Futsal Dinamo svoju prvu prvenstvenu utakmicu u novoj sezoni odigrat će u petak 30.9. protiv dubrovačkog Squarea. Utakmica se igra u Dvojci Doma sportova s početkom u 18:15 sati. Ovo je osma uzastopna sezona Plavih u najjačem rangu hrvatskog futsala. A ako niste pomno pratili što se sve događalo tijekom ljetne pauze, donosimo vam pet najvažnijih stvari koje morate znati o Futsal Dinamu prije nove sezone.

1. Najmlađi Futsal Dinamo ikad

U rosteru Futsal Dinama za sezonu 2022/2023 nalazi se 16 igrača. Ono što je sigurno i prije prve službene utakmice je da će ovo biti najmlađa prva momčad Plavih u povijesti kluba.

Najstariji igrač, u biti jedini iznad 30 godina, je novi kapetan ekipe, golman Ivan Pavlić. U petak, 30. rujna u 18:15 u utakmici protiv Squarea, Pale će s 37 godina ‘u rukavicama’ prvi put kao kapetan Plavih povesti najmlađu momčad Futsal Dinama u novu sezonu. Ikonski trenutak kojem ćemo rado svjedočiti. Najmlađi igrač u klubu je 20-godišnji Luka Bjelić, rođen u lipnju 2002. Osim njega, u rosteru su još tri 20-godišnjaka: Filip Novak, Kiko Dragaš Selaković i Filip Domiter.

Prosječna starost igrača Futsal Dinama je 24,06, dakle skoro točno 24 godine starosti. A kad bi iz računice izuzeli kapetana Pavlića, prosječna starost se spušta na točno 23,20. Veći dio priprema za novu sezonu s klubom su odradila i dvojica juniora (nismo ih računali u inicijalnom rosteru) koji kucaju na vrata prve momčadi – Filip Vukelić i Filip Pranjić. S njih dvojicom u računici, prosjek godina bio bi i još manji, ali tu ćemo se zaustaviti.

2. Klub s lokalnim štihom

Većina igrača u rosteru Plavih rođena je u Zagrebu. Od njih šesnaest, devetorici pod mjestom rođenja piše – Zagreb. S obzirom da je Futsal Dinamo iz Zagreba, taj podatak ‘na prvu’ i nije čudan. No uzmimo u obzir kako je globalizacija zahvatila i hrvatski futsal čija popularnost nastavlja rasti. Igrači iz Hrvatske sve češće mijenjaju sredinu radi bolje prilike u nekom drugom klubu. Rastom kvalitete lige sve više inozemnih igrača odlučuje se igrati futsal u Hrvatskoj. Pa ipak, mi smo zadržali svoj lokalni, zagrebački štih.

Tako će za klub iz svog Zagreba ove sezone nastupati: Kristian Čekol, Danijel Dekanić, Tvrtko Pajalić, Kiko Dragaš Selaković, Ivan Pavlić, Kristijan Postružin, Luka Perić, Filip Novak i Luka Bjelić. Trener kluba, Matija Đulvat, također je Zagrepčanin. Iz južnijih krajeva Lijepe Naše pristižu nam njih petorica (Konsuo, Zonjić, Vučković, Piplica, Šućur), a u klubu su i dva Zagorca (Domiter, Mužar).

3. Škola futsala = kičma kluba

Nije tajna da Futsal Dinamo veliki naglasak stavlja na razvoj mladih igrača i svoje Škole futsala. Rezultati toga očituju se i u broju prvotimaca koji su ponikli iz Škole futsala. I nije riječ o igračima koji su tu da popune broj neke lijepe statistike. Riječ je o nekim od centralnih figura u kadrovskoj križaljci, na što smo kao klub izrazito ponosni.

Recimo, Mateo Mužar, kao 21-godišnjak, ulazi u petu sezonu u kojoj će nastupiti za prvu momčad, baš kao i nešto mlađi Filip Novak. Kristianu Čekolu, na primjer, ovo će biti osma osma sezona u prvoj momčadi, pa je jedini igrač kluba koji će igrati u svakoj od prvoligaških sezona. Od ostalih izdanaka Škole futsala u prvoj momčadi tu su: Kiko Dragaš Selaković, Luka Bjelić, Toni Vučković, Danijel Dekanić i Filip Domiter.

4. Dinamo mora bolje

Prethodnu sezonu Futsal Dinamo završio je u četvrtfinalu prvenstva i u četvrtfinalu kupa. Otkako nastupamo u prvoj ligi, a to je od sezone 2015/2016, to je bila najlošija pozicija s koje smo završili sezonu. Sve ranije sezone zaustavljeni smo u polufinalu prvenstva, pa je velika finalna serija još uvijek prvi cilj koji moramo doseći prije osvajanja toliko željene titule.

Iako Dinamo ima najmlađu momčad ikad, a bez prethodne provjere usudit ćemo se reći i najmlađu momčad u cijeloj ligi, nije ni blizu riječ o neiskusnoj momčadi. Dapače, kostur momčadi na okupu je već nekoliko sezona. Igrači koji su priključeni prošle sezone sjajno su se uklopili u momčad. Klub su pojačali najbolji strijelac lige, reprezentativni pivot, trostruki prvak Hrvatske, dvostruki europski akademski prvak i povratnik u naponu snage.

Jedva čekamo prvu utakmicu sezone i da na djelu vidimo novu Dinamovu momčad koja se nakon kraja sezone posvetila sebi i samo sebi. Bez velikih najava, ulazimo u sezonu u kojoj je najvažnija utakmica ona svaka sljedeća. Iz jednostavnog razloga jer Dinamo mora i može bolje. Prvi pravi ispit bit će nam Dubrovčani koji nam dolaze doma u petak navečer.

5. Početak novog poglavlja

Ove jeseni slobodno možemo reći da počinje novo poglavlje u povijesti Plavih. Tijekom ljeta, iz kluba su otišla trojica igrača koji su po broju nastupa, golova i asistencija porušili brojne klupske rekorde. Riječ je, naravno, o Davoru Kanjuhu, Mihovilu Prgometu i Kristijanu Grbeši. Sva trojica nalaze se u najboljih osam igrača u kategoriji igrača s najviše nastupa u povijesti Futsal Dinama. Kanjuh je i ukupni rekorder sa 167 nastupa i 93 pogotka za Plave, a sljedeći po broju nastupa je Matija Đulvat sa 154.

Priliku da se upiše u povijesne knjige kluba ove sezone imat će Kristian Čekol koji je trenutno na trećem mjestu i 153 službena nastupa za Plave. No neovisno o ukupnom broju nastupa, jasno je da odlaskom bitnog i dugovječnog trojca dolazi vrijeme u kojem će u pomlađenom Futsal Dinamu iskočiti neki novi klinci, novi miljenici navijača, nove zvijezde.

I jedva ih čekamo vidjeti u igri, na parketu koji će ispisati novo poglavlje priče o Futsal Dinamu… o mladom, fajterskom, zagrebačkom, našem Futsal Dinamu.

Dinamo – to si ti!