Dinamo će se u večerašnjoj osmini finala kupa sučeliti s trećeligašem Portom Tolerom. Utakmica se igra u Pločama uz izravni prijenos na YouTube kanalu.

Porto Tolero Ploče istovremeno je poznat, ali i nepoznat protivnik. Nepoznat jer Dinamo nikada nije igrao protiv Pločana. Porto Tolero (tal. luka za prekrcaj) trenutno se nalazi u trećoj ligi (ŽNL Dubrovačko-neretvanske županije), prilično daleko od naše „skautske službe“, a ovo je i prvi međusobni susret uopće.

S druge strane, Porto Tolero je poznat kao specijalist za kup u kojem su od 2010. do 2017. (uvijek kao drugoligaš) čak šest puta igrali završnicu, a u dva navrata (2010. i 2017.) dogurali su do poluzavršnice.

>> Kristijan Grbeša: U Ploče idemo po prolaz u četvrtfinale kupa!

Poto Tolero je klub osnovan 1997., a 2000. je izborio plasman u prvu ligu. Pločani su se u eliti zadržali pet sezona, potom su ispali u 2.HMNL Jug, a posljednje dvije sezone natječu se u trećem rangu, odnosno, županijskoj ligi…

„Nakon ispadanja iz 1.HMNL, stalno smo bili u vrhu 2.HMNL Jug. Zadnje dvije sezone natječemo se u ligi Dubrovačko-neretvanske županije. Ovdje nekoliko klubova kvalitetom ne zaostaje za drugoligašima. Kao najveći problem lige istaknuo bih udaljenost između klubova“, rekao nam je Boris Malić, trener Porta Tolera.

Pločani su na nacionalnoj futsal sceni poznati i kao specijalisti za kup. Posljednje polufinale igrali su 2017. kada su u Makarskoj izgubili od tada superjakog Splita (Jakov Grcić, Josip Suton, Ivo Jukić, Robert Grbić, Saša Babić, Jesus, Rafinha…) s 0:2.

„Kup je prilika klubovima iz manjih sredina i mladim klubovima da se pokažu u svijetu futsala. Plasmanu u finale najbliže smo bili 2010. kada smo u polufinalu izgubili od sada već ugašenog splitskog kluba Inero“.

Ambicija – povratak u 2.HMNL

Trenutno se nalazite u ŽMNL Dubrovačko-neretvanske županije, kakva je organizacija i kvaliteta lige?

„Liga je vrlo kvalitetna i dobro vođena od strane gospodina Ive Pavića. Sezona 2020/21 još uvijek nije počela. Još ne znamo kako ćemo i gdje igrati ove sezone. Generalno, kvaliteta klubova u ligi je izuzetna. Prvih šest klubova može igrati 2.HMNL Jug bez ikakvog problema“.

S obzirom na povijesni i trenutni status Porto Tolera, kakve su ambicije kluba.

„Prije svega povrata u 2.HMNL ove sezone. Za dalje je potrebno više kvalitete i sredstava, između ostalog.“

Porto Tolero domaće utakmice igra u odličnoj dvorani u Pločama. Koliko u normalnim okolnostima imate navijača na utakmicama?

„Kada smo igrali u prvoj i u nekim utakmicama kupa, u dvorani je znalo biti i preko tisuću navijača. Znala se napraviti prava „južnjačka“ atmosfera. Danas smo, nažalost, daleko od takvih vremena“.

Ima li Porto Tolero futsal akademiju?

„Rad s djecom u malim sredinama kao što je naša je gotovo pa i nemoguće. U gradu je ostalo toliko malo mladih igrača da bi se lakše organizirali u Irskoj ili Njemačkoj. Nekada smo imali oko 120 djece u svim kategorijama, kadeti su čak završili treći u državi. Danas smo, nažalost, bez mladih igrača“.

Pločane večeras očekuje utakmica protiv Dinama. Posljednje dvije sezone u osmini finala ugostili su sesvetski Alumnus. Prvoligaš je u oba navrata teškom mukom (3:2 i 4:2) izborio plasman u četvrtfinale.

Kakav dvoboj očekujete večeras?

„Bit ćemo vam dobri domaćini, a na terenu ćemo vas probati iznenaditi. Dinamo je jedan od tri najbolja hrvatska kluba i favorit u ovom dvoboju. Gledatelja će biti u smanjenom kapacitetu, s obzirom na dozvolu Stožera“, rekao nam je za kraj Malić.

Utakmica Porto Tolero Ploče – Futsal Dinamo počinje u 20:30 uz prijenos na YouTube kanalu SPORT Makarska.

Dinamo – to si ti!