U utorak 6. listopada izlazi nova video-igra FIFA 21 u kojoj će, kao i u prošlosezonskom izdanju, biti ukomponirana mogućnost igranja futsala.

Izlaskom nove FIFA-e ujedno počinje i sezona za našu eSport momčad Dinama koja je pokrenuta 12. listopada 2019. (na petu godišnjicu prve službene utakmice Futsal Dinama pod članskim modelom). Prošle sezone naši igrači pod grbom Futsal Dinama igrali su individualne turnire, Fifa Ultimate Team te online turnire koje smo organizirali za vrijeme korona pauze. Također, odigrana je i prva e-sport utakmica između dva hrvatska sportska kluba!

No, s novom sezonom, eSport momčad Dinama pojačala se za – pravu eSport momčad!

Naime, ekipa koja je prošle sezone igrala Pro Club modus pod imenom eSport Dinamo postala je dijelom Futsal Dinamove e-sport momčadi.

Za početak razgovora s osnivačem i kapetanom e-Dinama, inače velikim Dinamovcem, Jurom Matanovićem, zamoli smo ga da našim navijačima objasni što je to Pro Club modus i po čemu se razlikuje od „običnog“ igranja FIFA-e?

„Pro Clubs je online modus u kojem se igra 11 protiv 11 igrača, kao u stvarnom nogometu. Svaki igrač napravi svojeg virtualnog igrača sa željenom pozicijom i izgledom te svatko upravlja sa svojim igračem na terenu. Rekao bih da je ovaj modus najbliži i najrealniji stvarnom nogometu”.

Kako je došlo do kreiranja momčadi i to još s imenom Dinamo?

„Moji počeci u Pro Clubsu su bili uglavnom u inozemnim klubovima iz razloga što tada nije bilo naših klubova i igrača. No, s vremenom smo pronašli dovoljno igrača s ovih prostora, u pravilu navijača Dinama, te smo se odlučili osnovati svoj klub pod imenom eSport Dinamo“.

eSport momčad Dinama

Od ove sezone postali ste dijelom e-momčadi Futsal Dinama. U kojim ćete sve ligama predstavljati naš klub i kakav je sustav natjecanja u pro Clubs ligama?

„Prije svega bih se htio još jednom zahvaliti Futsal Dinamu na ukazanoj prilici. Bit će nam čast predstavljati naš klub u virtualnom svijetu. Nadam se uspješnim sezonama i dugoročnoj suradnji. eFutsal Dinamo igrat će u VirtualProGaming ligama (VPG) koje se igraju preko tjedna. Ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 21 do 22:30. Liga sadrži 16 klubova i igra se dvokružno, doma i u gostima. Sezona traje između šest do osam tjedana“.

U utorak (6.10.) izlazi nova FIFA, kakva su očekivanja?

„Očekivanja su uvijek velika. Nadamo se dobrom gameplayu te da ćemo Dinamo odvesti do samoga vrha VPG liga!“

Ubrzo stiže i novi PlayStation, na kojoj će se konzoli igrati lige, četvorki ili petici?

„Lige koje krenu na PS4 bit će privedene kraju na istoj konzoli. Još nije službeno poznato kada će početi lige na PS5 konzoli. Dosta će ovisiti i o broju igrača koji se prebace na novu konzolu.“

eSport raste velikom brzinom

Kakva je po tebi budućnost eSporta, posebno onog koji se odnosi na nogometnu simulaciju FIFA-u?

„eSport raste velikom brzinom i na našim prostorima. Primjer je upravo Pro Clubs u kojem je prije četiri godine bilo svega nekoliko naših igrala, a danas imamo više od 20 klubova s više od 500 igrača. Mogu zamisliti u bližoj budućnosti evente 11vs11 po uzoru na one u Portugalu i ostalim zapadnoeuropskim zemljama“.

Kakva je trenutno eSport scena na ovim prostorima?

„Scena na prostoru jugo-istočne Europe svakim danom raste sve više i više. Što se tiče Pro Clubs modusa, u posljednje vrijeme priključili su mu se nogometni klubovi poput zagrebačke Lokomotive, NK Sesveta, zatim Maribor i Koper iz Slovenije, Radnik iz Surdulice…“

Postoji li velika razlika između hrvatskih i inozemnih klubova u Pro Clubsu?

„Najveća razlika je u iskustvu. Inozemni klubovi puno duže igraju Pro Club modus, imaju puno više aktivnih igrača, samim time i kvalitetnijih te se puno lakše organiziraju“.

Kako se mogu naši igrači i članovi priključiti eSport momčadi Futsal Dinama koja igra Pro Clubs lige?

„Svi zainteresirani mogu se prijaviti u našu momčad. Cilj nam i jest ubaciti još kvalitetnih igrača u eSport Dinamo i popularizirati Pro Clubs Modus“.

Svi zainteresirani članovi Dinama mogu se javiti direktno na Facebook stranicu ekipe koja će igrati Pro Clubs modus ili na stranicu naše e-momčadi koja će uz ostale nastupe naših igrača naravno pratiti sve aktivnosti Pro Clubs ekipe Futsal Dinama.

Dinamo – to si ti!