Nakon što smo predstavili Hrvoja Penavu kao najiskusnije ovoljetno pojačanje Futsal Dinama, drugi je na red došlo najmlađe, a po mnogima i najperspektivnije pojačanje Matej Horvat. Igrač koji je nedavno napunio 21 godinu, već se u ovoj fazi karijere može pohvaliti s nekoliko uspjeha na kojima bi mu mogli pozavidjeti i mnogo stariji igrači. Kao junior okitio se naslovom prvaka Hrvatske kao član momčadi Alumnusa, da bi iduće sezone isti uspjeh ponovio kao senior. Matej je ujedno i kapetan naše U-21 reprezentacije, a do sada je ubilježio i nekoliko nastupa za seniorsku reprezentaciju. Kao kruna dosadašnjeg dijela karijere u poljskom Poznanju prije par mjeseci bio je dio momčadi VERN-a koja je osvojila naslov Europskog sveučilišnog prvaka.

Za početak našeg razgovora zanimao nas je njegov početak bavljenja sportom. Iako visok gotovo dva metra, svoje prve sportske korake ipak nije napravio u košarci.

– Svoje prve sportske korake napravio sam u velikom nogometu, ali na poziv svog prijatelja s 18 godina istovremeno sam počeo igrati i futsal u Alumnusu. Odmah u svojoj prvoj sezoni osvojio sam državno prvenstvo Hrvatske s juniorima i to je za mene bila prekretnica nakon koje sam se odlučio potpuno posvetiti futsalu.

Nedavno ste s VERN-om osvojili europski naslov. Kakve dojmove nosite s tog prvenstva i jeste li se nadali ovakvom rezultatu prije polaska u Poljsku?  

– Ovo mi je bilo 3. Europsko sveučilišno prvenstvo nakon Malage i Rotterdama, i sigurno moje najdraže. Bili smo prava klapa, kako na terenu tako i izvan njega, i to je nešto što će mi zauvijek ostati u sjećanju. Kada se na to doda i zlato koje smo osvojili, te prijateljstva koja smo stekli za vrijeme prvenstva, moram biti prezadovoljan i reći kako je to nešto što se pamti cijeli život. Nadali smo se ovakvom rezultatu u Poljskoj zato što već imamo brončanu i srebrnu medalju s prethodna dva prvenstva i nekako smo svi vjerovali od samoga početka da je ovo naše prvenstvo.

U Poznanju ste se okitili titulom najboljeg strijelca. Volite li biti igrač odluke ili pak više biti dio kolektiva i podrediti se momčadi?

– Naravno da volim biti igrač odluke, ali prije svakog odlaska na teren nije mi važna osobna statistika, već jedino pobjeda moje momčadi na terenu. Nije me strah preuzeti odgovornost u ključnim situacijama utakmice, ali isto tako nemam ništa protiv toga da budem samo jedan od kotačića u čitavom sustavu ako će to donositi pobjede mojoj momčadi.

Kako je došlo do kontakta između Vas i Futsal Dinama? Uzimajući u obzir da ste imali nekoliko inozemnih ponuda, što je presudilo da se odlučite za Futsal Dinamo?

– Imao sam nekoliko vrlo dobrih ponuda i bio sam jako blizu odlasku, ali nisam želio donijeti odluku na brzinu. Dugo sam razmišljao i na kraju sam odlučio ipak ostati u Zagrebu. Jedini razlog zbog kojeg sam se odlučio na taj potez bio je obrazovanje. Naime ove godine planiram završiti fakultet i rekao sam sam sebi da ću prvo privesti obaveze na fakultetu kraju, a tek onda se posvetiti karijeri u futsalu. Na prelazak u Dinamo odlučio sam se prvenstveno zbog trenera Martića i Matije Đulvata s kojima sam uspješno surađivao u prošlosti, i nadam se kako ćemo jednako uspješnu suradnju imati i u Dinamu.

Iako vrlo mlad, već ste postali dobro poznato ime u futsal krugovima. Što Matej može novo donijeti momčadi Dinama i očekujete li biti jedan od nositelja igre ili bi Vas zadovoljila i uloga jokera s klupe?

– Mišljenja sam da mogu puno toga donijeti momčadi Dinama i da sam doveden iz tog razloga. Od mene se očekuje da budem nositelj igre i tako ću se i postaviti na terenu. Želim vratiti povjerenje koje mi je pruženo, a to jedino mogu napraviti dobrim predstavama na terenu.

Kapetan ste U-21 reprezentacije, ali već ste zabilježili i nekoliko nastupa za seniorsku izabranu vrstu Hrvatske. Nadate li se kako ćete prelaskom u Dinamo i dobrim igrama privući pozornost izbornika Stankovića za buduća reprezentativna okupljanja?

– Poseban je osjećaj obući dres reprezentacije i zbog toga ću dati sve od sebe da što češće dobijem poziv izbornika Stankovića za akcije reprezentacije. Jedina moja zadaća je vrijedno trenirati i pružati što bolje partije na terenu, a vjerujem kako će onda to prepoznati i izbornik.

Kako ocjenjujete Dinamove šanse za ulazak u play off u svojoj premijernoj prvoligaškoj sezoni? Koje će biti glavne prepreke na tom putu?

– Prije svega treba reći kako su Nacional i Split trenutno ispred ostatka prvoligaškog društva, što zbog trenutnog igračkog kadra, što zbog financija. Mišljenja sam kako će naši glavni konkurenti u borbi za play off biti dubrovački Square i Novo Vrijeme iz Makarske. Vjerujem kako naša momčad posjeduje kvalitetu za doigravanje, a onda je uz pomoć naših navijača sve moguće.

Kako teče vrijeme prilagodbe na nove suigrače i momčad? Kao mladom igraču, sigurno je privilegija raditi s legendama hrvatskog futsala kao što su Đulvat, Capar i trener Martić?

– Nemam problema s prilagodbom s obzirom na to da većinu igrača znam od prije, te je atmosfera od samoga početka priprema jako dobra. Naravno da je privilegija imati takve suigrače i takvog trenera u klubu. Ja sam imao sreću da sam s njima već radio u prošlosti te sam od njih jako puno naučio, a nadam se kako će se moje učenje nastaviti i u Dinamu.

Nakon sraza Alumnusa i Dinama u Ciboni, Matej će se ponovno susresti s gromoglasnom podrškom navijača koja će ovoga puta biti na njegovoj strani.

– Utakmica u Ciboni jedna je od onih utakmica koja ti zauvijek ostane u sjećanju, jednim dijelom zbog same utakmice koja je bila izrazito napeta, a drugim zbog fantastične atmosfere koju su nam priredili navijači Dinama.  Vjerujem kako će nam navijači pomoći i u novoj sezoni jer mnoge momčadi nisu navikle igrati pred tako bučnim navijačima i u takvoj atmosferi. Ja osobno jako volim igrati pred punom dvoranom i navijačima, i to će mi dati jedan dodatan motiv.

Vaše predstavljanje pred navijačima dogodit će se na Šalati. Sigurno ste upoznati sa spektaklom koji se na istom mjestu održao prije godinu dana. Veseli li Vas otvaranje sezone upravo na tom mjestu, i što očekujete od samog događanja na Šalati?

– Veselim se tom predstavljanju na Šalati jer ću ove godine nastupiti kao igrač, dok sam prošle godine taj događaj gledao kao navijač. Nadam se da će navijači doći u velikom broju kao i prošle godine, i da će napraviti barem približno dobru atmosferu.

Poruka članovima i navijačima Dinama.

– Ovim putem želio bih pozdraviti sve navijače i članove kluba, te se nadam se da ćete nas podržavati u tolikom broju kao i do sada jer vi ste naš šesti igrač.

Matej Horvat navijačima će se predstaviti na Šalati u subotu 5. rujna, kada će Dinamo odigrati prijateljsku utakmicu protiv momčadi Nottingham University. Svoje karte za taj spektakl možete kupiti po cijeni od 25 kuna u KND BBB, Ilica 37.

T. BAKOVIĆ