Parma je talijanski velikan, osnovan 1913. godine. U svojoj bogatoj povijesti osvojio je tri europska trofeja (dva Kupa Uefe i jedan Kup pobjednika kupova) i tri Talijanska Kupa. Problemi s financijama započeli su 2003. godine, a sve je kulminiralo 2015. kada je Parma F.C. proglasila bankrot.

U kasno proljeće 2015. osnovan je formalno-pravno „novi“ klub S.S.D. Parma Calcio 1913 koji je krenuo iz talijanske četvrte lige (Seria D). Dakako, svima je bilo jasno da se ovdje ne radi o novom klubu, već da je bankrotirana Parma F.C. nastavila postojati kroz Parmu Calcio 1913 koja je preuzela identitet, tradiciju i povijest svojeg ugašenog prethodnika.

Parma Calcio je već u svojoj prvoj sezoni suvereno izborio plasman u talijansku treću ligu, a fascinira podatak da je klub prodao više od 9 tisuća godišnjih ulaznica čime je udvostručio dotadašnji rekord u Seriji D.

No, navijači Parme jučer (28.7.2016.) su ostvarili čak i veći trijumf od plasmana u viši rang talijanskog prvenstva. Parma Calcio 1913 otkupila je od firme Parma F.C. povijesni grb koji na sebi ima crni križ u bijelom polju i žuto-plave okomite crte, službene boje kluba iz Parme.

Za otkup svojeg tradicionalnog grba, Parma Calcio 1913 izdvojila je čak 250 tisuća eura. Neki bi rekli – previše, možda bi bolje da se taj novac uložio u igrački kadar – no, ne i navijači Parme. Ovo je dokaz da je borba za očuvanje klupskog identiteta i tradicije bitnija od trofeja i glamura najvećih nogometnih natjecanja na svijetu.

U hrvatskom klupskom nogometu postoji sličan primjer. Iako NK Varteks, navijački klub koji kao i Futsal Dinamo funkcionira prema modelu „jedan član, jedan glas“, s pravne strane nema veze s ugašenim NK Varteksom, za navijače bivšeg varaždinskog prvoligaša novoosnovani Varteks je istinski i jedini nasljednik njihovog kluba.

Naši prijatelji iz Varaždina, s kojima smo na početku ove godine odigrali prijateljsku utakmicu (video), krenuli su 2011. iz najnižeg ranga hrvatskog nogometa (šesta liga), a danas se nalaze u Međužupanijskoj ligi (četvrti rang). Uspjeli su sačuvati klupski identitet i tradiciju navijanja za Varteks u Varaždinu te su dokazali da se nogometnim klubom može kvalitetno upravljati i prema demokratskim načelima.

Iste vrijednosti gajimo i mi u Futsal Dinamu.

 

Dinamo to smo mi!