Tjedan dana prije velikog spektakla na zagrebačkoj Šalati odlučili smo vam predstaviti naša ovosezonska pojačanja. Počinjemo s najiskusnijim, Hrvojem Penavom. Igrač koji je prošle godine branio boje Alumnusa, odlučio se na novi iskorak u karijeri i stavio svoj potpis na ugovor s Dinamom. Penava je bivši hrvatski reprezentativac koji je ubilježio 14 nastupa za našu reprezentaciju i postigao 5 pogodaka. U svojoj bogatoj karijeri nastupao je za nekoliko renomiranih zagrebačkih futsal klubova među kojima se posebno ističe Alumnus s kojim se u sezoni 2013/2014 okitio naslovom prvaka Hrvatske.

Nakon godina provedenih u Alumnusu, odlučili ste se kako je vrijeme za odlazak. Kako je odluka pala baš na Dinamo kao vašu novu destinaciju za nastavak karijere?

– Do našeg prvog kontakta došlo je sasvim slučajno. Trener Futsal Dinama Martić i ja smo telefonski razgovarali i iz tog razgovora se rodila ideja o dolasku u Futsal Dinamo. Kada su mi predsjednik Đulvat i bivši predsjednik Fabijanić ponudili opciju prelaska, nisam se previše dvoumio. Prošla sezona me poprilično psihički ispraznila, tako da sam tražio novi motiv, novi izazov, a igranje pod vodstvom Miće u Futsal Dinamu je upravo ono što sam tražio.

Prošlu sezonu Alumnus je završio na 8. mjestu prvenstvene ljestvice. Koliko ste zadovoljni igrama svoje bivše momčadi, i smatrate li da je Alumnus mogao i morao napraviti više s obzirom na to da je godinu prije osvojio naslov prvaka Hrvatske?

– Dosta toga se izdogađalo prošlu sezonu, od naprasnog odlaska trenera Martića i kapetana Đulvata prije Futsal Cupa, pa do osipanja momčadi tijekom sezone, tako su rezultati bili manje više realni. Mislim da se moglo i trebalo napraviti više, no za to je trebalo i malo sreće, ali i odlučnosti u pravim trenucima koju nismo imali.

Svojim dolaskom upotpunit ćete mjesto nastalo odlaskom Tome Šokote u zasluženu mirovinu. Što Hrvoje Penava može donijeti Dinamu? Dva puta bili ste proglašeni za najboljeg strijelca lige. Mnogi navijači nadaju se kako bi mogli taj uspjeh ponoviti i u svojoj novoj momčadi. Imate li neke osobne ciljeve kao igrač u idućoj sezoni?

– Dosta puta sam morao odgovarati na ovakva ili slična pitanja, jer je to ono što se od mene kao igrača očekuje. Dva puta sam bio najbolji strijelac kada moja momčad nije bila niti blizu vrha ljestvice, pa se nadam kako će mi s Dinamom to biti puno lakše ostvariti iako ne treba gajiti iluzije kako će to doći samo od sebe. Naravno da me zanima moja osobna statistika, ali samo iz razloga jer će u tom slučaju i moja momčad „gurati“ bolje. Nemam osobni cilj, spreman sam se u potpunosti podrediti momčadi.

Igrajući za Alumnus u 1. ligi sigurno vrlo dobro poznajete buduće Dinamove protivnike. Koji je po Vašem mišljenju realan domet u premijernoj prvoligaškoj sezoni? Koliko je Dinamo daleko ili blizu playoff-a? Tko će u toj borbi biti Dinamovi najveći konkurenti?

– Veliki broj faktora ovisit će o našem uspjehu u idućoj sezoni. Jedan od tih faktora je sreća i koliko ćemo ju „zaslužiti“. Ukoliko budemo trenirali kroz cijelu sezonu ovako kako smo krenuli i ako ne bude problema s ozljedama, mislim da bi u ovoj konkurenciji trebali dohvatiti playoff. Nacional i Split su legitimni kandidati za naslov. Njihovi proračuni višestruko su veći od našega što se jasno može vidjeti po tome koliko su financijskih sredstava potrošili na svoja nova pojačanja. No u sportu ne igra samo novac i nešto će se u toj cijeloj priči pitati i nas. Jedva čekam susresti ih na drugoj strani terena, pa da odmjerimo snage i vidimo tko će izvući deblji kraj.

Kroz karijeru ste nastupali za mnoge renomirane futsal klubove. S 32 godine na leđima od kuda crpite motivaciju za svakodnevne treninge i utakmice, te započinjanje jedne nove priče u Dinamu?

– Relativno kasno sam počeo igrati i trenirati nogomet, kasnije i futsal, tako da sam prilično „svjež“ fizički ali i psihički. Još imam dovoljno motiva i želje igrati vrhunski futsal, zato sam prvenstveno i došao u Futsal Dinamo. Svjestan sam da i u 32. mogu još puno naučiti, ali i da i ja mogu nešto novo naučiti naše mlade snage. Puno mi znači što imam potporu moje supruge Jelene i Zare, koje su moja velika snaga i pomoć, ali i najveći navijači.

Kako protječe vrijeme prilagodbe na novu momčad i suigrače?

– Nema tu prilagodbe. Sa svim dečkima sam barem jednom igrao ili u Uspinjači, Alumnusu ili ih znam s nekog turnira, tako da ne nismo ni upoznavali niti predstavljali posebno. To su sve super dečki s kojima imam zajednički cilj, tako da svi gledamo prema istoj točki.

Nakon jedne sezone pauze opet ćete imati priliku surađivati s Mićom Martićem, trenerom s kojim ste osvojili naslov prvaka Hrvatske. Koji su vaši dojmovi o Mići Martiću i veselite li se ponovnoj suradnji?

– Neću se ustručavati reći kako Futsal Dinamo prema mom mišljenu ima najboljeg trenera i najboljeg kapetana u Hrvatskoj. Mićo je jedan od najvećih futsal stručnjaka u svijetu, ali što je važnije, ima „ono nešto“ zbog čega osjećaš obavezu svaki put kad istrčiš na parket dati 100% svojih mogućnosti, a o Matiji Đulvatu mogu samo reći da je već sada legenda hrvatskog futsala i da me uvijek iznova fascinira njegova energija koju daje na svakom treningu i svakoj utakmici.

S Alumnusom ste već imali priliku igrati protiv Dinama u kup susret odigranom u Ciboni? Vaši dojmovi s te utakmice?

– Osim vrlo zanimljive i napete utakmice, ono što me se posebno dojmilo bila je atmosfera na tribinama. Mene je to dodatno motiviralo i svakako je bio užitak igrati u toj atmosferi, ali sigurno je da je igrače Futsal Dinama to nosilo još i više. Jedva čekam ponovno doživjeti sličnu atmosferu, ali ovoga puta na svojoj strani.

Atmosfera i broj navijača nešto je što izdvaja Dinamo od drugih klubova u Hrvatskoj. Koliko je za Vas važna atmosfera i pune dvorane? Stvara li Vam to pritisak ili pak daje dodatan motiv?

– Strašno je važna. Jer čemu igranje sporta ako uživaju samo igrači. Onda to nema nikakvog smisla. Nažalost, puno puta sam igrao u dvoranama u kojima je bilo više „službenih“ osoba nego navijača i to zbilja, kako sam već rekao, nema smisla. S druge strane, ovo što je imao Futsal Dinamo u prošloj sezoni i što će nadam se imati u ovoj, je još neviđeno na prvoligaškim futsal parketima. Čudesno je imati toliku količinu energije „iza sebe“. U takvoj atmosferi sam uvijek davao i više nego što sam realno mogao, davao sam zadnje atome snage. Ti osjećaji, sjećanja na igranje u takvoj atmosferi ti ostanu u glavi cijeli život, naspram praznih dvorana koje želiš zaboraviti odmah idućeg dana.

Iako niste bili igrač Dinama, prošle ste sezone nastupili na Šalati kao jedan od igrača momčadi koja se suprotstavila igračima Dinama. Kakve dojmove nosite sa Šalate i veselite li se ovogodišnjem spektaklu na istome mjestu

– Imao sam sreću to doživjeti „uživo“ s terena, jer sam igrao za „Zvijezde“ zajedno s Đulvatom i Caparom prošle godine. Ta atmosfera je zbilja bila čudesna, tako da će to biti jako teško nadmašiti. Ipak, vjerujem kako će atmosfera i ove godine biti na tom tragu i kako ćemo se svi zajedno zabaviti i na pravi način otvoriti tešku, ali sigurno čudesnu sezonu!

Poruka za članove i navijače Futsal Dinama.

– U životu, kao i futsal karijeri sam naučio kako ništa nije nemoguće. Ja mogu obećati jedino da ću svaki put kad obučem plavi dres dati pa i onaj zadnji atom snage koji posjedujem. Ako svaki od nas, od vratara pa do zadnjeg navijača na tribinama to napravi to isto, možemo ostvariti i ono nemoguće!

Za kraj napomenimo kako će Hrvoje Penava svoje predstavljanje navijačima imati na Šalati, 5. rujna te vas sve pozivamo na sportski i navijački spektakl koji se sprema u subotu.

T. BAKOVIĆ