Priličnu pažnju u medijskom i javnom prostoru, a pogotovo među Dinamovim pukom, protekli je tjedan dobio Košarkaški klub Dinamo Zagreb. Neki su rekli „novi“ klub na hrvatskoj košarkaškoj i sportskoj sceni, no zapravo se radi o jednom 48-godišnjaku, klubu osnovanom 1972. godine pod imenom KK Rudeš.

Iako šira (ne)sportska javnost do sada možda nije čula za taj klub koji nosi ime po poznatom zagrebačkom kvartu, na košarkaškoj sceni KK Rudeš bio je itekako dobro znan i to kao klub posebno fokusiran na rad s djecom i mladim igračima, s izvrsnom školom košarke i svjetski poznatim trenerima.

Rudeš se kroz cijelu povijest natjecao u nižim ligama, a priča s Dinamom nekako kreće 2006. kada je klub bio pred gašenjem i u njega je ušla ekipa mladih košarkaških entuzijasta i Dinamovaca, na čelu s predsjednikom Mladenom Miholićem (danas tajnikom KK Dinama). Dečki s Rudeša i okolnih kvartova ušli su u klub s ciljem kako bi ga spasili od propadanja i sačuvali mjesto na kojem će lokalni klinci nastavljati skupljati prve košarkaške korake…

Klupske prostorije ostaju u Rudešu

Razgovor s Josipom Samaržijom i Ivanom Marenčićem, članovima Upravnog odbora kluba, odradili smo u prostorijama KK Dinama koje se nalaze u Rudeškoj 71.

I, moramo odmah napomenuti, cijeli „kompleks“ izgleda fantastično! KK Dinamo ima svoju dvoranu za treninge, koja doduše nije punih dimenzija, ali je itekako funkcionalna, svoju teretanu, prostoriju za fizioterapiju i masažu te posebnu prostoriju sa šankom, stolovima, foteljom, stolnim nogometom i televizijama (na kojima se, između ostalog, rade video-analize). Ulaskom u prostoriju pogled se momentalno usmjerava na dva murala – na jednom zidu nalazi se grb KK Rudeša, na kojem dominira simbol kluba buldog, a na drugoj dvojica najvećih, velika fotografija međusobnog duela Dražena Petrovića i Michaela Jordana, s „one“ utakmice u Barceloni 1992.

„Te 2006., kada smo ušli u klub, Zlatko Bačurin je krenuo s omladinskim pogonom, počeo je sakupljati djecu po školama i okolnim kvartovima, a seniorska momčad Rudeša tada je bila druga ekipa Cibone, sastavljena od njenih juniora. Od samih početaka jako se puno radilo s djecom kojih je svakom godinom bilo sve više. Kada je 2010. došlo do „tranzicije“ u Ciboni, KK Rudeš je krenuo svojim smjerom“, govore nam Josip i Ivan.

Ono što poznavatelji domaće košarke naglašavaju kada je riječ o KK Dinamu, je sjajna trenerska i upravljačka struktura kluba, „koja je već sada među najboljima u državi“, a prvo ime te struke je jedan od najtrofejnijih hrvatskih trenera i pomoćni trener Memphis Grizzliesa, Neven Spahija.

„Spahija nam se priključio već 2011. S njime je Rudeš dobio svjetsko košarkaško ime i stručnjaka na najvećem mogućem nivou. Dolaskom Spahije krenuli smo s edukacijama, modernim programom koji se razvijao postepeno. Sada smo došli do jednog novog momenta, kada smo prerasli kvartovski klub, i htjeli smo napraviti novi iskorak“, tvrdi Samaržija.

KK Dinamo je trebao zaživjeti u lipnju (kao NK Dinamo), nakon završetka sezone 2019/20, koji je zbog aktualne situacije stigao ranije od predviđanog. I, pazite sada simboliku, rješenje o pokretanju KK Dinamo stiglo je 27. travnja, dan nakon rođendana Građanskog, a KK Dinamo Zagreb je službeno upisan u registar udruga – 13. svibnja 2020.!

„Što se tiče upravljačke strukture kluba, u njoj su više-manje svi iz zapadnog dijela grada, Dinamovci od glave do pete. Osim što smo navijači Dinama, svi smo i članovi Futsal Dinama. Cijela „spika“ je Dinamovska, purgerska, klub su između ostalih gradili i stariji Boysi, tako da dileme oko imena i smjera u kojem bismo krenuli nije bilo“.

Status zagrebačke košarke

Nakon objave o preoblikovanju u KK Dinamo, mnogo polemike među Dinamovcima povelo se oko Cibone koja se, nažalost svih nas koji smo odrasli prateći taj klub, nalazi u nezavidnoj situaciji i nije niti sjena kluba koji je u osamdesetima, pa i dobrim dijelom u devedesetima bio u samom europskom vrhu.

Mi bismo voljeli što manje potencirati ovu temu. Mi Cibonu ne smatramo rivalima. Prije svega, daleko smo mi od tog imena. Svi smo mi počeli igrati u Ciboni, kroz povijest smo redovito surađivali i mi je smatramo sportskim prijateljem. Dao Bog da jednoga dana dođemo do te razine pa da nam Cibona postane sportski rival. Zagreb je milijunski grad i smatramo da, pogotovo nakon nestanka Zagreba i odlaska Cedevite u Ljubljanu, ima mjesta za dva, a možda i više jakih košarkaških klubova“, govore nam Josip i Ivan te nastavljaju:

„U KK Dinamu se nalazi mlada uprava vrlo ambicioznih ljudi s ozbiljnim košarkaškim pedigreom. Prirodan put je da se ovaj naš program dalje razvija, da se širi. Što se imena „Dinamo“ tiče, ono je za nas sveto, svi smo mi Dinamovci i kada smo došli na tu ideju, bilo nam je neshvatljivo da klub s ovim imenom u Zagrebu već ne postoji. Tako da mi nismo ovdje da „uništimo“ Cibonu, kao što se negdje moglo pročitati. Dapače, nadamo se da će zagrebačka košarka ponovo biti na razini na kojoj Zagreb i njegovi građani to zaslužuju“.

Mnogi su u KK Dinamu zbog njihove filozofije, fokusa na mlade i Bad Blue Boyse na tribinama pronašli poveznicu s našim klubom.

Kakav će biti ustroj kluba, hoćete li kao i Futsal Dinamo funkcionirati prema demokratskom modelu „jedan član, jedan glas“?

„Mi smo otvoreni za sve opcije. Još smo novi u svemu tome tako da je to svakako segment kluba u kojem možemo jako puno naučiti od vas. Moramo se i mi konsolidirati, razmišljamo i raspravljamo, ali svakako idemo u tom smjeru. Naravno, već neko vrijeme postoji ta dugoročna ideja o Sportskom društvu Dinamo, svi se nadamo da ćemo jednoga dana stanovati na Maksimiru. I Futsal Dinamo i KK Dinamo, ali i klubovi iz ostalih sportova koji nose to sveto ime“.

Fokus na školi košarke

Do sada smo više puta naglasili kako je primarni fokus KK Dinama rad s mladima, no seniorska momčad je ogledalo kluba i u najvećem fokusu javnosti. „Uteg“ s kojim se i Futsal Dinamo u dosadašnjoj povijesti često susretao je teret rezultata. Od Dinama se očekuje prvo mjesto.

„U KK Dinamu naš će se rad i dalje temeljiti na školi košarke i na našim klincima koji su uvijek činili okosnicu seniorske momčadi. Model rada ostaje isti, ciljevi su najveći, ali nemamo ‘time limit’. Pokušat ćemo sa svojim radom i iskustvom izvući maksimum iz tih ‘klinaca’“.

„Što se tiče utega rezultata, za uspjeh u bilo kojem sportu potrebno je vrijeme adaptacije i strpljenja. Potreban je postepeni rast. S nekakvim ‘pressingom’ rezultata dugoročno nećeš postići puno. Košarka i futsal su po tom pitanju slični. S malo većim ulaganjem u prvu momčad, dovođenjem dva-tri „kapitalca“, vrlo lagano možeš postati konkurent za naslov i preko noći doći do rezultata. No, dugoročno postižeš kontraefekt. Danas za nisku cijenu možeš dovesti dva-tri Amerikanca, no nama to nije cilj. Seniorska momčad će i dalje biti sastavljena od najtalentiranijih igrača iz naše škole, i nekoliko starijih, iskusnijih igrača. Jer, koliko god da su talentirani, nema tih 12 klinaca koji mogu izgurati cijelu sezonu bez iskustva. U svakom slučaju, naša škola je dovoljno jaka da nam većina prve momčadi može biti sastavljena od naših ‘klinaca’“.

Seniorska momčad kluba natječe se u drugoj košarkaškoj ligi Hrvatske. Prije prekida prvenstva zbog trenutne situacije, Rudeš je tri kola prije kraja regularnog dijela bio u borbi za play-off za najviši rang hrvatske košarke.

S druge strane, u klubu trenira preko 200 klinaca, počevši od onih najmlađe dobi.

„Nekih godinu dana nakon što je aktualna uprava preuzela klub, znači 2007., krenuli smo s Malom školom košarke na kvartu. Radi se o ligi za najmlađi uzrast, za djecu od 6 godina koji igraju na prilagođenim koševima i igralištima. To je početak i temelj naše selekcije“.

Rudešova škola košarke održava se u tri obližnje škole, Oš Rudeš, Oš Vrbani i Oš Vrbani 3, no u njoj ne treniraju samo klinci iz tog dijela grada.

„Već smo napomenuli da je razlog zašto smo pokrenuli KK Dinamo taj što smo prerasli kvartovske gabarite, kod nas treniraju klinci iz cijeloga Zagreba, pa čak i iz nekih okolnih gradova. Najveći smo trud uložili u organizaciju omladinskog pogona tako da imamo jako dobre uvjete, školovane trenere s dugogodišnjim košarkaškim iskustvom i ‘backgroundom’. Imamo bazu“.

Seniorska momčad Rudeša je svoje utakmice pretežito igrala u dvorani Sutinska vrela, no često je bila domaćin i u ostalim gradskim dvoranama.

Gdje planirate igrati utakmice sada kada ste postali Dinamo i očekuje se veće zanimanje navijača za utakmice prve momčadi?

„Iako su nam Sutinska vrela nekakva službena domaća dvorana, često smo igrali na Pešćenici, u Ciboni, sve je ovisilo o zauzetosti gradskih dvorana. Nažalost, u dvorani Oš Rudeš nismo mogli igrati jer nije zadovoljavala kriterije budući da po propozicijama u dvorani mora biti barem 500 sjedećih mjesta, osigurani live-stream i slično, što je jako dobra stvar za ligu, no te uvijete nažalost nismo mogli omogućiti u lokalnoj dvorani“, govori nam Ivan, zadužen za marketing i odnose s javnošću kluba i nastavlja:

„Svakako ćemo se truditi približiti centru, cilj je igrati u Domu sportova ili KC Dražen Petrović. Bilo bi idealno kada bi Kutija šibica bila osposobljena za igranje košarke, to bi nam bila idealna dvorana. No, ako i ostanemo u Sutinskima, nije niti to kraj svijeta“.

Zamislite sada ovaj scenarij… jedne subote u nekoj bližoj budućnosti vrata Dvojke otvaraju se u 14 sati, u 15 kreće utakmica juniora KK Dinama i Cibone, nakon toga u 17 sati sa svojom utakmicom počinju juniori Futsal Dinama i Uspinjače Gimke, u 19 sati kreće košarkaški derbi KK Dinamo protiv KK Zadra, a u 21 sat na redu je derbi kola između Futsal Dinama i Splita!

Na stranu maštanja, koliko je realno da se u hrvatskoj košarci, a s obzirom na nastalu „rupu“ odlaskom Cedevite, nestankom Zagreba i drastičnim padom Cibone, Splita i Zadra, u kratkom vremenu dođe do razine u kojoj klub može konkurirati za naslov?

„Ne bismo htjeli o ciframa, ali nisu to nikakva velika ulaganja. Sve je to izvedivo i, s obzirom na način na koji se klub razvija, vjerujemo da možemo doći do te razine. I sada smo bili u konkurenciji za prvu ligu. No, kao što smo već spomenuli, nikada si nismo stavljali nekakav vremenski rok. Jer, to je stvar procesa“.

Za kraj smo ostavili pitanje koje je dignulo dosta „prašine“ među navijačima, ali i onim neutralnim pratiteljima. Riječ je o dresovima koji izgledaju sjajno, a neki su KK Dinamu već dodijelili nadimak „Dinamo Magic“ zbog sličnosti s dresovima koje nosi NBA ekipa Orlando Magic.

„Od početka je ideja bila da su nam dresovi slični s onima u NBA ligi, da na prednjoj strani stoji ime kluba te da tisak i font broja budu ‘američki’. Nije nam cilj bio kopirati nikoga, pa tako ni Orlando. Jedini cilj je bio da dresovi odražavaju Dinamov identitet, Dinamove boje. U dogovoru s Bad Blue Boysima na poleđinu smo stavili decentnog buldoga, maskotu koja je zajednička nama i grupi BBB. Dobili smo toliko upita za dresove da vjerujemo kako bismo prodali 1000 komada da možemo“, rekao nam je za kraj Ivan.

Nova košarkaška sezona trebala bi početi sredinom listopada tako da ekipa u košarkaškom Dinamu ima podosta vremena prilagoditi se na novo ime i izazove koje su pred njima.

Ovim putem KK Dinamu još jednom želimo dobrodošlicu u Dinamovu športsku obitelj i puno uspjeha u daljnjem radu!

Dinamo – to smo mi!