Na današnji dan 1967. godine NK Dinamo Zagreb ostvario je jednu od najvećih, ako ne i najveću, pobjedu u svojoj povijesti. Na Maksimiru je s 2:0 svladao slavni Leeds United i došao na korak do osvajanja Kupa velesajamskih gradova, jedinog europskog trofeja u povijesti hrvatskog nogometa.

 

Dinamo je na putu do finala izbacio Spartak Brno (2:2, bacanje novčića), škotski Dunfermline (4:4, pogodak u gostima), Dinamo Pitesti (1:0), Juventus (5:2) i Eintracht Frankfurt (4:3). Leeds je, pak, do finala pobijedio nizozemski DSW, Valenciju, Bolognu i škotski Kilmarnock.

 

Dinamo je na prepunom Maksimiru od prve minute imao terensku inicijativu, međutim, nije mogao slomiti čvrstu i organiziranu obranu engleske ekipe, predvođenu engleskim reprezentativcem i svjetskim prvakom iz 1966., Jackiejem Charltonom.

 

Tek nakon pola sata neumoljive borbe, Dinamo je počeo stvarati šanse, a u 39. Purgeri su napokon uspjeli probiti obrambeni bedem gostujuće ekipe. Denijal Pirić uputio je centaršut, a 18-godišnji Marijan Čerček glavom vara Garyja Sprakea za erupciju oduševljenja na maksimirskim tribinama.

 

I početak nastavka prošao je u dominaciji Dinama. Modri su složili nekoliko izglednih prigoda, a u 59. uspjeli su udvostručiti prednost. Slaven Zambata projurio je desnim krilom i centrirao za Krasnodara Roru koji posprema loptu za veliku prednost Plavih.

 

Dinamo je nakon drugog gola krenuo uraganski ne bi li već u prvoj utakmici riješio pitanje pobjednika finala KVG-a. Međutim, Sprake je bio siguran i nije dozvolio veću prednost Dinama pred uzvrat u Leedsu.

 

Dinamo je odigrao odličnu utakmicu. Nadigrali su slavnog gosta iz Engleske, a Dinamova obrana i vratar Zlatko Škorić, prezimenjak našeg golmana Gorana, otklonili su svu opasnost koja je stizala od gostujućeg sastava.

 

Konačna odluka o pobjedniku Kupa velesajamskih gradova 1967. dogodila se osam dana kasnije na Elland Roadu u Leedsu.

 

Finale Kupa velesajamskih gradova (prva utakmica, 30. kolovoza 1967.)

 

Stadion Maksimir (31 tisuća gledatelja)

 

Dinamo Zagreb: Zlatko Škorić – Branko Gračanin, Marijan Brnčić – Rudolf Belin, Mladen Ramljak, Filip Blašković – Marijan Čerček, Denijal Pirić, Slaven Zambata, Josip Gucmirtl, Krasnodar Rora

Trener: Ivica Horvat

 

Leeds United: Gary Sprake – Paul Reaney, Terry Cooper, Billy Bremner, Jackie Charlton, Norman Hunter, Mick Bates, Peter Lorimer, Rod Belfitt, Eddie Gray, Michael O'Grady

Trener: Don Revie

 

Strijelci: Čerček (39'), Rora (59')