Kadar Futsal Dinama ovog je ljeta doživio najviše promjena na vratarskoj poziciji. Nakon dvije sezone, klub je napustio Mario Herceg, Antonio Vuk odradio je jednu sezonu u plavom dresu, a Danijel Bešlić bio je član seniorskog kadra još od prve utakmice na Šalati, 6. rujna 2014.

> Prometno na Dinamovim vratima: Mladi dvojac istisnuo iskusnu trojku

Novi vratari Futsal Dinama su A reprezentativac Ante Piplica koji stiže iz Uspinjače Gimke i U21 reprezentativac Filip Domiter koji je prošle sezone bio dio našeg juniorskog kadra. Njih dvojica će s iskusnim Ivanom Pavlićem činiti vratarsku trojku zagrebačkih plavih…

S obzirom na to da je Domiter već poznato lice u Dinamovoj svlačionici, red je da predstavimo pravu pridošlicu, 21-godišnjeg Antu Piplicu koji iza sebe ima već tri seniorske sezone – jednu u Herojima 2007 i dvije u Uspinjači Gimki.

SVIDIO MI SE PLAN I PROGRAM KLUBA

“Svoj prelazak u Dinamo gledam kao logičan slijed događaja. Nažalost prošle sezone nismo uspjeli izboriti ostanak s Uspinjačom, a meni je, uz to što sam redovni student Kineziološkog fakulteta, bio cilj nastaviti svoje obrazovanje i pronaći prvoligaški angažman. Interes Dinama postojao je od ranije, međutim, zbog objektivnih razloga nije bio ostvaren. No, nakon što je Uspinjača ispala, Matija Đulvat je pred mene stavio plan i program kojeg planira provesti u klubu te smo jako brzo dogovorili prelazak u Dinamo”, rekao nam je za početak Ante Piplica.

Nova sezona počinje početkom listopada, kakva su očekivanja?

“Moja očekivanja su da će Dinamo biti ekipa sastavljena od mladih igrača koji će svaku utakmicu igrati preko svojih mogućnosti, te iskusnih igrača koji će to kontrolirati i usmjeravati nas. Liga će opet biti zanimljiva i uzbudljiva jer će svatko od nekud izvući dva-tri zanimljiva nova igrača. Što se sportskih ciljeva tiče, želja je iskorak na oba fronta natjecanja. To bi bila vrhunska stvar. Sve ispod toga po meni je neuspjeh i volio bih kada bi svi svoje glave usmjerili u tom pravcu”.

U Zagrebu živiš već dvije godine, kako komentiraš svoje sezone s Uspinjačom Gimkom?

“Prve godine skupljao sam iskustvo, dok je Marko Vuković bio na golu. Prošle sezone nažalost nismo uspjeli ostvariti ostanak u ligi. Sad kada se glava poprilično ohladila, smatram da smo svi igrali na granicama mogućnosti, ali da, jednostavno, nismo mogli bolje. Ne treba tražiti izgovor u nikome i ničemu nego prihvatiti to kao pouku. Takve stvari čovjek treba proći kako bi neke druge stvari znao više cijeniti. Jako mi je žao Uspinjače, jer smatram da takav klub treba prvoj ligi, te im se ovim putem želim zahvaliti za sve što su mi priuštili u dvije godine, od prijateljstava do sportskog segmenta te im poželjeti što brži povratak u prvoligaški rang”.

Ante Piplica u dresu Uspinjače Gimke

STATUS ŠKORIĆA I HERCEGA PREDSTAVLJA MI SAMO DODATNI MOTIV

Na vratima kluba nasljeđuješ omiljene vratare, Gorana Škorića i Marija Hercega, stvara li ti to pritisak ili je samo dodatni motiv?

“Goran, simbol Futsal Dinama i Mario koji je u kratko vrijeme postao miljenik publike su svakako dva vratara koja zaslužuju poštovanje. Od radne etike do korektnosti izvan terena. Osobno tu ne vidim nikakav pritisak, dapače, oni su mi samo dodatni motiv da opravdam očekivanja koja su stavljena preda mnom i drago mi je da me se stavlja u istu rečenicu s kolegama. Obojica su imali svoje role u svoje vrijeme i moje je samo da nastavim taj niz. Vjerujem da će se uz kvalitetan rad to i ostvarit.”

Protiv Dinama si se prvi put susreo 2019. na završnici juniorskog prvenstva Hrvatske, tada ste slavili s Herojima…

“Da, prvi susret protiv Dinama je bio na juniorskoj završnici u Puli. Rezultat je bio 4:0, a bez obzira na sve priče, smatram da je to bilo zasluženo. Iskoristili smo sve pružene prilike i odigrali obranu na nivou te nas je sve skupa nagradilo pobjedom koja je tada za mnoge bila šok, a za nas motiv da možemo još i više. To smo i potvrdili završivši drugi izgubivši u finalu od tada “svemirskog” Splita. Taj turnir je bio jako lijepo iskustvo te su upravo te utakmice nekome od nas bila odskočna daska jer su iz te ekipe danas tri igrača u prvoj ligi, a jedan je u drugoj, s iskustvom igranja prve lige”.

Tada, ali i na utakmici protiv Dinama za Gimku dokazao si da jako dobro kontroliraš loptu. Jesi li kao mladi igrao u polju i koliko u treninzima prakticiraš igru s nogom?

“Kada sam bio mlađi, a moram reći da je tako i danas, bio mi je neopisivi gušt maknuti štitnike i zaigrati samo u tenisicama. Smatram da je to velika prednost za sve golmane. Isto tako vjerujem da u tom segmentu još trebam dosta napredovati i da mogu odigrati još bolje u polju. Želim takvim načinom igre olakšati svojim suigračima i pomoći obrani. No, ponavljam, moja primarna funkcija je obrana gola i na to se maksimalno fokusiram. Sve ostalo je gratis. Iako se nadam da će na treninzima biti prilike da i zaigram koju s dečkima, u polju…”

Spojio si se ponovno s Jakovom Mudronjom s kojim si krenuo igrati seniorski futsal u Herojima. U sezoni kada ste završili drugi na juniorskom prvenstvu, istovremeno ste završili drugi u 2.HMNL Jug. Jesi li ostao u kontaktu s Mudronjom od kada ste se ‘razdvojili’ i kako komentiraš vaš bivši klub Heroje?

“S Jakovom sam nakon te sezone, moram reći, ostao u komunikaciji samo na sportskim terenima. Heroji su za mene klub prepun uspomena i vrijedan nečega više. Naravno, za to se moraju poklopiti neke stvari, prije svega financije. Nadam se jednog dana vidjeti ih na najjačoj futsal sceni. Najveće zahvale pridajem Ivici Podrugu koji me je nagovorio da izaberem futsal i uvjerio me da je to najbolje za mene”.

ŽELIM OSTATI U A REPREZENTACIJI

Piplica je ujedno i hrvatski reprezentativac. Debitirao je u kadru A selekcije u posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2022, protiv Albanije i Danske. Nadaš li se da ćeš s partijama u Dinamu dohvatiti status jednog od putnika na Euro 2022 u Nizozemsku?

“Bio bih lud da kažem da se ne nadam. Volio bih zastupati našu zemlju na velikom natjecanju, ali koji god golmani budu na popisu izbornika, vjerujem da će u tom trenutku to bit najbolji izbor. Nadam se da ću se svojim igrama i zalaganjem izboriti za poziv. Vjerujem da je težak rad ulaznica za najbolje stvari pa tako i u ovom slučaju”, rekao je Ante Piplica.

Prvi nastup za Dinamo trebao bi imati na Šalati, kakva su očekivanja od te utakmice koja bi se, kako stvari stoje, trebala igrati pred publikom?

“Očekujem da se predstavim u najboljem svijetlu i da pokažem da mogu dostojno zamijeniti prethodnike. Nadam se dobroj atmosferi i da jednostavno uživamo svi skupa u futsalu na otvorenom”.

Hoćemo li te možda već vidjeti na turniru Trofeja Dinamo na Črnomercu?

“Nadam se da ću prisustvovati na turniru s obzirom da ne znam točan datum svog dolaska, ali ne mogu obećati svoj angažman na istom. Vidjet ćemo ako bude upita hahahaha”

Koliko ti je kao klincu koristilo igranje Futsal Zadar lige?

“Futsal Zadar me uveo u seniorski futsal i to je liga koja ima dosta zanimljivih igrača i posjeduje određenu kvalitetu. Smatram da liga treba ući pod HNS i toplo se nadam da će suradnja biti ostvarena kroz određeno vrijeme”.

Koji broj planiraš nositi na dresu?

“Kada sam došao u Uspinjaču dočekao me broj 30. Broj mi se svidio te bih volio ukoliko to bude moguće ostati u istom”, rekao nam je za kraj mladi Ante Piplica.