U nedjelju 12. rujna očekuje nas osma po redu sportsko-navijačka manifestacija Dinamo na Šalati. Po prvi put na Šalati protivnik Futsal Dinama bit će jedan hrvatski klub.

>> Šalata 2021: Futsal Dinamo – Šibenik 1983, Superkup ‘Oskar Kadrnka’ i završnica Trofeja Dinamo

MNK Šibenik 1983 osnovan je 2017. godine, a klub je usko vezan uz šibensku navijačku skupinu Funcuti što je vidljivo i iz godine u imenu kluba koja simbolizira godinu osnutka Funcuta, a što je ujedno i klupski nadimak.

Baš kao i Futsal Dinamo, MNK Šibenik 1983 je futsal klub koji funkcionira po demokratskom principu ‘1 član = 1 glas‘.

Osim što su novopečeni futsal prvoligaš, upravo je ova poveznica između dva kluba bila okidač za poziv Šibenčanima na Šalatu ovog rujna.

No nije ovo prvi put da će Šibenčani gostovati na kultnoj Šalati. Na onoj najtužnijoj, održanoj u lipnju 2018. godine, Šibenik 1983 bio je gost Futsal Dinama koji se s nama na pravi sportski način oprostio od nikad prežaljenih Matije Capara i Oskara Kadrnke.

Korak po korak

Šibenčani svoje domaće utakmice igraju u poznatoj dvorani na Baldekinu, a boje kluba su, naravno, crna i narančasta.

U svojoj prvoj ikad sezoni, Šibenik 1983 osvojio je regionalnu ligu u trećem rangu hrvatskog futsala te kroz kvalifikacije s drugim županijskim klubovima izborio nastup u 2.HMNL-Jug.

Tri sezone proveli su Šibenčani u drugoj ligi, uvijek igrajući zapaženu ulogu. Naporan rad i zalaganje konačno su se isplatili u sezoni 2020./21.

Prvaci s juga

U nešto drugačijem formatu natjecanja koji je uzrokovao Covid-19, Šibenik 1983 je prošle sezone osvojio vrijedni naslov 2.HMNL-Jug.

Nakon što su ligaški dio natjecanja završili sa samo jednim porazomu 12 utakmica, u doigravanju su slavili ispred favoriziranog FC Splita te se plasirali u doigravanje za ulazak u 1.HMNL.

U konkurenciji s bivšim prvoligašem Uspinjačom-Gimkom i pobjednicima drugih liga, Futsal Pulom i MNK Brod 035, Šibenčani su podijelili vrh tablice s Futsalom Pulom te osigurali ulazak u 1.HMNL za nadolazeću sezonu.

Ključnim se pokazala utakmica u Slavonskom Brodu gdje su rani zaostatak od 4:0 uspjeli preokrenuti u svoju korist te na kraju slaviti 6:7, kao i domaća utakmica na Baldekinu protiv istog protivnika koju su Šibenčani ponovno okrenuli u svoju korist u posljednjim minutama utakmice.

Nakon što su u posljednjem kolu doigravanja pobijedili već otpisanu Uspinjaču-Gimku, veliko slavlje u Krešimirovom gradu moglo je započeti, ali i pripreme za prvu sezonu u elitnom rangu hrvatskog futsala.

Drugo lice Dalmacije

Šibenčane s klupe predvodi trener Andrija Bakula koji najavljuje bespoštednu borbu za svaki bod u ponovno jakoj i sigurno uzbudljivoj 1.HMNL gdje nijedna ekipa neće moći unaprijed računati na tri boda.

Trener Bakula najavio je kako će Šibenik 1983 pokušati zadržati ‘šibenski štih’ što je više moguće te su u tijeku pregovori s nizom igrača.

Šibenčani krasi nevjerojatan fanatizam na terenu, bezgranična ambicioznost i posvećenost cilju. Vrline su to zbog kojih su uspjeli ostvariti ulazak u 1.HMNL iako izgledi nisu bili na njihovoj strani.

Iako se igračka križaljka još uvijek slaže, uvjereni smo kako će nam se Šibenčani u najboljem svjetlu predstaviti već 12. rujna na Šalati.

Dio igrača Šibenika već ima prvoligaškog iskustva jer su bili dio momčadi MNK Crnica, pa spomenimo još i činjenicu da će od sljedeće sezone Šibenik i Zagreb biti dva hrvatska grada koji imaju dva prvoligaša što dovoljno govori o kvaliteti futsala na šibenskom području.