Dinamovi prvotimci u srijedu su započeli s pripremama za novu sezonu HMNL-a. Na prvom treningu okupilo se 17 igrača, među kojima su bili Tihomir Novak, koji se oporavlja od ozljede koljena i koji je radio po posebnom programu, zatim dva pojačanja Nikola Gudasić i Mihovil Prgomet te dva donedavna juniora, Dominik Fotak i Filip Pranjić kao i jedan izlazni Filip Vukelić koji još uvijek ima pravo igranja za juniorsku sekciju našeg kluba.

Najveći dio priprema Dinamov stručni stožer neće imati na raspolaganju sve prvotimce. Od 21. do 26. kolovoza pet igrača Dinama – Kristian Čekol, Mateo Mužar, Luka Perić, Ante Piplica i Kristijan Postružin – odradit će pripreme A reprezentacije Hrvatske pred nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024.

A reprezentativci vraćaju se u kadar 28. kolovoza, kada dva U19 reprezentativca Dominik Fotak i Filip Pranjić odlaze na U19 Euro u Poreč. Bez ‘juniora’ Dinamo će odigrati dvije prijateljske utakmice, protiv Fotex Junajteda (2. ili 3. rujna) i Uspinjače Gimke (5. ili 6. rujna), a 9. i 10. rujna u Domu sportova II ugošćujemo Superkup Hrvatske.

Nakon Superkupa, A reprezentativci ponovno napuštaju pripremne, prvu utakmicu Elitne runde kvalifikacija za Futsal Mundial igramo 16. rujna u njemačkom Chemnitzu, a četiri dana kasnije, 20. rujna u Puli, dočekujemo Slovačku. U petak 22. rujna već počinje nova sezona HMNL-a.

Prvih 10 dana priprema koje su, rekli smo, počele u srijedu, predvodit će naš kondicijski trener Domagoj Čondić s ciljem da stvaranja kvalitetne baze za sve ono što nam predstoji u možda i najnapornijoj polusezoni u povijesti kluba…

“Uvodnih 10 dana radit ćemo na kondiciji i snazi, dečki će dosta trčati i raditi u teretani. Postepeno ćemo priključivati i pojačavati loptu te smanjivati teretanu. Do početka rujna imat ćemo bazične pripreme. Tada ja odlazim u Poreč na U19 Europsko prvenstvo u futsalu. No, tada se moj segment ionako smanjuje, a riječ preuzimaju Matija Đulvat i Nikola Grgić koji će početi detaljnije uvježbavati taktiku“, govori nam Čondić.

Na samom početku priprema odradit će se, dakako i prikladna testiranja.

„Napravit ćemo laboratorijska testiranja u Poliklinici Kaliper, antropometriju (metoda mjerenja morfoloških osobina čovječjeg tijela i njegovih pojedinih segmenata, op.a.), mjerenje potkožnog masnog tkiva, spirometriju (mjerenje plućnog volumena i brzine protoka zraka prilikom udaha i izdaha, op.a.), testiranje na traci za trčanje. Oni će biti dobar pokazatelj stanja igrača pred početak sezone. Cilj je pratiti frekvenciju otkucaja srca kroz cijelu sezonu. Tempirat ćemo formu. Imamo dosta natjecanja, zato ćemo paziti na te parametre, slušati kako se igrači osjećaju i prema tome pripremati treninge.“

Odrađen je prvi trening, jesu li se igrači pazili na praznicima?

„Oni koji su htjeli i u dogovoru sa strukom odigrali su svoje malonogometne turnire, za svoj gušt. Otišli su na godišnje odmore na kojima su dobili dvotjedni program treninga, više iz preventivnih razloga. Naravno, neki su odradili i više od onoga što je trebalo, no svi su više-manje odradili svoje dogovorene obaveze”.

Osim što brineš o fizičkoj pripremi naših prvotimaca, ujedno si i član stručnog stožera hrvatske U19 reprezentacije pred kojom je U19 Euro u Poreču. U kadru Duje Maretića nalaze se i dva Dinamova igrača, Dominik Fotak i Filip Pranjić. Hrvatska se nalazi u ‘skupini smrti’ sa Španjolskom, Portugalom i Francuskom. Kakva su očekivanja od naše mlade repke, ali i naših prvotimaca u njoj?

“Da, dobili smo skupinu smrti, ali idemo s ciljem da iznenadimo i prođemo grupu. Španjolci su, dakako, glavni favoriti, ali nisu jaki kao prošle godine kada su suvereno osvojili Euro. Naša najveća snaga je kolektiv. Mi u kadru nemamo zvijezde, ali imamo jako dobru momčadi. Zapravo, možemo reći da je Dinamov vratar Pranjić nekako i prva zvijezda reprezentacije. Brani odlično, a kada je on na parketu, svi ostali se osjećaju puno sigurnije. Dominik Fotak je pravi timski igrač. Nakon zadnjeg okupljanja porazgovarali smo s ostalim igračima, pitali smo ih kojeg bi igrača htjeli imati u svojoj momčadi? Većina njih rekla je da bi htjela Fotaka. To dovoljno govori o njemu. Nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat s reprezentacijom”.

Za kraj, zanimalo nas je kakav je pogled na Dinamovu momčad iz kuta kondicijskog trenera kluba?

“Mislim da imamo jako dobru momčad. Drago mi je jer su gotovo svi igrači ostali, da su nam se priključila pojačanja, kao i članovi omladinskog pogona. Pucamo na najviše, mislim da je Dinamo klub za najviše ciljeve”, rekao nam je za kraj Čonda koji će u narednim danima, sigurni smo, dobro ‘izdrilati’ naše prvotimce..

Dinamo – to si ti!