Dok traje prvenstvena pauza zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, i dok čekamo utakmicu protiv Crnice 2. studenog u Kutiji, vrijeme je da se osvrnemo na ulazak Futsal Dinama u tekuću sezonu. Iako su iza nas tek tri utakmice, i odigrana je tek šestina regularnog dijela 1.HMNL, situacija nije bajna. Naš Klub bilježi nikad gori start. Nakon tri kola imamo jedan osvojeni bod. Liga djeluje nikada jače, a mi trenutno nismo na razini.

Za komentar i pogled na aktualnu situaciju zamolili smo jednog od najiskusnijih, dokapetana i dopredsjednika Kluba, Hrvoja Penavu…

„Kao prvo, moram reći da sam jedan pogled na situaciju imao poslije utakmice, a drukčiji nakon odrađenih treninga u ponedjeljak i utorak. Meni je neshvatljivo da na utakmicama ne pokazujemo ono što pokazujemo na treninzima. Od agresivnosti u obrani, do učinkovitosti u napadu. Mislim da je neosporna naša motiviranost i zajednička želja za uspjehom, no jednostavno ove sezone to još uvijek nismo kanalizirali na utakmicama. Zašto? To još uvijek ni sam ne znam“.

Sami igrači dosta su loše krenuli u sezonu. U dvoboju protiv Alumnusa dobio si crveni karton nakon kojega je Alumnus izjednačio. Kako komentiraš svoje dosadašnje nastupe?

„Uvijek polazim od sebe i svojih nastupa. Neosporna je bila moja motiviranost na terenu i zalaganje. Imao sam pauzu od dva mjeseca, jer jako slabo igram ljetne turnire, iz razloga prevencija od ozljeda, ali i “čuvanja” za prave stvari, za sezonu. Priznajem da mi je trebalo vremena da “prodišem” i da se ponovno osjećam moćno na terenu, kao što sam se osjećao protiv Alumnusa. Ako je moj “grijeh” što sam izbio loptu za jedan žuti karton i zato što me lopta napucala u ruku iz blizine za drugi, onda bih volio da svaki naš igra dobije crveni svaku utakmicu. Što se same kvalitete moje igre tiče, naravno da uvijek mogu bolje, a to ću i dokazati u idućim nastupima“.

Dinamo je nakon tri kola treći po broju postignutih pogodaka, ali i prvi i po broju primljenih, koji je razlog loše igre u obrani?

„Rekao bih da nam u obrani fali agresivnosti koju pokazujemo na treninzima i na kojima bolje igramo. Na početku sezone sam pozitivno pričao o karakteru ove ekipe, no taj karakter u početne tri utakmice nismo pokazali. No, siguran sam da budemo u idućima“.

U dvorani u Jelkovcu čuli su se i poneki negativni komentari s tribine, jesu li isti dospjeli do igrača na parketu i kakav je tvoj komentar na takvu reakciju navijača?

„Ne znam jesu li ti komentari došli do suigrača, no sigurno su došli do mene. Čak mi je jedan prijatelj Kluba rekao da bih trebao pokazati više od brojnih uklizavanja i igranja obrane. Svjestan sam frustracija među navijačima, kao i među pojedincima unutar i oko kluba, no kao što ste naveli, napadački smo treći u ligi, ali obrambeno apsolutno nismo na razini na kojoj trebamo biti. Mi smo prvenstveno „radna“ momčad, koja treba svoj uspjeh graditi od obrane. Kad budemo svoju „kuću“ gradili od temelja, od obrane, ona će stajati čvrsta i nepokolebljiva, a onda ću i ja valjda zabiti nešto.“

Dan nakon Svih svetih slijedi Crnica. Pojačana šibenska ekipa dolazi u odličnoj formi. Neće biti lagano…

„Nažalost, ili nasreću, ovisno iz koje perspektive gledate, u ovom trenutku apsolutno nije bitno kako se zove i kako izgleda momčad koja nam je protivnik u četvrtom kolu. Kola koja su naizgled krenula nizbrdo se moraju zaustaviti i moraju krenuti u pravom smjeru“.

Kako si zadovoljan s nastupom novih pojačanja, standardnim Hercegom i Grbićem, te rezervom Grubešom?

„Herceg je svojom pojavom, nastupom i ponašanjem pokazao da je već sad pogodak u ovom prijelaznom roku. To je neosporno. Grbić je doveden kao najzvučnije pojačanje i, iako je primjetno da je motiviran i da želi, jednostavno nije pokazao ono što može. On mora pokazati da je „pravi“ i da smo pogodili s njegovim dovođenjem u što čvrsto vjerujem. Uostalom, znam što može i uvjeravam vas da je to puno više od onoga što je pokazao u prva tri kola. I Grbića i Grubešu sam s Jakovom Ungarovom vodio do zlatnog sveučilišnog odličja na Univerzijadi u Zagrebu 2016. godine. Grbić je bio jedan od najboljih igrača, a Grubeša je imao manju, ali ništa manje značajnu ulogu. I već tada sam i Grubešu preporučio vodstvu kao mladog i perspektivnog pivota. Nažalost, tek se ove sezone priključio, ali vjerujem da nije kasno i da će pokazati kako se radi o vrhunskom potencijalu“.

Okrenimo se tvojem mandatu, na funkciji dopredsjednika kluba si točno tri mjeseca. Kako si generalno zadovoljan smjerom u kojem klub ide?

„To je preduga priča za ovaj intervju. Klub nije samo prva momčad. Klub je puno više od 18 igrača u seniorskom pogonu. Najvažnije je da je klub na pravom putu i da rastemo iz dana u dan. Sigurno je da je u nekim intervalima razvoja kluba mogao biti brži i bolji, no važno je da nismo skrenuli s pravog puta“.

Mnogi navijači komentiraju da su nam potrebna pojačanja za nešto više, koji je plan kluba po tom pitanju?

„Po pitanju pojačanja ne možemo ništa do prijelaznog roka. Ako ekipa nastavi ovako, sigurno je da smo negdje pogriješili i kako moramo nešto mijenjati. Međutim, ja još uvijek apsolutno vjerujem da će sve sjesti na svoje mjesto, vjerujte i Vi. Vjerujem u ovu momčad, koja bi uz nekog “kapitalca” bila spremna za najviše domete.“.

Za kraj, poziv navijačima na tekmu protiv Crnice, 2. studenog u Kutiji…

„Nažalost, drugo poluvrijeme utakmice s Alumnusom sam proveo s navijačima na tribini i ostao sam frapiran s navijanjem i s činjenicom da naši navijači nisu stajali s navijanjem niti u jednom trenutku. Ponovno ću ponoviti ono što uvijek govorim. Iznimno sam počašćen i živim za svaku sekundu igranja u svetom dresu. Kao igrač, ali i kao potpredsjednik nastojat ću da svaki igrač Futsal Dinama tako diše. Jer, jedino tako ovaj klub može funkcionirati. Ovo nije umjetna tvorevina poput Gospića, Nacionala i sličnih, koji su živjeli dok su igrači bili punih džepova, a novci su redovito pristizali. Igrajući za Dinamo, naši igrači imaju doživljaj kakav nigdje drugdje neće imati. Ova simbioza navijača i igrača  koju mi imamo je jedinstvena i kao takva je raritet u Hrvatskoj, ali i svijetu. Jer ovo je njihov i naš klub i svi se moramo odnositi prema njemu tako. I oni kad dođu navijati, ali i mi igrači, na svakom treningu, na svakoj utakmici…“