba kako bi se na njegovim utakmicama okupljali navijači Dinama i kako bi se nastavila tradicija navijanja za Dinamo u Zagrebu, s obzirom na to da su, u tom periodu, represija i veliki broj zabrana udaljili mnoge Dinamovce sa stadiona Maksimir.

No, kako je već postojao klub Futsal Dinamo, BBB su uspostavili kontakt s tadašnjim trenerom Futsal Dinama Jurajem Fabijanićem koji ih je povezao s osnivačima kluba, Matom Čuljkom i Matijom Đulvatom, koji su, kao veliki navijači NK Dinama, našem futsal klubu i nadjenuli ovo slavno i ponosno ime. Brzo se donijela odluka kako će Futsal Dinamo početi funkcionirati prema članskom modelu “1 član – 1 glas”, prema kojem svi članovi kluba na demokratskim izborima imaju pravo birati svoje rukovodstvo (koje potom ima apsolutnu autonomiju u sportskom i organizacijskom segmentu kluba).

Futsal Dinamo je tako krenuo od nule, na krilima i snazi svojih volontera koji su pretežito dolazili iz redova Bad Blue Boysa, iako su se u rad Kluba od samoga početka uključili i “obični” navijači Dinama. No, kako je Klub rastao i razvijao se, Bad Blue Boysi su sve manje bili uključeni u operativni rad kluba te su se fokusirali na dolazak na utakmice i gromoglasno navijanje kojim su nebrojeno puta vodili naš Klub do pobjede te su na najbolji način potvrdili status “šestog igrača” na terenu. S vremenom, organizacijski aspekt kluba preuzeli su njegovi zaposlenici i mnogobrojni volonteri koji su svi odreda, dakako, navijači NK Dinama.

TROFEJI

Futsal Dinamo krenuo je iz druge lige kao potpuno amaterski klub. U prvoj godini funkcioniranja po članskom modelu suvereno je osvojio 2. ligu Sjever te Regionalni kup, svladavši u finalu aktualnog prvaka države Alumnus s 4:3. Od sezone 2015./16., Dinamo se natječe u 1.HMNL te je u sve četiri sezone igranja u “eliti” stigao do polufinala prvenstva te je osvojio još dva regionalna kupa. Dinamo je danas polu-profesionalni klub, s nekoliko zaposlenih te je jedan od najjačih klubova u hrvatskom futsalu, sportu koji na globalnoj razini bilježi streloviti rast.

IME KLUBA

Puno ime kluba je MNK Futsal Dinamo. MNK (malonogometni klub) je obavezni prefiks za sve klubove koji se natječu u ovom sportu, dok je naziv “futsal” zadržan jer je to međunarodno ime za ovaj službeno priznati sport koji se igra pod okriljem FIFA-e i ostalih kontinentalnih saveza. Futsal je sport koji, za razliku od malog nogometa (koji ima veliki broj varijacija, u Hrvatskoj je najpopularnija igra 5+1), ima svoja specifična pravila (4 igrača i vratar) i službeno natjecanje. Ime “Dinamo”, dakako, simbolizira duh našeg kluba.

Misija kluba

Misija Futsal Dinama je promoviranje futsala kao sporta te Dinama kao simbola i jedne od najvećih institucija Grada Zagreba. Kao klub koji funkcionira prema članskom modelu 1 član – 1 glas, a poslovanje mu je u potpunosti transparentno, naši glavni ciljevi su povezivanje s lokalnom zajednicom, promicanje dinamovštine, sportskog duha i ljubavi prema Zagrebu i Dinamu te poticanje što većeg broja djece i mladih na bavljenje sportom.

Vizija kluba

Futsal Dinamo je klub koji teži izvrsnosti. Zbog svojeg imena, istovremeno imamo privilegiju (nositi to SVETO IME) i “terert”, jer se od Dinama očekuje samo jedno – prvo mjesto. No, Futsal Dinamo nije klub koji stremi isključivo prema rezultatskoj izvrsnosti, već i u narednim godinama želimo ostati samoodrživi klub koji se brine o svojoj zajednici, prije svega o svojim članovima i navijačima, o polaznicima naše Škole futsala, o svim volonterima, zaposlenicima te svim osobama koje su na bilo koji način uključene u funkcioniranje kluba.

Kako bismo dosegnuli taj cilj pokrenuli smo akciju Plavi prijatelj kojom svi ljubitelji plave boje i Zagreba mogu pomoći Futsal Dinamu da postane potpuno samoodrživ Klub. 

Uprava kluba

Statut kluba