Povodom 10. rođendana kluba Futsal Dinamo je u prodaju pustio limited edition majice s originalnim grbom kluba (2012.-2014.) i omogućio 10 posto popusta na sve artikle iz našeg webshopa.

U ponedjeljak će biti točno 10 godina od kada je u Zagrebu osnovan Futsal Dinamo. Tog 21. ožujka 2012. održana je Osnivačka skupština kluba, a Klub je u travnju iste godine upisan u registar udruga. U tim trenucima dvojica klupskih osnivača Mate Čuljak i Matija Đulvat niti u najluđim snovima nisu mogli pomisliti da će taj novi, nepoznati i amaterski zagrebački klub slavnog imena dvije i pol godine kasnije ispuniti kultnu Šalatu, a posljednjih osam godina biti jedan od nositelja svojega sporta te jedan od najboljih i najutjecajnijih zagrebačkih športskih kolektiva uopće.

Priča o Futsal Dinamo relativno je dobro poznata. Barem ako govorimo o periodu od 2014., kada su Bad Blue Boysi i članovi ušli u klub, do danas. Međutim, i dalje se prilično malo toga zna o početne dvije ‘pretčlanske’ godine našeg kluba. One u kojima su za Futsal Dinamo znali samo istinski fanatici tada relativno amaterskog sporta.

Stoga smo se povodom 10. rođendana Kluba odlučili porazgovarati s dvojicom od trojice aktera koji su najviše obilježili uvodne dvije godine našeg kluba. Treći, u ovim trenucima, vjerujemo, spokojno hakla na nekom boljem mjestu.

Jedan od dvojice osnivača Matija Đulvat se nakon Europskog prvenstva 2012. koje se održavalo u Splitu i Zagrebu, a na kojem je Hrvatska osvojila četvrto mjesto, razišao s upravom Uspinjače u kojoj je proveo pet godina.

„Kako smo kolege suigrači iz Uspinjače i ja ostali bez kluba odlučio sam pokrenuti svoj klub s ciljem da se u njemu krenemo natjecati od sezone 2012./13. No, u to sam vrijeme ujedno bio i trener Alumnusa koji je igrao drugu ligu. Na kraju sezone 2011./12. dogodilo se to da je Alumnus, kojeg sam vodio, ušao u 1.HMNL, a moj bivši klub Uspinjača ispala u 2.HMNL. Ulaskom Alumnusa u prvu ligu dogovorili smo se s upravom kluba da igrači koji su trebali igrati za Dinamo, uključujući i mene, počnu igrati za Alumnus. Tako je ‘propala’ prvotna ideja, da moja ekipa iz Uspinjače i ja zaigramo za Futsal Dinamo. No, klub je već bio osnovan i za sezonu 2012./13. registrirali smo nove igrače“, rekao je današnji trener prve momčadi Matija Đulvat.

Negdje u svibnju 2012., u vrijeme dok je Đulvat pregovarao s Alumnusom, Čuljak i on su morali registrirati igrače kako bi mogli registrirati klub u Zagrebački nogometni savez i kako bi Futsal Dinamo dobio pravo natjecanja u idućoj sezoni. Na tom ‘inicijalnom’ popisu od 10 igrača bila su neka zaista zanimljiva veteranska imena od kojih većina njih nikada nije zaigrala za Futsal Dinamo.

Inicijalni popis igrača Futsal Dinama (svibanj 2012.): Badovinac Nikola, Bašić Dario, Beljo Adrijan, Fabijanić Juraj, Markač Petar, Orlić Filip, Orlić Sebastijan, Purgar Domagoj, Šekrst Ivica.

‘Moderni’ Futsal Dinamo nastao je na krilima volontera. Te 2014., kada su navijači ušli u klub, Bad Blue Boysi su preuzeli organizacijski aspekt kluba, a Matija Đulvat i Juraj Fabijanić sportski. Iako klub danas teži potpunoj profesionalizaciji, i dalje se značajan dio posla obavlja na volonterskoj razini. Kakva je bila situacija te 2012.?

„Prilikom osnivanja kluba u cijelu priču su bila uključena tri čovjeka. Mate Čuljak i ja, a prvi tajnik kluba bio je Sebastijan Orlić koji je bio s nama u Uspinjači i dosta nam je pomagao u tim uvodnim mjesecima”.

U lipnju je pronađen zajednički jezik s Alumnusom, Matija se priključio Studentima te se, istovremeno, okrenuo slaganju momčadi Futsal Dinama koja će zaigrati u svojoj inicijalnoj sezoni.

 „Iako smo se dogovorili s Alumnusom, nisam htio odustati od Futsal Dinama. Htio sam da se klub pokrene i počne natjecati u 2.HMNL.  Kontaktirao sam Juraja Fabijanića i pitao ga bi li htio biti prvi trener kluba. S obzirom na to da je on vodio malonogometnu ekipu Cvjetno, koju sam znao trenirati, a ranije je bio uključen u klubove Martinovka i Sokoli, pitao sam ga bi li Čulji i meni pomogao složiti ekipu. Fabijanić je pristao biti trener, a ideja je bila da Čuljo postane igrač kluba. Tako smo krenuli sa slaganjem ekipe“.

Tog trenutka prisjeća se i Juraj Fabijanić, koji je uz pokojnog Čulju bio prvi trener kluba…

„Kada me je nazvao Matija i rekao da bi volio da Čuljo i ja vodimo tu prvu ekipu, prihvatio sam bez razmišljanja! Matiju sam znao već dosta dugo, pratio njegov rad i učio od njega. U razgovorima nije bilo riječi o rezultatu, već da se počne trenirati, educirati, raditi”

Iako u nekim zapisima stoji kako je Futsal Dinamo bio razvojni klub Alumnusa, to u početnoj sezoni nije bio slučaj…

„Okosnicu ekipe činili su dečki iz Cvjetnoga, pretežito oni stariji, zatim Čuljo, moj brat (Tomislav Đulvat, op.a.), a bilo je svega par mlađih igrača iz Alumnusa“, tvrdi Đulvat, a isto navodi i Fabijanić:

„Od mladih igrača iz Alumnusa tu su bili Tin Huzjak (trener u našoj Školi futsala i član prve generacije ‘članskog Futsal Dinama’, op.a.), Saša Ledinščak, Viktor Bartolić i Petar Cota.  Spremno su se priključili i moji dečki iz Cvjetnog, Damir Starčević (prvi kapetan Futsal Dinama, op.a.), Ivan Zorić (zabio prvi gol u povijesti kluba, op.a.), Tomislav Žunek, Vedran Škorić, Nikola Sigurnjak, Marin Jelušić i Ivan Grahovac. To su bili pravi zagrebački futsal fanatici koje smo skupili u kratkom periodu i koji nisu puno pitali kaj bumo i kak. Krenuli smo pošteno i hrabro! Slično kao i 2014. kada smo krenuli s članskim klubom“, rekao nam je Fabijanić.

I tako je krenula prva sezona kluba. Prvu službenu utakmicu Futsal Dinamo odigrao je 6. listopada 2012. u Martinovci protiv MNK Fusija. Plavi su pobijedili s 4:2.

„MNK Fusio je također bio novoosnovani klub. Oni su krenuli godinu ranije. Dobili smo termin u Martinovci. Samog tijeka utakmice se baš ne sjećam, ali se sjećam uzbuđenja prije početka utakmice. Bili smo sretni da je sve to krenulo. Sve je to i za mene bilo novo iskustvo. Sjećam se da su nam prvi dresovi bili premali, ali dosta lijepi s lijepim grbom“, govori Matija.

Originalni grb Futsal Dinama dizajnirao je Marko Šesnić iz SH&T, prijatelj Jure Fabijanića.

„Domaći dresovi bili su plavi, a gostujući bijeli. Bitno nam je bilo da vizualni identitet kluba bude pravi. Ipak smo mi Dinamo. Originalni grb napravio nam je Marko Šesnić, priznati dizajner. Meni je bio izvrstan i prepoznatljiv”.

Uslijedila je uvjerljiva pobjeda kod MNK Zagreb Puljića (8:2), zatim domaći trijumf protiv Sokola 12:2, a u četvrtom kolu klub je doživio prvi poraz. S 3:2 nadvisila nas je Siscia u Sisku. U petom kolu Uspinjača nam je nanijela prvi domaći poraz, a tih 1:8 i dan danas je najteži poraz u povijesti kluba. Dinamo je na kraju sezonu završio na drugom mjestu s devet pobjeda, remijem i četiri poraza te ukupnom gol-razlikom 68:45. Naslov i povratak u prvu ligu osigurala je Uspinjača.

„Druge lige su tada bile dosta slabije nego danas. Uspinjača nam je tada bila glavni konkurent za naslov. Nas su mučile porođajne muke s kojima su i danas suočeni brojni hrvatski futsal klubovi. Prepušten si sam sebi, nisi se imao od kuda financirati. Nismo se uspjeli plasirati u viši rang, ali i da jesmo, ne bismo mogli to pratiti“, tvrdi Fabijanić, a istu stvar ponovio je kasnije i Matija:

„Cilj za prvu sezonu je bio natjecati se, igrati i vidjeti gdje stojimo. U tom trenutku nije bila ambicija igranje prve lige. Prije svega zbog financijskih razloga, a ni ljudskih resursa. Naravno, na terenu si htio pobijediti u svakoj utakmici, ali tada je prvenstveni cilj bio pokrenuti klub, probati što dalje dogurati u kupu i vidjeti gdje stojimo u prvenstvu. Da se uspio izboriti plasman u prvu ligu, vjerojatno ne bismo u nju ušli“, kaže naš trener.

Klub se uz sezoni 2013/14 odlučio ne natjecati u 2.HMNL, no to ne znači da je djelovanje kluba obustavljeno. Još u prvoj sezoni oformljena je Škola futsala te su se juniori kluba natjecali i u sezoni 2013/14, a seniorska momčad odigrala je samo jednu utakmicu, dvoboj finala Županijskog kupa protiv Fusija. Izgubili smo 1:3, a zanimljivo, Fusio nas je iz Kupa izbacio i sezonu ranije…

Sezona 2012/13 (2.HMNL Sjever):

1. kolo: Futsal Dinamo – Fusio 4:2
2. kolo: Zagreb Puljić – Futsal Dinamo 2:8
3. kolo: Futsal Dinamo – Sokoli 12:2
4. kolo: Siscia – Futsal Dinamo 3:2
5. kolo: Futsal Dinamo – Uspinjača 1:8
6. kolo: Zagreb 92 – Futsal Dinamo 3:5
7. kolo: Slobodni
Pretkolo Županijskog kupa: Futsal Dinamo – Rugvica 7:0
8. kolo: Rugvica – Futsal Dinamo 3:3
1/4 finale Županijskog kupa: Fusio – Futsal Dinamo 2:1
9. kolo: Futsal Dinamo – Grandy 5:3
10. kolo: Fusio – Futsal Dinamo 5:2
11. kolo: Futsal Dinamo – Zagreb Puljić 7:2
12. kolo: Sokoli – Futsal Dinamo 1:3
13. kolo: Futsal Dinamo – Siscia 8:5
14. kolo: Uspinjača – Futsal Dinamo 5:0
15. kolo: Futsal Dinamo – Zagreb 92 5:1
16. kolo: Slobodni
17. kolo: Futsal Dinamo – Rugvica 4:2
18. kolo: Grandy – Futsal Dinamo 0:3 bb

Sezona 2013/14 (Županijski kup):

Finale: Fusio – Futsal Dinamo 3:1

Negdje u ovo vrijeme prije osam godina došlo je do prvih kontakata Bad Blue Boysa s predstavnicima kluba oko ulaska navijača i članova u Klub. No, prije toga, za vrijeme druge Dinamove sezone, došlo je do ideje da klub postane svojevrsna druga momčad Alumnusa koji je na kraju iste sezone dohvatio svoj jedini naslov prvaka države.

„Bilo je sve više klinaca, ne samo u Alumnusu nego i cijelom Zagrebu kojima se svidio futsal. Kako se Alumnus tada financijski ustabilio, cilj je bio oformiti ekipu i nastaviti s natjecanjem u 2.HMNL. No, onda su nas kontaktirali navijači, a sve ostalo je povijest“, kaže Matija, a cijelu ‘problematiku’ dodatno obrazlaže Fabijanić:

„Generalna ideja Čulje i Matije je bila imati zdravi klub u kojem će se razvijati mladi igrači. Čak je veći naglasak bio na kvalitetnim treninzima. Jer, što ti vrijedi dobra utakmica, ako si trenirao jednom ili dvaput tjedno?“, govori Fabijanić i nastavlja: „Alumnus je tada postao ozbiljan i dobar klub, prije svega rezultatski uspješan. No, imali su problem kojeg, recimo, imaju i svi klubovi danas. Što napraviti s mladim igračima koji su završili juniorski staž, a još nisu za prvu ekipu? Na kraju ta ideja s Alumnusom nije zaživjela…“

Umjesto suradnje s Alumnusom Futsal Dinamo je postao najpoznatiji hrvatski futsal klub…

„Tog proljeća 2014. bila su odvratna vremena za ‘veliki’ Dinamo. Na Maksimiru je vladala strašna represija, privodili su se ljudi zbog pozicioniranja na krivom dijelu tribine!? Bila je baš užasna atmosfera oko kluba. Baš u to vrijeme sjećam se da me nazvao nepoznati broj i pitao bih li došao u Udrugu u Draškovićevu, jer, kao, čuli su da idem na utakmice i da radim nekaj u malom nogometu“, govori Fabijanić.

„Neću lagati, s obzirom na tadašnja vremena, na prvu sam mislio da me netko zafrkava. Od svojih dečki s Trešnjevke, s kojima sam išao na tekme, saznao sam da nije patka. U Draškovićevoj su mi dečki rekli da bi voljeli osnovati malonogometni klub, kako bi se navijači nesmetano mogli okupljati, navijati i prezentirati članski model. Među njima su bili i ljudi koji su kasnije kreirali članski Futsal Dinamo. Juraj Čošić, dopredsjednik kluba od 2015. do 2019., Vladimir Škegro, aktualni član Nadzornog odbora kluba, Nikola Majpruz, bivši član Nadzornog odbora, zatim Ivan Novačić, naš igrač u prvoj godini funkcioniranja kluba po članskom modelu. Bilo je tu i još puno drugih pravih Dinamovih fanatika koji su i kasnije pomagali i pomažu i danas u radu kluba…“

„Na tu njihovu tvrdnju samo sam se zadovoljno nasmijao. Rekao sam im: ‘Dečki, nevjerojatno, ali znate li da već postoji futsal klub pod imenom Dinamo? Vodi ga Matija Đulvat, pravi Dinamovac od glave do pete, čovjek koji ne može biti bolji za taj projekt. Ako hoćete, mogu vas spojiti s njime…’. Matija je bio oduševljen. Nije mogao vjerovati da bi se navijači mogli uključiti u futsal. To nam je bilo ostvarenje sna. Dobili smo nevjerojatni elan, energiju. Trebalo nam je još nekoliko sastanaka da razvijemo međusobno povjerenje. Dečki iz Grupe maksimalno su se posvetili poslu. Brinuli smo o svakom detalju”.

Dio o tome kako je došlo do ‘preoblikovanja’ Futsal Dinama u članski Futsal Dinamo ostavit ćemo za neku drugu priliku, na kraju, ubrzo će proći i 10 godina od prve Šalate (2024.), za sada ćemo ostati na onom ‘pretčlanskom’ Futsal Dinamu.

Čuljo i Matija klubu su nadjenuli ime ‘Dinamo’, je li tada bilo ikakvih ideja da bi klub mogao postati popularan i među Dinamovim navijačima, posebno Bad Blue Boysima?

„Klubu smo nadjenuli ime Dinamo jer sam time htio spojiti svoje dvije ljubavi. Futsal i Dinamo. Tada nije bilo nikakvih primisli niti ideje da će klub postati popularan među Bad Blue Boysima i ostalim navijačima NK Dinama. Ali, eto, na kraju se to dogodilo“.

Povodom ovog jubileja na najveću nažalost nismo mogli porazgovarati i s trećim ključnim akterom formativnih godina kluba, no preostala dva aktera stalno su se vraćala na važnost uloge Mate Čuljka u povijesti Futsal Dinama.

„Čuljin entuzijazam i energija bili su presudni ne samo u početnim godinama našeg kluba, nego i u godinama kad je klub počeo funkcionirati prema članskom modelu. Njegov pristup treninzima, ljudima, njegova pozitiva i osmijeh bili su nevjerojatni. Koliko je on iskreno dao sebe u taj klub, to je zaista neopisivo riječima“, rekao je za kraj Fabijanić.

Povodom 10. rođendana kluba Futsal Dinamo je u prodaju pustio limited edition majice s originalnim grbom kluba (2012.-2014.) i omogućio 10 posto popusta na sve artikle iz našeg webshopa.