Kao što je običaj za kraj sezone, donosimo vam razgovor s trenerom prve momčadi Matijom Đulvatom. S trenerom Dinama razglabali smo o ‘sto’ tema te secirali svaki dio šampionske sezone Plavih. Kako je sve to Matija doživio s klupe, koji igrači su napravili najveći iskorak, kako se stvarala pobjednička momčad, a kako pobjednički mentalitet, tko je faktor X Futsal Dinama, što na sve očekuje i još puno, puno toga, saznajte u intervjuu u nastavku.

Matija Đulvat: Iza nas su čudesni trenuci nabijeni emocijama 

Prošlo je gotovo dva tjedna od prvog Dinamovog naslova prvaka i tvojeg prvog u trenerskoj karijeri. Kako s odmakom gledaš na sve ono što smo doživjeli ne samo u Ciboni, nego i dva tjedna ranije u Dvojci?

“Mislim da su se zvijezde poklopile u pravom trenutku i da smo doživjeli nešto što će svi koji su bili na utakmicama prepričavati do kraja života. Neopisiv osjećaj. Čudesni trenuci nabijeni emocijama koje su izašle iz svih nas koji volimo Dinamo”, rekao je za početak Matija.

Vratimo se malo na početak cijele priče, odnosno sezone. Pretprošla je završila neslavno, u četvrtfinalu, a klub se zahvalio nekolicini igrača među kojima iskaču naša tri senatora. Koliko ti je teško bilo u tom trenutku povući takav potez i kako gledaš na njega iz današnje perspektive?

“I dalje mi je teško jer ih smatram svojom ‘djecom’. Više od 10 godina su rasli sa mnom i nije bilo lako donijeti takvu odluku. Međutim, osjećao sam da je trenutak da moramo nešto promijeniti jer smo upali u letargiju pa sam se odlučio resetirati ekipu. Ne samo male “kozmetičke” promjene nego napraviti baš pravi restart”.

Igrali smo dobro, ali na početku sezone nismo uspjeli to kapitalizirati

Ove sezone gledali smo najmlađi Futsal Dinamo ikada, pojačali smo se s četvorkom, dva reprezentativca Lukom Perićem i Kristijanom Postružinom, vratio nam se Danijel Dekanić, a došao je i Ivan Tvrtko Pajalić. Kakva su bila tvoja očekivanja od te vrlo mlade momčadi?

“Postružin i Perić su provjereni igrači i pojačanja za svaku momčad. Pajalić i Dekanić su bili igrači koji će odradit posao kvalitetno na više pozicija, a svojim karakterom će bit pojačanja za ekipu i to su bile ciljane odluke”, rekao je Đulvat i nastavio:

Šućur je doveden da zabija golove i jer je drugačiji pivot od Perića i Zonjića i mislim da nismo pogriješili s dovođenjem niti jednog od njih. Pomladili smo momčad, ali trebalo je vremena da se nova ekipa uigra i da klikne između sebe”, rekao je, a onda i otkrio:

“Dogovorili smo mi na početku sezone još jedno pojačanje, ali nismo taj transfer uspjeli realizirati zbog više sile”.

Ipak, krenulo je loše. Nakon šest uvodnih kola nalazili smo se na dnu tablice sa samo tri osvojena boda i bez pobjede. Kako ti je bilo u tim tjednima, što ti je prolazilo kroz glavu?

“Nije bilo dobro iz razloga jer smo imali malo bodova, to naravno donosi nemir i nepovjerenje u mladu ekipu. Pogotovo ekipu koja se još nije posložila i upoznala, koja se nije oformila do kraja. Ono što je ipak postojano i davalo nam je nadu je bila igra. Mi smo zaista igrali dobro i nadigrali svakog protivnika, ali nismo uspijevali tu igru kapitalizirati pobjedama. U svakom slučaju znao sam da imamo veliki potencijal i da moramo nastaviti raditi, pa će potom već sve sjesti na svoje mjesto”.

Pobjeda protiv Vrgorca u Vrgorcu je bila prekretnica

Nakon prve pobjede protiv Osijeka stvari su polako počele sjedati na mjesto. Možeš li malo evocirati sjećanje na Plavog svetog Nikolu? Kakva je bila atmosfera u svlačionici nakon tekme, je li vam pao kamen sa srca?

“Naravno da nam je pobjeda skinula veliki teret s leđa i da smo bili sretni jer smo ju ostvarili i u lijepoj atmosferi. Boysi su nam bili vjetra u leđa i tada smo ponovno shvatili koliko su oni bitni za nas jer nam daju dodatnu energiju”.

Brojni navijači istaknuli su pobjedu na gostovanju u Vrgorcu (3:0) na kraju polusezonu kao ključan trenutak u sezoni. Tada još uvijek bez Tihomira Novaka, mlada momčad Dinama upisala je uvjerljivu pobjedu na jednom od najtežih gostovanja. Kako komentiraš te navode?

“Ja sam prvi koji je tu utakmicu označio kao prekretnicu. Na to gostovanje smo ispraćeni bez vjere da možemo pobijediti, a to kao da je bio motiv da se ekipa stisne, da stanemo jedan uz drugoga i da ostvarimo pobjedu koja je pokrenula veliki niz”.

Kako je došlo do angažiranja Tihe Novaka? Je li on bio komadić mozaika koji je nedostajao i koliko je njegov dolazak značio za samopouzdanje cijele ekipe?

“Tiho je bio ključan potez i ono što je nedostajalo ovoj ekipi. Lider koji je sve druge učinio boljima i koji je preuzimao odgovornost u bitnim trenucima. Tiho je bio “ljepilo” za ovu ekipu koja je njegovim dolaskom postala nepobjediva”.

Furiozan početak 2023. godine uz postraj u Kupu

Početak 2023. zaista je bio furiozan. Sve bodove koje smo ranije gubili sad smo počeli osvajati. Vani i kod kuće. Navijači su posebno počeli vjerovati u ostvarenje bajke nakon gostujuće pobjede u Puli nakon preokreta te nakon jako uvjerljive predstave protiv Novog Vremena doma. Kako si ti doživio proljetni Dinamo, posebno s naglaskom na te dvije utakmice?

“Velika pobjeda u Puli je bila znak da ova ekipa ima kvalitetu za pobjeđivanje na teškim gostujućim terenima jer smo nakon Vrgorca pobijedili Pulu, a pobjeda protiv Novog Vremena je pokazala da možemo sa svima, počeli smo čvrsto vjerovati, a rezultati su bili temelj te vjere”.

Vraćamo se na bolnu točku. U veljači je stigao Kup. Bili smo domaćini, očekivala se ‘kanta’, dogodio se posrtaj od drugoligaša. Dva pitanja. – Kako komentiraš posrtaj od Šibenika?

“Gurnuli su nas svi kao favorite za osvajanje Kupa i taj pritisak je bio koban za nas, ali sad kad gledam unazad to nam je bila škola za sve što se dogodilo u doigravanju. Žao mi je što nismo osvojili Kup, ali na kraju je bolje da smo osvojili prvenstvo kad bi morali birati”.

A Kako si zadovoljan s organizacijom kupa?

“Podigli smo standard organizacije na visoki nivo i moram pohvaliti sve iz kluba na odrađenom poslu. Osim kiksa prve momčadi sve ostalo je bilo gotovo savršeno organizirano”.

Ekipa s karakterom i rekordi ‘Capijevog miljenika’

Karakter smo pokazali i kad smo ostvarili pobjedu na gostovanju u Osijeku, tada jedini kojima je to pošlo za nogom. Na toj utakmici Kristian Čekol je postao rekorder po broju nastupa i postignutih golova za Dinamo, a do kraja sezone se zaustavio na 102 pogotka. Kako komentiraš te dvije činjenice?

“Ostali smo jedini koji smo pobijedili Osijeka u Osijeku i tu smo dodatno dokazali sebi, ali i svima ostalima da ovaj Dinamo ima nešto drugačije i da bi mogao do kraja. Čeki je bio Capijev miljenik i Capi je imao uvijek puno vjere da će Čeki biti broj jedan u Hrvatskoj. Mislim da je to Čeki i dokazao u ovoj sezoni, a iduća će mu biti još bolja, uvjeren sam u to”.

Na početku doigravanja čekao nas je Vrgorac te nam nanio prvi poraz u 2023. godini. Kako komentiraš seriju četvrtfinala? Zbog ‘bajkovitih’ polufinala i finala, mnogi su već zaboravili koliko je tada bilo teško i neizvjesno. Jeste li pred majstoricu bili ‘mirni’ ili nervozniji nego prije, recimo, Novog Vremena u Zagrebu i zadnje utakmice finala?

“Vrgorac je uz nas bio ekipa u najboljoj formi u drugom dijelu sezone i bilo je bitno imati prednost domaćeg terena jer je Vrgorac zaista teško pobjediv u Vrgorcu. Dodatni problem je bila ozljeda Tihe Novaka, ali ekipa je do tada već izrasla i nekako sam osjećao da ćemo nakon teškog poraza u Vrgorcu znati reagirati i da ćemo pobijediti u trećoj utakmici”.

Probudili smo luđake i ‘zapalili’ Zagreb

U polufinalu smo konačno iz sedmog pokušaja izborili svoje prvo finale. Pobjeda u Makarskoj otvorila nam je vrata sna. Možeš li opisati trenutak kad ste ti i igrači izašli iz tunela Dvojke pred više od 3000 fanatičnih navijača, što ti tada prolazi kroz glavu, je li uopće postojala šansa mi tu utakmicu izgubimo?

” Bubnjevi su mi ostali u glavi, naježio sam se izlazeći iz tunela i pomislio probudili smo “luđake”, zapalili smo Zagreb, ovo je velika prilika, ovo je noć u kojoj konačno možemo proći tu prepreku na kojoj su se uvijek lomili naši snovi, a Novo vrijeme nam je bilo dužnik. Uvijek postoji šansa da se se izgubi. Krenulo je loše, ali mislim da smo već tada bili mentalno spremni na sve nedaće i da smo bili uvjereni da ćemo pobijediti”.

Dečki su fenomenalno reagirali u finalu. Čak i nakon poraza u prvoj utakmici ostali su mirni, samouvjereni i nisu gubili glavu. Kako komentiraš prve dvije utakmice u Omišu?

“To i je najveća pobjeda ovo momčadi – samouvjerenost. Ne gubimo glavu i spremni smo reagirati. Prva utakmica nam je rekla što ne smijemo raditi ukoliko želimo pobijediti i biti najbolji. Moramo igrati i sve ostalo nas ne smije zanimati”.

Dvije utakmice finalne serije u Draženovom domu će vjerojatno ostati u kolektivnoj navijačkoj svijesti još dugo, dugo vremena. Kako su tekle pripreme za te dvije utakmice?

“Najbitnije je bilo prebaciti fokus na igru, na tehničko-taktičke zadatke, na proučavanje protivnika i njihovih dobrih i loših strana jer da smo razmišljali o atmosferi i navijačima ne bi se dobro proveli. Svaka čast mojim dečkima kako su sve odradili”.

Ogroman napredak mladih igrača

Što ti je prošlo kroz glavu kad je sudac odsvirao kraj zadnje utakmice?

“Uspjeli smo, ostvarili smo san svih onih koji su stvarali klub, uspjeli smo za naše anđele i prva pomisao mi je bila da je to za njih, za Oskara, za Capija i za Čulju”.

Dotaknuli smo se ranije činjenice kako je ovo najmlađi Futsal Dinamo u povijesti. Tko je, po tvom mišljenju od mladih igrača, napravio najveći napredak u odnosu na prošlu sezonu?

“Mislim da je trio Piplica, Novak i Mužar dokazao svoj potencijal. Dovođenjem Maria Modrušana (trener golmana op.a.) dobili smo u drugom dijelu sezone najboljeg golmana. Mužar je bio konstanta kroz cijelu sezonu i dokazao je svima da mu je već sada mjesto u reprezentaciji, ali ne kao mladom igraču koji ima potencijal nego kao punopravnom članu reprezentacije koji traži svoje minute u bilo kojoj utakmici”, rekao je Đulvat i nastavio:

“Filip Novak je pak kroz sezonu bio malo samozatajan, ali je onda odigrao čudesno u doigravanju i dokazao prvenstveno sebi da je taj i da može puno. Iduće sezone očekujem da bude konstantniji na ovoj razini. Tonija Vučkovića je ozljeda spriječila da pokaže puni potencijal, ali iduća godina će afirmirati i njega”.

A stiže još mlađih…

Kao bivši predsjednik kluba i osoba koja, uz ostatak uprave, kroji sportsku politiku istoga, kako komentiraš sljedeće stavke:

  • Rast škole futsala?

“Nikola Grgić radi odličan posao na poziciji voditelja Škole, a treneri su postali klapa, pravi tim i rezultati se jasno vide. Mislim da ćemo iduće godine imati rekordan broj upisa u Školu. Škola je naš najveći ponos jer raste iz godine u godinu”.

  • Organizirano U15 prvenstvo Hrvatske i prvi međunarodni Zagreb five turnir?

Želimo da ZG5 postane turnir na koji će svi htjeti doći, to je veliki potencijal. U15 turnir je nakon organizacije Final Eight Kupa još jednom pokazao koliko kvalitetno možemo organizirati takve događaje”.

  • Juniore i kadete koji su najbliži seniorima, svojevrsni bazen iz kojeg priključuješ igrače prvoj momčadi?

“Mužar, Dekanić, Čekol, F.Novak, Vučković, Dragaš, Bjelić, a sutra Pranjić, Fotak i Filip Vukelić su dokaz da se u Školi kvalitetno radi i da se mogu stvoriti igrači za prvu momčad. Naravno ne uspiju svi, ali Dinamo svake godine daje priliku u seniorima nekolicini jiuniora, a onda je na njima da se tu pokušaju i zadržati”.

Bez pomoći stručnog stožera, ne bi bilo ni naslova

Da ne bi ispalo da je sve bio ‘one man show’, i sam priznaješ da ovaj rezultat ne bi ostvario bez svojeg stručnog stožera. Hajdemo malo o Grgi, Tini, Čondi i ostalima… kakav ste odnosi imali, je li u periodu slabijih rezultata bilo trzavica, kako funkcionirate kao tim?

“Nikada bez njih Dinamo ne bi bio prvi. Tim koji imam je razlog uspjeha, nije bilo nikada trzavica između nas jer zaista dobro funkcioniramo zajedno. Za Modrog sam već rekao da je stvorio najboljeg golmana lige, Pavlića je vratio u najbolje dane, a od Pranjića očekujemo da Piplicu prati u stopu. Dinamo sigurno neće imati probelma sa golmanima”. 

“Grga je s dečkima stvorio jedan fenomenalan odnos, a njegove opservacije prije, za vrijeme i nakon utakmice moj posao čine znatno lakšim. Čonda je najzaslužniji što svi u ligi govore da je Dinamo najspremnija momčad, a zaslužan je i za mali broj ozljeda koji smo imali tokom sezone”. 

“Faktor X je Tina. Ona je kao sestra našim dečkima i mislim da će svi do jednoga, ako su iskreni, reći da je ona ta koja je napravila najveću razliku u svlačionici jer osim što ih je sve osposobila za igru kad god su bili u problemu, isto tako je bila tu za svakoga od njih kad su je trebali iz bilo kojeg drugog razloga”.

Što nas očekuje tijekom dugog ljeta?

Malo o budućnosti… Iako je pred Dinamom Izborna skupština, članovi i navijači očekuju da ćeš nastaviti kontinuitet na klupi. Ako se to potvrdi, kakav je plan za ljeto? Kkada kreću pripreme, imamo li u planu neke pripremne tekme?

“Mislim da smo nakon osvajanja titule zaslužili daljnje povjerenje. Pripreme će krenuti u drugoj polovici kolovoza, a još nismo dogovorili utakmice. Osim što se zna da će se Superkup igrati od 8. do 10. rujna”.

Navijači, kao navijači, najviše od svega vole razgovarati o igračkoj križaljci, dolascima i odlascima, ali i ždrijebu europskih natjecanja. Prema tome, dva pitanja:

  • Kakvu, ako te nova uprava potvrdi kao trenera, možemo očekivati igračku križaljku u idućoj sezoni?

“Cilj je zadržati sve igrače iz ove sezone. Možda poslati na posudbu neke mlađe igrače, promovirati igrače iz Škole, a onda vidjeti da li se potrebno dodatno pojačavati i na koji način”.

  • Drugo, kakve su tvoje želje oko Lige prvaka, s kojim bi se velikanom volio okušati?

“Želja mi je da budemo pravi i da pobjeđujemo u Ligi prvaka bez obzira koji se protivnik nalazio sa druge strane”.

Povratak na kraj

Za kraj vratimo se na nedavno završenu sezonu. Koliko vam je u cijeloj priči pomogla ili odmogla činjenica da su sve ulaznice za tekme protiv Novog Vremena i Olmissuma prodane danima prije istih, da je klub podržala čitava zagrebačka sportska javnost, uključujući i igrače NK Dinama?

“Osjećali smo se ponosno, osjećali smo da smo napravili nešto veliko. Lijep osjećaj koji isto tako nosi veliku odgovornost. Bilo nam je jako drago što su nas Dinamovi igrači, uprava i stručni stožer podržali kao što nam je drago kada na našu utakmicu dođu košarkaši Dinama i njihova uprava. Mislim da je to jako lijepo i jako pozitivno što jedni druge pratimo”.

Kada smo već spomenuli igrače NK Dinama, koja bi bila tvoja futsal-petorka od igrača iz Bišćanovog stožera?

“Morao bi ih prvo vidjeti kako se snalaze na malom prostoru da bi mogao dati odgovor haha. Možda najbolje da pitate Igora kako bi on sastavio petorku, ipak im je on trener i poznaje ih najbolje”.

Možda i najteža pitanja, brzopotezna…

  • Prvo, s kojom utakmicom si kroz cijelu sezonu najzadovoljniji, kada govorimo isključivo o taktičkom segmentu?

“Mislim da smo finalnu seriju odradili jako dobro. Bili smo zreli, obrambeno na visokom nivou, a utakmice smo rješavali iz prekida, a tako to rade najbolje momčadi na svijetu”.

  • Drugo, koja ti je bila najdraža utakmica iz prvog dijela sezone, prije doigravanja, nakon koje si se najbolje osjećao?

“Pobjeda protiv Vrgorca u Vrgorcu.

  • Treće koja ti je od tri tekme između polufinala protiv Novog Vremena u Zagrebu i dvije finalne utakmice u Zagrebu bila najdraža.

“Teško je izdvojiti jednu kad je svaka bila čudesna. Ipak zadnja u seriji je donijela najveću sreću”.

Stvarno zadnje pitanje… kome bi posvetio ovu titulu?

“Oskaru Kadrnki, Matiji Caparu i Mati Čuljku”, zaključio je ovaj dugački intervju naš trener.

S ovom dosta.

Dinamo – to si ti!