Nekoliko dana prije najvažnije utakmice sezone za Dinamo porazgovarali smo s predsjednikom Futsal Dinama Jurajem Fabijanićem koji nam je dao svoje viđenje predstojeće utakmice kao i osvrt na do sada učinjeno u sezoni.

– Iako je termin povijesne utakmice odavno izlizana fraza, ne mogu se oteti dojmu kako je ova naša utakmica upravo takva. Za nas će to biti iznimno važnih 40 minuta u kojima moramo okruniti sav rad i trud koji smo uložili ove sezone. Ulog je ogroman i pobjeda bi nam donijela novih 6 vrhunskih utakmica u kojima bi imali priliku pokazati koliko smo napravili u proteklih godinu dana. Bez obzira na krajnji ishod ovo će biti kruna sezone i vjerujem kako ćemo je završiti na najbolji mogući način. 

Dinamo je u prošlom kolu propustio priliku da osigura naslov i da utakmica protiv Rugvice bude samo prilika da pred svojim navijačima proslavi naslov prvaka.

– Utakmica protiv Agrama nije završila na način na koji smo svi mi priželjkivali, ali vjerujem kako su igrači u toj utakmici puno toga naučili i kako taj poraz nije bio uzaludan. Na početku sezone u razgovoru sa svojim suradnicima zaključili smo kako nam glavni cilj treba biti da u zadnje kolo uđemo s realnom mogućnosti za osvajanje naslova. To smo i ostvarili, iako smo bili u prilici naslov osigurati i ranije. Gledajući cijelu sezonu mogu reći kako smo ostvarili rezultate koji su bili iznad očekivanja. Pod tim posebno mislim na naše nastupe u Kupu, i pobjeda u nedjelju bila bi nagrada za sve nas u klubu kao i za naše navijače koji su nas zdušno bodrili cijelu sezonu.

Iako nitko ne priželjkuje negativan rezultat protiv Rugvice, koliko bi eventualni posrtaj utjecao na cjelokupno stanje u klubu?

– Ne zavaravam se, i ne živim u iluziji kako to ne bi imalo nikakvog utjecaja, ali daleko od toga da bi utjecalo na opstanak i daljnje funkcioniranje kluba. Pred sebe smo na početku sezone postavili jasan sportski cilj, a to je pokušaj plasmana u prvu ligu. Trenutno smo na dobrom putu da to i ostvarimo, a ako se nekim slučajem to ne dogodi, iduće godine još ćemo jače uprijeti za ostvarenje tog cilja.

U nedjelju nas očekuje Rugvica, glavni konkurent za naslov i momčad koja jedina može pokvariti Dinamove planove.

– Rugvica je odlična momčad koja je tijekom cijele sezone pokazivala svoju kvalitetu i nisu slučajno ostali naši jedini pratitelji. Pametno su iskoristili ulogu autsajdera, i ne vjerujem previše njihovoj „pili naopako“ jer oni žele taj trofej jednako kao i mi i učinit će sve da do njega i dođu. Posebno bih želio pohvaliti njihovu sportsku politiku kojom su i postigli dosadašnje uspjehe. U zimskom prijelaznom roku uspjeli su popuniti momčad s nekoliko izrazito kvalitetnih igrača na pozicijama koje su im do tada bile deficitarne. Iako izrazito kvalitetni, nemamo se razloga bojati Rugvice, već izaći hrabro na teren, dati sve od sebe i nadati se pobjedi.

Koje su Dinamove prednosti u toj utakmici koje bi ih trebale dovesti do pobjede?

– Naša najveća prednost bit će navijači koji će vjerujem ispuniti Dom sportova i pokazati kako se bodri svoj klub. Netko tko nije igrao u takvoj atmosferi teško može zamisliti o kakvom se poticaju radi. Naši protivnici teško mogu ostati ravnodušni na tu atmosferu i to će zasigurno biti naša velika prednost. 

Također kao prednost vidim i iskustvo naših najstarijih igrača Đulvata, Franje, Capara, Purgara i Škorića koji su odigrali puno ovakvih utakmica i koji znaju kako dobiti ovakve susrete. Na početku sezone skupili smo se na brzinu, ali vrlo brzo se pokazalo kako smo pogodili s igračima koje smo doveli i siguran sam kako oni još nisu odigrali svoje najbolje utakmice, kako ćemo te predstave gledati u nastavku sezone, nadam se već u nedjelju.

Bojite li se možda da će važnost utakmice i ispunjena dvorana biti preveliki pritisak za igrače Dinama?

– Možda je u početku sezone i bilo straha od tog problema, ali kako je sezona odmicala naši igrači počeli su se navikavati na taj pritisak. Kada igrate za Dinamo pritisak je sastavni dio vašeg posla. Svaku utakmicu morate igrati na pobjedu i ako se ne možete nositi s takvom vrstom pritiska onda niti ne možete opstati u Dinamu. Pritisak će sigurno postojati, ali koliko nama toliko i Rugvici, bez obzira na njihove najave kako dolaze rasterećeni i bez prevelikih ambicija.

U slučaju toliko željene pobjede i osvajanja naslova prvaka spremate li neko posebno slavlje ili ćete sve prepustiti spontanosti igrača i navijača?

– Sve prave emocije su spontane, i to je jedino što vrijedi. Ne postoje umjetna slavlja u što smo se mogli uvjeriti u prethodnih nekoliko godina. Emocije se ne mogu odglumiti, one postoje ili ne postoje, a takvo će nadam se biti i naše slavlje. 

Iz organizacijskog kuta gledišta koliko je teško organizirati ovakvu utakmicu. Puna dvorana, nekoliko tisuća ljudi, neki bi rekli i potencijalni problemi?

– Što se same organizacije tiče za nju su zaduženi navijači koji se brinu da sve bude u najboljem redu. Time sudjeluju u radu kluba i pokazuju na koji se način voli Dinamo. Oni su također zaduženi za održavanje reda na tribinama, pa vjerujem kako nikakvih problema po tom pitanju neće biti. I ovim bih putem apelirao na sve naše navijače da se bez obzira na krajnji rezultat utakmice ponašaju maksimalno korektno. Klub je iznad svakog pojedinca i znamo da bi neki vjerojatno htjeli vidjeti neka ponašanja koja nisu primjerena za sportske terene, a ja vjerujem kako im naši navijači neće dati to zadovoljstvo. Pokažimo kako se navija za Dinamo, i priuštimo ovom gradu veselje, radost i sreću kakvu zaslužuje. U nedjelju sve mora biti na visokom nivou i siguran sam da će naši navijači to odraditi bez greške kao uostalom i cijelu sezonu.

Atmosfera je nešto što ovaj klub izdvaja od ostalih futsal klubova u Hrvatskoj.

– U početnim razgovorima s navijačima vjerovali smo kako će nas na utakmicama bodriti između 500 i 1000 navijača što je već tada bila velika stvar za futsal u Hrvatskoj. Međutim onda se dogodila Šalata i sve nas je pomalo iznenadio toliki interes, a zadovoljstvo zbog takvog spektakularnog otvaranja vladalo je u svima nama. Želim zahvaliti svim našim članovima koji su omogućili da naš Dinamo ovako brzo naraste u tako kratko vrijeme, oni su snaga ovoga Kluba i nadam se da ćemo slaviti još mnogo pobjeda zajedno. Moja obveza kao predsjednika je svakim danom biti sve bolji i ta atmosfera me tjera na sve predaniji rad jer to naši navijači i zaslužuju.

Kao predsjednik Futsal Dinama ne propušta ni jednu utakmicu svoje momčadi. Kako ih proživljava?

– Oni koji me poznaju duže vrijeme znaju da sam kao trener bio prilično temperamentan i kako sam „igrao“ sa svojim momčadima. Ništa drukčije nije ni sada kada sam u ulozi predsjednika kluba. Naše utakmice izrazito su stresne za mene jer proživljavam svaku akciju s igračima, a to ponekad nije lako. Ipak ne bih mogao drugačije, ovo je ostvarenje svih mojih želja i sportskih ambicija, a i nakon pobjeda stres se brzo zaboravi, ostaju samo veselje i lijepe uspomene.

Za kraj našeg razgovora  pozvao je navijače na utakmicu u nedjelju.

– Svi naši navijači vjerojatno su svjesni važnosti predstojećeg susreta. Cijela naša sezona stat će u tih 40 minuta i vjerujem kako ćemo se na kraju svi zajedno veseliti osvojenom prvenstvu. Ovim putem pozivam sve članove, navijače i ljubitelje futsala da dođu prisustvovati velikom spektaklu u malu dvoranu Doma sportova. Bit će nam potrebno najbolje izdanje naših igrača na terenu, kao i navijača na tribinama. Nadam se kako će i jedni i drugi ponuditi svoje predstave za pamćenje. Vidimo se u Domu sportova.