Nije tajna da sudjelovanje u sportskim aktivnostima itekako utječe na razvoj djece od najranije dobi pa sve do izlaska iz adolescencije. Sudjelovanjem u sportskim aktivnostima dijete razvija karakter te vrijedne kvalitete koje će kasnije moći koristiti tijekom cijelog života. I to ne samo u aktivnostima povezanim sa sportom već i s učenjem, studiranjem, radom i međuljudskim odnosima… Osim ulaganja u budući karakter, sport donosi i niz pozitivnih stvari koje se kod djece mogu primijetiti već u prvih nekoliko mjeseci bavljenja sportom.

Jedan od temeljnih stupova sposobnosti i razvoja djetetova karaktera

Vrline koje dijete može razviti sudjelujući u sportskim aktivnostima su primjerice:

  • odgovornost – prema svojim obvezama, cilju prema kojem želi napredovati;
  • upornost – pronalaženje više načina kako riješiti neki problem, ne odustajati kad situacija postane teška;
  • sposobnost timskog rada – prilagodba načinu razmišljanja kako je sve lakše u timu i kako pojedinac rijetko uspije isključivo oslanjajući se na sebe.

Osim karakternog razvoja, bavljenje sportom utječe i na zdravstveno stanje svakog djeteta pa tako donosi niz benefita:

  • poboljšava zdravlje – kontrolira se tjelesna težina, preveniraju se opasnosti od srčanih te kroničnih bolesti;
  • poboljšava kondiciju – osobe koje se od najranije dobi počinju baviti sportom tijekom cijelog života imaju bolje temelje za održavanje fizičke kondicije;
  • razvoj motoričkih sposobnosti – razvija se spretnost te sposobnost reagiranja na padove, sudare čime se smanjuje i mogućnost ozljeda;
  • bolja društvena prilagodba – jačanje zajedništva u svom timu te poštivanje suparnika s druge strane.

Kako odabrati sport?

Prije svega u odabiru sporta treba se u obzir uzeti želja djeteta, tj. sport kojim se ono želi baviti. No, ne treba zanemariti ni ostale čimbenike poput tjelesnih karakteristika djeteta. Npr. visina roditelja, povijest roditelja u bavljenju sportom i sl. Također, u obzir treba uzeti i psihičke osobine djeteta. Koliko su skloni fizičkom dodiru s ostalom djecom, vole li se više igrati sami ili u društvu itd. U obzir se svakako mora uzeti još jedan bitan kriterij, a to je udaljenost kluba ili sportskog terena od kuće. Jer, prevelika će udaljenost biti nezgodna i za roditelje koji će vrlo vjerojatno morati obavljati ulogu taksista. S druge strame, dijete će kad naraste i postane samostalno, morati dobar dio svog slobodnog vremena potrošiti samo na put od kuće do sportskog terena. A to, pogotovo u adolescentskoj dobi, može biti vrlo demotivirajuća stavka.

djetetov karakter

Sport – jedan od ključnih faktora razvoja djetetova karaktera

Kada početi sa sportom?

Najbolje vrijeme za početi trenirati neki sport je između djetetove šeste i desete godine života. U tom razdoblju dijete još uvijek jako brzo usvaja nove kretnje. No, postoje i sportovi koji su izuzeci te se njima nije prekasno početi baviti ni kasnije, sve do 14. godine starosti. Naravno, ne bismo djetetu trebali ograničavati početak bavljenja nekim sportom čak i nakon 14. godine. Jer, iako se znatno smanjuje vjerojatnost za uspjeh u tom sportu, bavljenje sportom će pozitivno utjecati na djetetovo zdravlje i karakter.

Za sva daljnja pitanja, sugestije i pojašnjenja, voditelj Dinamove Škole futsala (Nikola) stoji vam na raspolaganju na broj telefona 095/198 1716.

Obratite nam se s povjerenjem – upiši Školu futsala i ostvari svoje snove u plavom dresu!

Sve informacije o Dinamovoj Školi futsala pronađi ovdje ili na službenoj Facebook stranici Škole.

Dinamo – to si ti!