Početkom sezone 2020./21. došlo je do promjene u stručnom kadru Futsal Dinama, a početkom listopada i u „upravljačkoj strukturi“ Dinamove Škole futsala. Nikola Grgić bivši je igrač kluba. U sezonama 2014./15. (2.HMNL) i 2015./16. (1.HMNL) upisao je ukupno 34 nastupa u svetom dresu i pritom zabio 10 pogodaka (sve u sezoni 14./15.).

Dinamo Nikola Grgić

Nikola Grgić, sezona 2014/15

Popularni „Grga“ u Klub se vratio početkom prošle sezone, ali u ulozi trenera kadeta. Početkom aktualne sezone zamijenio je Petru Mandić na mjestu pomoćnog trenera seniorske momčadi, a odlaskom Petre iz kluba, preuzeo je i vođenje Škole futsala.

Seniori pokazali pobjednički karakter

Krenimo sa seniorima, kako si zadovoljan igrom i rezultatima nakon prva četiri kola i apsolvirane osmine finala kupa?

„Prije svega, moram reći kako sam iznenađen pristupom igrača na svakom treningu i utakmici. Svi su oni profesionalci mentalitetom. Uz svoje poslovne ili studentske obaveze, dolaze na svaki trening sa smiješkom i odrađuju sve što se od njih traži i to bez ikakvih prigovora“, rekao je Grgić i nastavio:

„Što se same igre tiče, naravno da uvijek može bolje. Za sada smo pokazali da smo ekipa koja ima karakter. Posebno zadnju utakmicu protiv Crnice u kojoj smo bili bez Grbeše, Mužara, Penave, Vuka, a Mudronja je na samoj utakmici dobio crveni karton.  Iako se u određenim trenucima vidjelo da se mučimo, na kraju smo se izdignuli i vratili. Pred kraj utakmice imali smo par ozbiljnih šansi za pobjedu“.

„Protiv Universitasa smo također pokazali da smo ekipa te smo prelomili utakmicu u drugom poluvremenu. Pokazali smo da smo u utakmici do zadnje minute. Protiv Squarea smo na neki način slično čekali pravi trenutak i u nastavku prelomili utakmicu. Makarska je bilo teško gostovanje. Imali smo svojih prilika, oni su sretno zabili taj prvi gol, a onda je teško pred kraj utakmice vraćati se protiv takvog protivnika“.

Da, pomalo je nevjerojatno da je Dinamo u gotovo svim dosadašnjim utakmicama u nastavku pružao puno bolju igru nego u prvom dijelu. Rezultat smo preokrenuli u Splitu i Pločama, a u prošlom kolu smo se u Šibeniku vratili iz mrtvih.

Koliko je po tebi na to utjecala odlična fizička priprema, a koliko karakter i kvaliteta ekipe?

„Kao što sam spomenuo, u većini dvoboja prelomili smo utakmicu u drugim poluvremenima. Ne bih rekao da je to do fizičke pripreme, više do samog karaktera ekipe i razgovora s trenerom Jukićem. Nažalost, protiv Ploča i Šibenika nisam bio s ekipom, ali sam pratio stream, tako da mogu samo reći – svaka čast dečkima za utakmicu protiv Crnice!”

Prva momčad (uključujući i tebe) je završila u samoizolaciji. Koliko će prisiljena pauza utjecati na formu i fizičku pripremu ekipe (i što namjeravate raditi po tom pitanju)?

„Nadamo se da će sve brzo i dobro proći, da ćemo se što prije vratiti u dvoranu i na treninge. Dečki su već dobili plan i program rada koji će odraditi od doma. Vjerujem kako ovaj prekid neće previše utjecati na daljnje aktivnosti, kako u ostalim klubovima tako i nama”.

Škola futsala radi unatoč mjerama

Prebacimo se na Školu futsala. Odlaskom Petre početkom listopada preuzeo si vođenje Škole, rekli bismo i u prilično nezahvalnom trenutku s obzirom na pandemiju korone…

Kako si zadovoljan radom škole u ovim novo nenormalnim vremenima?

„Tako je. Imali smo određenih promjena vezanih za Školu. Radi privatnih obaveza napustila nas je voditeljica Petra. Otišli su, također zbog svojih privatnih obaveza, trener Luka i trenerica Melani. Svima se i ovim putem zahvaljujem na svemu što su učinili do sad za klub“.

>> Promjene u Školi futsala: Petra Mandić, hvala ti na svemu!

„Nakon kratkog razgovora s upravom brzo smo se dogovorili i preuzeo sam funkciju voditelja Škole. Nažalost, vremena su takva kakva jesu, ali isto tako moramo se i im prilagoditi i nastaviti funkcionirati na najbolji mogući način. Dosad je sve funkcioniralo kako je i započelo u devetom mjesecu. Sada ćemo se zbog kolektivne izolacije svi skupa odmoriti, a onda krećemo punom parom. Nitko ne zna kakva će biti situacija, ali se nadamo kako više neće biti potpunih zatvaranja.

>> Škola futsala trenira u sigurnim uvjetima

Zbog samoizolacije prekinuti su i besplatni treninzi u Boćarskom domu, kada će se nastaviti?

„Nadamo se da nastavljamo s normalnim radom već od idućeg tjedna. Treninzi na Prisavlju se nastavljaju i zadovoljni smo s odazivom. Nadamo se da ćemo uskoro imati jednu cijelu ekipu u Boćarskom domu“.

„Tvoje“ kadete, koje si vodio prošle sezone, preuzeo je Daniel Matković. Kakva je trenutna kadetska generacija kluba?

„Ove godine smo malo lakše startali s generacijom kadeta, budući da je prošle sezone stalno bila „borba“ s tom generacijom jer smo ih imali relativno malo. Pogotovo u početku. No, kroz godinu smo priključili nove klince, tako da smo ove godine puno lakše startali s kadetima. Mislim da sada imamo  jako kvalitetnu kadetsku generaciju koju stvarno moram pohvaliti. Počevši od golmana Hlupića i Srkoča, pa do Fotaka, Rigljana, Čabraje, Vukelića, Boseka, Ridžala, Sučića… Oni su na neki način nosioci ove generacije, a tu su i ostali koji su tek počeli i koji će s vremenom biti sve bolji!”

Futsal Dinamo kadeti 2020/21

Futsal Dinamo kadeti za sezonu 2020/21

Osim što je voditelj Škole i pomoćni trener u seniorima, Grgić pomaže treneru Jukiću i u vođenju juniora…

„U ovom trenutku imamo čak 24 juniora koji redovno treniraju i ne pitaju je li trening u 21 sat u Domu sportova ili u 22 sata u Megatonu. Svi dolaze na svaki trening i to je za svaku pohvalu!“

Što misliš, hoće li se nakon prolaska pandemije, i mjeseci izolacije, ljudi više početi baviti sportom nego do sada?

„Što se naše Škole futsala tiče, moram reći kako naša djeca marljivo treniraju i dolaze na treninge unatoč mjerama. Što se općenite populacije tiče, teško mi je reći da hoće li se sigurno više početi baviti fizičkom aktivnosti. No, siguran sam kako će mnoge ova situacija sigurno potaknuti na vježbanje!“.

Kakav bi ti savjet dao ljudima što se tiče zdravlja i fizičke aktivnosti u ovim teškim vremenima?

„Tu nema puno filozofije. Bitno je što više se kretati, boraviti u prirodi. Pazite na prehranu i higijenu. Jednostavno, budite odgovorni!“

Nikola Grgić i tri Dinamove generacije

Za kraj, i nakon što smo apsolvirali sadašnjost i budućnost, vratimo se malo u prošlost. Bio si igrač Dinama u „šampionskoj“ sezoni 2014./15. kada smo osvojili tri trofeja i nerijetko punili dvorane diljem Zagreba te u sezoni 2015./16. (prva u 1.HMNL). Koja su ti sjećanja ostala iz tog perioda?

„Uz nevjerojatnu atmosferu na svakoj tekmi, najviše mi je u sjećanju ostala „ona“ Cibona i utakmica protiv Alumnusa (Grgić je na toj utakmici zabio pogodak za 2:3, nakon kojega je uslijedio konačni preokret, op.a.)“.

U Dinamu si igrao s dvije generacije, a sada si trener trećoj. Za kraj možda i najteže pitanje, koja je od ove tri postave najbolja:

  • Škorić – Đulvat – Purgar – Perković – Šokota (sezona 2014./15.)
  • Škorić – Kanjuh – Horvat – Ziberi – Penava (sezona 2015./16.)
  • Herceg – Kanjuh – Grbeša – Badrov – Prgomet (sezona 2020./21.)

„Uf, jako teško pitanje… no kada me baš pitate, uzeo bih ovu iz prve prvoligaške sezone: Škorić – Kanjuh, Horvat, Ziberi i Penava“, rekao nam je uz smijeh Nikola Grgić.

Nikola Grgić protiv Alumnusa

Nikola Grgić i Šokota protiv Alumnusovih vedeta

Dinamo – to si ti!