Na dan objavljivanja ovog članka (srijeda, 22. travanj), prošlo je točno mjesec dana od kada je Zagreb pogodio razoran potres, na najveću žalost oduzeo život mladoj djevojci, ostavio mnoge građane bez krova nad glavom, drugima napravio veliku štetu te proširio nemir i strah među ionako preplašenim društvom. 

Kako u svemu lošemu uvijek ima i nečega dobroga, potvrđuje ova priča… 

Vjerujemo kako su svi čitatelji ovoga teksta upoznati s akcijom „Plavo srce, koju već mjesecima bezuvjetno provode Bad Blue Boysi pomažući starijim i nemoćnim građanima u borbi protiv pandemije, ali i spašavajući ih od potresa koji je, prije točno mjesec dana, pogodio naš prelijepi grad.

Prva akcija naših navijača nakon potresa bila je spašavanje rodilja i prebacivanje inkubatora s bebama, malim palčićima, na sigurnije mjesto (u ovom trenutku traje akcije Udruge roditelja nedonoščadi ‘Palčići’ i Udruge članova Dinama ‘Dinamo to smo mi’ za povratak Palčića u Petrovu).

U cijeloj toj priči dogodilo se nešto čudesno. Tijekom cijele akcije spašavanja, u Petrovoj su rođene tri male bebe, tri prekrasne curice, koje će, iako nisu bile svjesne, ovu priču pamtiti cijeli život.

Čuvši za tu informaciju, naša članica Lovorka Grbeša i član Branko Tomašković, inače supruga i punac od našeg prvotimca Kristijana Grbeše, učlanili su tri curice i dvije djelatnice KBC Rebro u Futsal Dinamo.

Priču o hrabrim bebama i babicama, koju potpisuje Lovorka Grbeša, prenosimo u cijelosti:

Ja sam Lovorka Grbeša rođena 22. ožujka 1990. godine. Moj suprug Kristijan Grbeša ‘Grbi’ igrač je Futsal Dinama, a u našoj obitelji je šesnaestomjesečna Leona. Pomirila sam se da „okrugli“ rođendan, zbog virusa Covid-19, neću moći proslaviti za svojom širom obitelji i prijateljima kako je to kod nas uobičajeno, ne samo radi običaja nego zato što neizmjerno poštujemo i volimo jedni druge.

No, 22. ožujka ove godine rano ujutro je sve Zagrepčane probudio potres. Nije nam bilo svejedno, otišli smo do mojih roditelja koji imaju stan u prizemlju te smo veći dio jutra proveli pred zgradom. Srećom kod nas nije bilo štete, a nismo bili svjesni kakva je tragedija pogodila centar grada dok nisu počele stizati vijesti, slike i filmovi. 

Kod roditelja smo pratili vijesti, a onda nas je sve posebno dirnula reportaža iz Petrove bolnice iz koje su se evakuirale trudnice, bebe i inkubatori s bebama. Osjećaji su se pojačali kad smo vidjeli da pomaže cijela vojska Bad Blue Boysa – tvrdi dečki najmekših srca koji su i članovi Futsal Dinama i mnogi od njih i naši poznanici. Uz trudnice vidjeli smo i našu prijateljicu i poznanicu Renatu koja je glavna babica u Petrovoj bolnici. Uskoro smo saznali da su tog 22. ožujka u Petrovoj rođene bebe. Stupili smo u kontakt s Renatom i saznali da su gđe Ivana, Dijana i Paulina rodile 3 predivne i zdrave curice  Magdalenu, Pesu i Noemi. Renata nam je rekla da je pri porodima babica bila gđa Ivana. U teškim trenucima zbog Covida-19 i potresa ova vijest je bila pravo sunce na prozorčiću koje nas je obasjalo svojom toplinom i odmah se rodila ideja da ugradimo bar neku svoju malu ‘puzzlu’ u tu prelijepu vijest. Kako smo mi obitelj, kako bebe imaju svoje obitelji i kako Futsal Dinamo funkcionira kao obitelj, za čas smo se složili da bi bilo najbolje pokušati učlaniti bebe i babice iz Petrove bolnice u Futsal Dinamo jer bi se na taj način odužili i bebama, njihovim roditeljima, osoblju rodilišta u Petrovoj i BBB. 

Zvali smo Renatu koja je odmah nazvala mame beba te su s oduševljenjem prihvatile tu ideju. Doma smo se za čas raspodijelili – Grbi i ja, rođena 22. ožujka kao i bebe, učlaniti ćemo njih, a moji roditelji babice Renatu i Ivanu.  I to se odmah realiziralo s pokojom suzom radosnicom u oku, a klupski tajnik Sebastian je odmah organizirao dostavu iskaznica i poklona u mjesta gdje bebe žive – u Mraclin i Bistru,  a u Sesvetski Kraljevec je biciklom obavio dostavu. Babice iz Petrove nismo pitali da li se žele učlaniti, ali kad su im dostavljene iskaznice i pokloni komentar je bio: „Dečki su mrak! Postale smo ponosne članice kluba“.

Vjerujem da ćemo Grbi, Leona i ja uskoro imati priliku i uživo upoznati obitelji BBBbeba  Magdalenu, Pesu i Noemi te stvoriti nova prijateljstva. 

Magdalena, Pesa i Noemi pravi su heroine – svojim rođenjem pobijedile su i virus i potres i svima nama ulile mnogo snage, nade i vjere da ćemo savladati sve teškoće koje nas pogađaju u ovim trenucima. Ne zaboravljamo i heroine – njihove mame i babice iz Petrove bolnice. 

Uvjerena sam da će se dečki iz kluba pobrinuti, kao i u mnogim prigodama, da na utakmicama Futsal Dinama svi zajedno ugostimo obitelji BBBbeba, kao i Renatu i Ivanu iz rodilišta iz Petrove bolnice. 

Zbog toga za kraj ovog članka, a za nastavak dobročinstava za naše BBBbebe sasvim je prikladan citat Žandara iz legendarnih Smogovaca:  

One su male, ali su velike, odnosno hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male!

Lovorka Grbeša, 22.4.2020.