Šesta tradicionalna Šalata održat će se 6. i 7. rujna, u petak igra se Trofej Dinamo, a u subotu finala natjecanja nakon koje će se održati glavni događaj manifestacije  utakmica između Futsal Dinama i talijanskog drugoligaša pod imenom Milano Calcio a5.

Postoji li bolji način od najave našeg protivnika od razgovora s bivšim igračem oba kluba? Makedonski i bivši mladi hrvatski reprezentativac Sadat Ziberi u Futsal Dinamo stigao je na ljeto 2015. iz zagrebačkog Alumnusa. Popularni Ziba u Dinamu je proveo dvije sezone u kojima je osvojio dva regionalna kupa (2015. i 2016.), ukupno je upisao 51 nastup zabivši pritom 28 golova.

U Milano je prešao na ljeto 2017., zajedno s još jednim našim i Milanovim bivšim igračem Matejom Horvatom, kojeg ćemo od sljedeće sezone ponovno gledati na hrvatskim prvoligaškim terenima, ali u dresu novog člana lige Olmissuma.

Kada su se „Ziba“ i „Banana“ preselili u Italiju, Milano je tada bio drugoligaš, no kako je jedan prvoligaš odustao od natjecanja naš suparnik na Šalati za zelenim stolom izborio je plasman u Serie A. U prvoj sezoni provedenoj u Italiji, Ziberi je upisao 23 nastupa i zabio pet pogodaka.

Ziberi nam je u razgovoru za klupsku stranicu predstavio našeg sljedećeg suparnika…

„Kada sam igrao u Milanu, klub je bio član Serie A. Danas to više nije ista ekipa, ali ostala su četiri igrača iz perioda kada sam bio tamo. Prošlu sezonu završili su pri vrhu druge lige. Jako su nezgodni, imaju dosta stranaca među kojima prednjače nekoliko jako dobrih Brazilaca. Mislim da je to ekipa koja neće baš pasati Dinamu.“

Ziberi je prošlu sezonu proveo u drugoligašu Mantovi za koju je zabio 16 pogodaka u 25 nastupa, što znači da je u nekoliko navrata igrao protiv svojeg bivšeg kluba. Koliko se promijenila momčad Milana u odnosu na sezonu 2017./18. kada ste ti i Horvat bili tamo?

„Prošle sezone igrali smo međusobno četiri puta, dva puta u prvenstvu i dva puta u kupu. Momčad se dosta promijenila u ove dvije godine. Kada sam otišao, u klubu su ostala svega dva, tri domaća dečka, no sada vidim da su se vratila dva igrača koja su bila sa mnom u klubu kada smo igrali Serie A, pojačali su se i s novim golmanom. Ono što se nije promijenilo je uprava koja je ostala ista“, rekao nam je Ziberi.

Kako su reagirali tvoji bivši suigrači kada su čuli da Milano gostuje na Šalati?

„S igračima s kojima sam igrao prije dvije godine ostao sam u kontaktu preko zajedničke WhatsApp grupe, s nekima se čujem i privatno. Kada su čuli da Milano gostuje na Šalati, odmah su me pitali dolazim li gledati, sjetili su se kada sam im pokazivao videe atmosfere na Šalati. Očekuju spektakli i, jasno, idu na pobjedu, haha“, rekao nam je Ziba.

Treba napomenuti kako Milano nema nikakve formalne niti neformalne veze s dva milanska nogometna giganta, dapače, vlasnik je navodno Juventusovac, a nas je zanimalo kakva je atmosfera na utakmicama u Italiji, može li se usporediti s onom koja će Milaneze dočekati na Šalati?

„Atmosfera se ne može usporediti, ali u Italiji su utakmice jako dobro posjećene, a kada je play-off dvorane su ispunjene do posljednjeg mjesta. Ali, jako mi je drago da ste ih pozvali na Šalatu, da osjete pravo navijanje, no malo mi je žao jer ih niste pozvali kada smo tamo bili Horvat i ja, haha“.

Nakon Milana i Mantove Ziberi će sljedeću sezonu provesti u Italpolu, drugoligašu iz Rima. Kako bi usporedio talijansku drugu ligu s 1.HMNL?

„Teško mi je govoriti o kvaliteti lige, jer su jake obje. No, rekao bih da je talijanska Serie A2 (druga liga) bolje organizirana od Prve hrvatske kojoj treba još puno promjena i ulaganja“.

Kakva su očekivanja od nove sezone te hoćeš li doći na Šalatu i skautirati protivnika u ligi?

„Očekivanja s novim klubom su jednaka kao i prošle godine s Mantovom – ući u prvu ligu. Klub je jako dobro organiziran, ne fali nam apsolutno ništa. Iskreno, neke su me stvari vrlo ugodno iznenadile. Što se tiče Šalate, nažalost, ne mogu doći. Pripreme su žestoke, jedva dobijemo slobodno popodne, kamoli slobodni vikend. Ali, kao i prošle sezone, pratit ću sve preko društvenih mreža“.

Prognoza za kraj, Dinamo ili Milano?

„Prednost naravno dajem Dinamu, no, Talijani se neće bojati. Bit će jako motivirani, a vjerujem da će ih atmosfera dodatno podignuti. Ono što sa sigurnošću mogu prognozirati je da će tekma biti jako dobra“, rekao nam je za kraj naš bivši igrač kojem ovim putem želimo sreću u novoj sezoni.