Jeste li znali da Square iz Dubrovnika nije jedini dubrovački klub protiv kojega se Futsal Dinamo ove sezone natječe?

Kao što smo već pisali, eFutsal Dinamo ostvario je suradnju s eSport Dinamom, momčadi koja se natječe u FIFA Pro Club modu 11vs11. Ukratko, radi se o modu u kojem, kao i u stvarnom nogometu, svaki igrač napravi svojeg virtualnog igrača sa željenom pozicijom i izgledom te upravlja s njime na terenu.

>> Kapetan eFutsal Dinama: Čast nam je predstavljati klub u virtualnom svijetu

eFutsal Dinamo ove sezone natječe se u Virtual Pro Gaming Late Night ligi i ide nam jako dobro. Plasirali smo se u osminu finala kupa, a u prvenstvu nakon šest kola držimo 5. mjesto, ali sa samo tri boda manje od vodećeg Rotherham Uniteda, inače kluba koji se natječe u engleskom Championshipu.

U istoj ligi s eFutsal Dinamo nalazi se još jedna domaća ekipa. Dubrovnik eSport jedna je od najjačih i najpoznatijih ekipa s ovih prostora. Večeras ćemo odigrati prvu, a za tjedan dana i drugu međusobnu utakmicu.

Stoga smo pred prvi međusobni dvoboj odlučili porazgovarati s voditeljem Dubrovnik eSporta, inače bivšim igračem MNK Squarea i NK GOŠK-a, Hrvojem Čikorom.

„Sve je krenulo kroz zabavu. Nas četiri, pet prijatelja upoznalo se preko Facebook grupa u vezi FIFA-e. Čisto iz zabave, krenuli smo igrati Pro Club mod u kojeg sam se zaljubio i krenuo ga igrati ozbiljnije. Jure Matanović (kapetan eDinama, op.a.) povukao me u ove vode te smo igrali zajedno u eDinamu, Black Lionsima, VPG reprezentaciji Hrvatske…“, govori nam Čikor te nastavlja:

„Na kraju sam, u FIFA-i 20, s onih pet prijatelja s početka priče odlučio napraviti klub i službeno se natjecati kao menadžer u VPG ligama“.

Plasman u eLigu prvaka

Već u prvoj sezoni VPG Balkan lige eDubrovnik ostvario je vrhunski rezultat – osvojili su naslov i izborili nastup u Ligi prvaka koja se igra ove sezone! Klub trenutno broji 40 igrača, a osim iz Hrvatske, u njemu igraju igrači iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije.

„S obzirom na to da nas je ove godine ovako puno, za Balkan ligu odlučio sam prijaviti dva tima. Prvi je Dubrovnik eSport, a drugi Ragusa eSport, po latinskom nazivu za Dubrovačku republiku. No, uz Balkan VPG ligu natječemo se još u VPG Championship Northu i VPG Late Night Ligi u kojoj večeras igramo i protiv Futsal Dinama“.

Kakav je po tebi status eSporta u Hrvatskoj i na ovim prostorima općenito?

„Ne znam što bih točno rekao. Cijela situacija s pandemijom je pomogla u razvijanju online igranja i eSporta. Rekao bih da je Hrvatska možda i najlošije zastupljena zemlja u eSportu na prostoru jugoistočne Europe. Dosta je teško pronaći sponzore, a moram reći kako nas u cijeloj priči sprječava i internet. Naime, jedna smo od država s najsporijim internetom u Europi, a to jako puno utječe na online igranje. eSport je ujedno jako loše zastupljen u medijima. Povremeno se u lokalnim medijima pronađe neka lijepa vijest, kada se postigne neki uspjeh, ali i to se često progura na temelju poznanstva.“

„No, moram naglasiti kako scena ide prema boljemu, a uključivanje Futsal Dinama u eSport je jedan od dokaza tome“.

Ima li u Dubrovniku još ekipa koje se natječu u VPG ligi ili nekoj drugoj video-igri?

„Nažalost nema još ekipa koje se natječu u VPG sistemu natjecanja u FIFA-i, ali imamo vlasnika jako dobre eSport organizacije QSKE gaming. Oni se natječu u drugim online igrama, ali imaju i jednog svog FIFA igrača koji je sada član eFutsal Dinama.

Ulazak sportskih klubova u eSport

U svijetu je došlo do uzlaznog trenda priključivanja konvencionalnih športskih klubova eSportu. Osim Futsal Dinama, od nedavno i NK Lokomotiva ima svoju momčad koja se natječe u FIFA-inom Pro Club modu.

„U svijetu je to dignuto na dosta višu razinu. U Engleskoj gotovo svaki nogometni klub ima i svoju eSport momčad. Naravno, teško je tako nešto odmah očekivati i kod nas, no uzlazni trend postoji, što potvrđuju klubovi poput Futsal Dinama, Lokomotive i nas, organiziranih eSprot ekipa. Recimo, mi nismo nikada bili dio sportskog kluba, ali nas je sponzorirao hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren i prvu sezonu zvali smo se Rock Filius eSports, po njegovom modnom brendu“.

A kakva je situacija s dubrovačkim klubovima VK Jugom, NK GOŠK-om, MNK Squareom, imaju li oni ambicije „ući“ u eSport?

„U Dubrovniku je, kao što znate, Jug klub broj jedan. Square drži korak s vaterpolom, postoji interes u gradu za futsalom, no, eto, iako sam bivši igrač Squarea i GOŠK-a još nisam pitao svoje bivše klubove za suradnju. No, tko zna, možda se u budućnosti nešto i ostvari“.

Dinamo i Square možda će jednoga dana zaigrati i u virtualnom svijetu

Što se tiče nove sezone VPG Late Night lige, u kojoj se natječete i s Futsal Dinamom, imate četiri boda iz šest kola. Kako si zadovoljan dosadašnjim nastupima u sezoni?

„Rezultat je loš, ali, iako će to zvučati možda ružno i nezahvalno, naš prioritet ove sezone su Balkan liga i eLiga prvaka. VPG Late Night ligu koristimo kao probu, rotiramo igrače svaku utakmicu te nam je cilj ostati u ligi“.

Kakav je uopće sustav natjecanja u ovom i drugim Pro Club modusima?

„Sustav je super, kao i u stvarnom nogometu. Trenutno postoje dvije Late Night lige. Dinamo i mi smo u prvoj, dvije ekipe ispadaju, a prvoplasirana osvaja naslov. Za razliku od nekih drugih liga, u Late Nightu još nema doigravanja.

eFutsal Dinamo vs Dubrovnik eSport

U tjedan dana (srijede 18. i 25. studeni) odigrat ćete dvije utakmice protiv eFutsal Dinama. Kakva su očekivanja od tih dvoboja?

„Sve dosadašnje utakmice između nas su bile guste. Čak bih rekao da imamo najviše izjednačenih rezultata. I u sljedeće dvije utakmice očekujem fer i korektnu borbu. Još ne znam u kakvom ćemo sastavu „istrčati“, ali uvijek idemo na pobjedu. Tko god bude igrao morat će dati sve od sebe i pokazati se. U svakom slučaju očekujem dvije zanimljive utakmice, jer je Futsal Dinamo izuzetno jaka ekipa.“

Sastav eFutsal Dinama za utakmicu protiv eDubrovnika

Obje utakmice navijači Dinama i Dubrovnika moći će pratiti u izravnom prijenosu na YouTube kanalu eSport Dinama s početkom u 23 sata.

Za kraj, mogu li se igrači ikako prijaviti za igranje u Dubrovnik eSportu?

„Trenutno smo popunjeni do limita. Imamo 40 igrača, dva tima u Balkan ligi, što siguran sam nema nitko s naših prostora. To me kao menadžera čini ponosnim. Jer, održati „Balkance“ na okupu je itekako teško, ali eto, trudimo se“, rekao nam je za kraj Čikor.

Dubrovnik eSportu svakako želimo sve najbolje u daljnjem radu te nastavku svih natjecanja koje ove sezone igraju (izuzev, naravno, u večerašnjoj utakmici protiv eFutsal Dinama).

Dubrobnik eSport možete zapratiti i na društvenim mrežama: