Nakon završetka tekuće sezone, 10. ili 11 srpnja 2023., održat će se četvrta Izborna skupština Futsal Dinama, od čega treća redovna.

Učlani se u Futsal Dinamo

Podsjetimo, prvi demokratski Izbori u klubu održali su se 11. srpnja 2015. godine kada je Skupština kluba, sastavljena od njegovih članova, izabrala Matiju Đulvata za predsjednika na mandat od četiri godine. Jednaki mandat dobila su i tri člana Nadzornog odbora kluba. Četiri godine kasnije (12. srpnja 2019.), Matija Đulvat ponovno je plebiscitarno izabran na mandat na četiri godine. Međutim, dvije godine kasnije, Đulvat je odstupio s mjesta predsjednika, a klub je preuzeo Nikola Milojević na prvoj Izvanrednoj izbornoj skupštini.

No, kako je bila riječ o Izvanrednoj skupštini, Milojević je dobio mandat do završetka mandata s Redovne izborne skupštine 2019.

Prema tome, ovo je godina u kojoj ćemo četvrti puta u našoj kratkoj, ali ponosnoj povijesti izaći na izbore te izabrati klupskog predsjednika i članove Nadzornog odbora.

Stoga, ovim putem pozivamo sve stare i nove članove da se u izbornoj godini učlane u klub, kandidiraju za neko od klupskih tijela ili izađu na izbore i tako postanu kreatori klupske sudbine u narednom periodu od četiri godine.

Učlani se u Futsal Dinamo

Sve informacije o članskim pravima i izborima možete pronaći u STATUTU KLUBA dostupnom na našoj službenoj stranici (O Klubu -> Statut) .

Zašto je važno glasati?

Demokratsko pravo glasa svakog člana je najveća snaga našeg Kluba. Ono dugoročno usmjerava viziju i djelovanje Futsal Dinama te predstavlja mehanizam korekcije koje je uvijek u rukama članova, njegovih vlasnika koji klubu žele dobrobit i prosperitet. Oni ne gledaju na osobni, već klupski interes.

Važno je znati da svaki član svojim glasom, izlaskom ili neizlaskom na izbore, na neki način oblikuje Dinamovu budućnost. Njegova je, prije svega navijačka, a onda i članska obveza brinuti se o onome što će Dinamo biti sutra i prekosutra, a na to može najviše utjecati baš na Izbornoj skupštini. Demokratsko pravo glasa je najdirektnija poveznica između Dinamovih članova i same biti Kluba.

Učlani se u Futsal Dinamo

Futsal Dinamo od 2014. funkcionira kao članski klub u kojem se primjenjuje pravilo “1 član, 1 glas”. Osim što je Futsal Dinamo kao udruga građana u vlasništvu svojih članova, taj sustav omogućuje članovima ne samo da imaju pravo birati i da budu birani na rukovodeća mjesta u klubu, već i direktnu mogućnost da putem redovnih i izbornih Skupština sami upravljaju svojim voljenim Klubom.

Iskoristimo ovu priliku kako bismo pokazali javnosti da članski model upravljanja klubom nije obična fraza, već sustav koji može funkcionirati u praksi i u kojem su glavni protagonisti takvog modela – njegovi članovi – svjesni važnosti cjelokupnog izbornog procesa koji se odvija jednom u četiri godine kluba.

Ovim putem pozivamo sve punopravne članove, i sve članove koji će to u periodu do izbora postati, da maksimalno ozbiljno shvate ovu Izbornu skupštinu, izađu na izbore, glasaju za svojega kandidata, iskažu svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo dosadašnjim funkcioniranjem kluba.

Učlani se u Futsal Dinamo

Sve o tome kako sudjelovati na Izborima i na koji način se kandidirati za određene pozicije, pronađite u nastavku…

Kako sudjelovati na Redovnoj izbornoj skupštini?

Redovnu izbornu skupštinu kluba sačinjavaju svi poslovno sposobni članovi Kluba s uplaćenom članarinom u trenutku prijave. Na Skupštini mogu sudjelovati svi članovi uz predočenje članske iskaznice, potvrde o plaćenoj članarini ili osobne iskaznice. Članovi mlađi od 18 godina imaju pravo biti prisutni sjednici Skupštine, no nemaju pravo glasa.

Pravo glasa može biti ostvareno samo osobno. Nije moguće opunomoćiti nekoga ni sudjelovati putem predstavnika.

Učlani se u Futsal Dinamo

Što Skupština određuje na Redovnoj izbornoj skupštini?

Skupština Kluba na Redovnoj izbornoj skupštini bira Predsjednika kluba (koji predlaže ostale članove Predsjedništva – dopredsjednika i tajnika), tri člana Nadzornog odbora kluba te tri člana Stegovne komisije Kluba.

Tko provodi izbore?

Izborne radnje provodi Izborna komisija, donosi konačne rezultate Izbora te je jedina mjerodavna za tumačenje odredbi Pravilnika o provođenju izbora.

Članove komisije bira Skupština između svojih članova, a na prijedlog trenutnog Predsjedništva kluba.

Izborna komisija sastoji se od tri člana koji među sobom biraju predsjednika Izborne komisije. Članovi Izborne komisije ne mogu ujedno biti i kandidati na Izborima za koje su nadležni.

U slučaju da kandidati na Izborima imaju prigovor na konačne izborne rezultate žalba se dostavlja Izbornoj komisiji kao jedinom tijelu koji može davati tumačenje ovog Pravilnika.

Žalbeni rok iznosi tri dana od proglašenja rezultata Izbora.

Izborna Komisija dužna je u roku od pet radnih dana donijeti tumačenje s konačnim rješenjem.

Učlani se u Futsal Dinamo

Kako se kandidirati za Predsjednika Kluba?

Po Pravilniku o izborima u Klubu, predsjednika Kluba biraju članovi na Redovnoj izbornoj skupštini na mandat od četiri godine (2027.) do kraja isteka mandata Predsjedništva izabranog na Redovnoj izbornoj skupštini 2023.

Kandidati za Predsjednika kluba moraju skupiti minimalno 5% potpisa registriranih članova u vrijeme predaje kandidature, koje, sa svojim životopisom i životopisom ostalih članova Predsjedništva te planom razvoja kluba u narednom razdoblju, predaju Nadzornom odboru, prije nego ih imenuje službenim kandidatima.

Kandidature za Predsjednika kluba zaprimaju se najkasnije tjedan dana prije Izborne skupštine kluba.

Predsjednik predlaže dopredsjednika i tajnika kluba koji s predsjednikom čine predsjedništvo kluba.

> Učlani se u Futsal Dinamo

Kako se kandidirati za Nadzorni odbor Kluba?

Članove Nadzornog odbora (tri člana) bira skupština Kluba. Članovi s pravom glasa mogu pisanim putem predložiti svoje kandidate trenutnom Predsjedništvu kluba (mail: info@futsal-dinamo.hr) koje ih onda predlaže Skupštini Kluba. Kandidat mora biti predložen od najmanje 20 članova Kluba i mora se složiti sa svojom nominacijom. Prijedlog mora biti podnesen najkasnije 10 dana prije održavanja Izborne skupštine.

> Učlani se u Futsal Dinamo

Kako se kandidirati za Stegovnu Kluba?

Stegovna komisija brine o eventualnim kršenjima klupskog statuta od strane njegovih članova te je ovlaštena provesti stegovni postupak za utvrđivanje nepravilnosti.

Stegovna komisija sastavljena je od tri člana koje bira i opoziva Skupština na mandat od četiri godine, a predlaže ih Predsjednik kluba na Izbornoj skupštini.

Kandidaturu za člana Stegovne komisije podnosi punopravni član Kluba na samoj Izbornoj Skupštini.

Učlani se u Futsal Dinamo

Neka se vaš glas čuje!

Za sve dodatne informacije oko izbora molimo da nam se javite na info@futsal-dinamo.hr ili na našu službenu Facebook stranicu.

Pozivamo sve navijače Futsal Dinama da se učlane u klub i kažu nam kakav Dinamo žele i vide u budućnosti. ‘Jedan član, jedan glas’ osnovni je moto Dinama i njegova pokretačka snaga. Podržite ga i na ovim izborima.

Neka se Vaš glas čuje.

Učlani se u Futsal Dinamo

Dinamo – to si ti!