S obzirom na trenutnu situaciju koja je mobilizirala gotovo cijeli svijet, mnogi športski klubovi nalaze se u stanju hibernacije, čekaju da se situacija s koronavirusom koji izaziva Covid-19 smiri, nakon čega će ponovno upregnuti svoje sekcije.

Futsal Dinamo nije jedan od takvih klubova. Odmah nakon što je Stožer civilne zaštite zabranio treniranje, Klub je organizirao online treninge za seniore. I to ne individualne, već grupne, preko aplikacije Zoom. Gotovo istovremeno, treninzima su se priključili i polaznici Škole futsala, a od prošlog tjedna i naši članovi.

Cijeli taj kompleksan proces proveden je na čelu s voditeljicom naše Škole futsala i kondicijskom trenericom prve momčadi, Petrom Mandić.

Petra je docentica kineziologije, a Školu Futsal Dinama preuzela je krajem 2018. godine. Od tada, Škola je dobila nekoliko novih kategorija (najmlađi polaznici trenutno su 2015. godište), proširila se na nekoliko novih lokacija (taj proces i dalje traje), ostvarila sportske rezultate (posljednji je naslov prvaka juniorske lige Sjever)…

Kako bi rezimirala svoj dosadašnji rad u Školi i općenito uključenje u klub?

„Prije svega moram napomenuti kako se nalazim u Klubu koji je uživa veliko poštovanje među ljudima u Hrvatskoj. Ljudi koji su u Klubu i van njega žive za Futsal Dinamo i to se osjeti“, započinje Mandić naš intervju i nastavlja:

„Prije dolaska u Futsal Dinamo i sama sam imala poštovanje prema klubu, jer, kada na Futsal Dinamo gledate iz vana, izgleda kao da je Klub posložen do najsitnijeg detalja, baš kao što profesionalni klub trena izgledati. Samim time, odmah sam znala da je to klub koji točno odgovara mojem karakteru. U domaćem sportu rijetkost je da vam organizacija u kojoj nikoga ne poznajete pruži priliku samo na temelju vaših referenci. No, Futsal Dinamo je klub koji to čini, klub koji će vam omogućiti da radite sto volite uz visoki nivo kompetencije i profesionalnosti. Na vama je da se dokažete i pokažete kako niste tu da posao odrađujete već da živite svoj posao jer je to vas poziv”.

Moj moto je: ‘Daj najbolje od sebe, radi srcem i rezultat će doći’“.

Koji segmenti naše Škole po tebi najbolje funkcioniraju, a na kojima još ima mjesta za napredak?

„Uloga voditeljice škole je prije svega čast, ali i velika odgovornosti. Tendencija nam je uz postojeće lokacije na kojima treniramo – Boćarski dom, Dom sportova, Fair Play Jazbina, Martinovka, Megaton – proširiti se po cijelom Zagrebu kako bi svi koji žele trenirati kod nas imali za to priliku. Najponosnija sam na tim trenera koje imamo, jer su naša zajednička komunikacija i programi koje provodimo polučili rezultate u svim našim kategorijama. Naš marketing odrađuje odličan posao jer prati i vodi evidenciju svih naših kategorija, pa tako na našoj web stranici možete pronaći detaljne statistike svih natjecanja svake naše kategorije. Zaključno, želimo zadržati postojeći trenerski kadar i ne opadati u kvaliteti rada. Također, želimo u skladu s mogućnostima ostvariti zadane ciljeve koje smo postavili za širenje Dinamove škole po cijelom Zagrebu. To je segment u kojem još imamo prostora za napredak”.

Trenerski kadar Škole je prilično raznolik, u njemu je trener seniora, jedna  nogometašica, naš bivši senior, naš bivši junior, dva navijača i člana… kakav je tvoj odnos s njima i kako se nosiš s različitim karakterima?

„Istina, trenerski kadar je prilično raznolik i nitko od nas nije karakterno isti. No, unatoč tome, volim naglasiti kako svi imamo dvije zajedničke karakteristike – volimo ovaj klub i uživamo u onome što radimo. Uistinu sam ponosna na trenerski kadar koji se sačinjen prvenstveno od dobrih ljudi, a onda od dobrih trenerica i trenera. Sastanke održavamo redovito, čak i u ova vremena, na kojima imamo otvorenu i iskrenu komunikaciju s ciljem boljitka svih kategorija i cijele škole“.

Od ove sezone preuzela si i fizičku i kondicijsku pripremu prve momčadi, jesi li zadovoljna s tim segmentom rada?

„Naglašavala sam od samog početka, posebno u periodu kada nas nije išlo i kada smo bili kritizirani, da vjerujem u ovu ekipu! U niti jednom trenutku nisam izgubila nadu. Znala sam da ćemo eksplodirati, bilo je samo pitanje vremena kada. Svoje vjerovanje u ekipu temeljim na dvije paralelne stvari koje se uvijek paralelno odvijaju – atmosferu u stožeru i atmosferu u ekipi“.

„Mi, kao stručni stožer, radimo kao tim, uživamo povjerenje jedni u druge i vjerujemo u ono što radimo. Profesionalni pristup i atmosfera u momčadi su nešto na što sam ponosna kod trenera Alena Jukića i fizioterapeutkinje Tine Krmpotić. Naša dobra suradnja je bitna, jer ona utječe na ekipu“.

„Što se tiče atmosfere u prvoj momčadi, ona je profesionalna. Ali ne umjetno profesionalna, već srčano! Kada igrači žive jedni za druge, kao što je slučaj u našoj momčadi, onda se ta međusobna energija osjeti“.

Seniori su na proljeće, možemo reći, „eksplodirali“, što je po tebi potrebno da naprave dodatni iskorak i otiđu do samoga kraja?

„Kada sam preuzela kondicijsko vođenje prve ekipe, ne mogu vam opisati koliku sam sreću osjetila. Prvo sam nazvala tatu kako bi s njime proslavila, jer velika je stvar trenirati ekipu kao što je Futsal Dinamo. Ono što je bilo jako bitno, i u čemu sam bila oprezna kod, jest veća mogućnost ozljeđivanja, što je čest slučaj kod mijenjanja kondicijskog trenera i u fazi adaptacije na nove trenažne procese. Tu je bila ključna suradnja cijelog stručnog stožera, Juke, Tine i mene“.

„Prvi korak je bio upoznati se s logikom i načinom dosadašnjeg treniranja i polako uvoditi nove sadržaje. Nakon mini-ciklusa proveli smo terenska i laboratorijska testiranja, prije svega spiroergometrijska u suradnji s Larus sportom. Budući da je Futsal Dinamo prvi futsal klub koji je u Hrvatskoj odradio takvo testiranje, nismo imali mogućnost usporedbe s igračima iz ostalih futsal klubova naše lige. No, usporedili smo ih s rezultatima igrača iz hrvatskih nogometnih prvoligaša. Vjerovali ili ne, naši igrači po ničemu nisu zaostajali za njima!“

„Nakon toga, znala sam na kojim segmentima moramo poraditi te da ćemo, uz odličnu atmosferu, Jukine taktičke čarolije, Tininu nevjerojatnu brzinu rješavanja ozljeda, koje najčešće dolaze zbog kontakata na utakmicama, i uz naravno neizostavnu srčanost na parketu te naše gromoglasne navijače doći i do te „eksplozije“ koja je došla u drugom dijelu sezone. Jedva čekamo nastavak sezone i, budite sigurni, nastavljamo u istom ritmu“.

Kao što smo mogli vidjeti u videima koje redovito objavljujemo na našim kanalima, seniori i polaznici Škole u ovim teškim vremenima nisu prestali s treningom. Koliko je teško organizirati, voditi i motivirati igrače na treninge kada nije poznati kada će prvenstvo nastaviti i to još preko online aplikacije Zoom?

„Unatoč koroni, nismo prestali trenirati. Svaki dan smo, sustavno i planski zajednički trenirali i još uvijek treniramo preko aplikacije Zoom. Paralelno sa seniorima, s treninzima je nastavila i naša Škola. Polaznicima je u početku sve bilo čudno, no trudili smo se napraviti trenažne sadržaje koji će im biti zanimljivi i koji će, u prvom redu, sačuvati njihovo zdravlje”.

Od 22. travnja, Škola futsala krenula je i s grupnim online treninzima za naše članove. Dok cijena takvih treninga iznosi oko 300 kuna s trenerima bez doktorske titule te 500 kuna s trenerima s titulom, Dinamova docentica vodi treninge za članove kluba za svega 150 kuna mjesečno.

„Prvotna ideja je bila da potaknemo roditelje naših polaznika da se i oni aktiviraju kako bi očuvali svoj zdravstveni status. Period koji je pred nama je vrlo opasan, posebno ako nismo aktivni. No, onda smo se pitali, zašto istu „uslugu“ ne bismo ponudili i našim članovima? Oni su tu uvijek zbog nas, stoga, mi moramo uvijek biti i uz njih. Cijena članarine je dostupna svima, prilično niža nego inače“.

Na koji su način koncipirani treninzi, što članovi koji se još nisu prijavili, a željeli bi, mogu očekivati od grupnih treninga?

„Grupni treninzi koje provodimo su funkcionalni treninzi, prilagođeni svakoj osobi prema individualnim potrebama i zdravstvenom statusu. Ono sto je bitno naglasiti jet detaljan i profesionalan pristup uz stalni rad dvije trenerice u grupi“.

Koliko je bitno da građani, u ovo vrijeme samoizolacije i smanjene aktivnosti, ostanu aktivni?

“Kako bi sačuvali svoje zdravlje i mentalnu snagu morate se pokrenuti. Zdravlje se čuva dok ga imamo. Stoga pazite na prehranu i ostanite aktivni”, rekla nam je za kraj Petra Mandić.

(Foto: Futsal Dinamo/Petra Mandić/Olmissum)