Nakon što smo zadnjeg dana veljače objavili na našoj web stranici financijski izvještaj i brutto bilancu za prošlu godinu, red je da malo plastičnije objasnimo tu šumu brojki koja izgleda na prvi pogled veoma birokratski i zamršeno, a zapravo je prilično dobar alat za praćenje u kojem smjeru klub ide i kako posluje.

Prije svega, treba spomenuti osnovne brojke, prihode i rashode, te trend kojeg smo nastavili iz 2019., sa smanjenim apsolutnim brojevima. Tako su i prihodi i rashodi u odnosu na godinu ranije pali, ali je ukupna bilanca 97 000 kuna u plusu. Kad se na to amortizira naslijeđeni plus iz ranijeg razdoblja, govorimo o preko 160 tisuća kuna dobiti od 2014. na ovamo, što je znak stabilnog rasta kluba.

Ko što smo već spomenuli na godišnjoj redovnoj skupštini Kluba u prosincu, smanjenjem gradskog proračuna smanjio se predviđena razina sufinanciranja javnih potreba, pa je tako našem klubu za troškove domaćih natjecanja, umjesto 93 tisuće pripalo 40 tisuće kuna na godišnjoj razini. Kad spomenemo da samo kotizacije za natjecanja seniora i mladeži koštaju 35 tisuća kuna po sezoni, a da seniori imaju minimalno 10 gostujućih utakmica, jasno nam je o kojem se nesrazmjeru prihoda i rashoda radi, te koliku podršku smo dobili za naše poslovanje. Zato smo uspjeli prijaviti i realizirati natječaj za pomoć udrugama, gdje smo koliko toliko nadoknadili tu izostalu pomoć od SSGZ-a, da bismo naš “hladni pogon” uspjeli održati na relevantnoj razini.

Isto tako, vrijedi spomenuti i našu Školu futsala, koja je od članarina uprihodila 204 tisuće kuna, što je porast od 50 tisuća kuna u odnosu na godinu ranije. Klub je to investirao u otvaranje još jedne lokacije (Boćarski dom u Cvjetnom naselju), te u plaćanje edukacije pri HNS-ovoj akademiji za pet zaposlenika (15 tisuća kuna).

Definitivan pad smo osjetili u sponzorskom segmentu, što je i razumljivo obzirom na “korona godinu”, te smo umjesto naših očekivanja za minimalno izjednačavanje brojke iz 2019. (preko 766 tisuća kuna od sponzora) uprihodili nešto manje od 489 tisuća. Zato smo i lansirali akciju Plavi prijatelj, koja je omogućila klubu solventnost u najtežim trenucima, te smo uspjeli podmiriti sve tekuće obveze prema igračima, zaposlenicima, te poslovnim partnerima. 

Naravno, osjetili smo pad u brojci učlanjenja, ulaznica i godišnjih ulaznica, ali vjerujemo kako će 2021. biti bolja, te kako ćemo, barem u doigravanju imati publiku, a u sezoni 2021/22 i opet pune dvorane. Isto tako, ovog ljeta očekuje nas ponavljanje i širenje akcije Plavi prijatelj, te se nadamo da ćemo probiti brojku od 100 Plavih prijatelja. 

Da zaključimo, iza svih nas najizazovnija je godina u povijesti kluba. Borili smo se protiv višestrukih problema i nedaća koje su bacile na koljena i puno zvučnije sportske kolektive od našeg. Vrijedi istaknuti kako je naša 1. HMNL bila jedna od rijetkih liga koje su nastavila natjecanje, a naš je klub ostvario odlične rezultate na svim poljima. Pred nama su na proljeće bile najzanimljivije i u pravilu najposjećenije utakmice, te nas je na ljeto čekao projekt Trofej Dinamo, koji čine snažan dio planiranog budžeta kluba. Isto tako, održali smo krnja izdanja Šalate i Cibone, dvije, uz doigravanje (koje se također igralo bez publike), najposjećenije utakmice Kluba u kalendarskoj godini.

Sve u svemu, s optimizmom gledamo u budućnost i veselimo se novim izazovima koji su pred nama.