AFC Wimbledon, navijački klub iz Londona, jučer je izvukao „nulu“ na gostovanju kod Northamptona i osvojio svoj prvi bod u trećoj engleskoj ligi. Wimbledon je klub kojeg su osnovali navijači Wimbledon FC-a, slavnog londonskog kluba osnovanog 1889. godine.  

 

U svibnju 2002. novi vlasnici kupili su Wimbledon FC, preselili ga u obližnji Milton Keynes te su klubu promijenili ime u Milton Keynes Dons kao i cjelokupni vizualni identitet.

 

Navijači Wimbledona nisu se mogli pomiriti s time da se samo tako, u trenutku, može izbrisati klupski identitet i njegova 104-godišnja tradicija. Odlučili su se na osnivanje vlastitog kluba koji će funkcionirati prema demokratskim principima, čuvati temeljne klupske vrijednosti i štititi interese navijača.

 

AFC Wimbledon krenuo je 2003. iz devetog ranga engleskog nogometa. U prvih devet sezona pet puta osigurali su promociju u viši rang (tri puta osvojivši ligu) te su se 2011. plasirali u četvrtu ligu, najniži profesionalni stupanj engleskog nogometa.

 

Četiri sezone popularni Donsi borili su se za ostanak u četvrtoj ligi, da bi prošle osigurali 7. mjesto i play-off za treći rang engleskog nogometa. U dodatne kvalifikacije ušli su kao najslabije rangirana momčad, međutim, nakon trilera produžetaka protiv Accringtona u polufinalu, plasirali su se u finale doigravanja koje se igralo na Wembleyu. U finalu su, pred 60 tisuća ljudi, pobijedili Plymouth Argyle s 2:0 i osigurali plasman u treću englesku ligu.

 

Ono što je zanimljivo, ove sezone u trećoj ligi (League One) pratit ćemo dvoboje između AFC Wimbledona i Milton Keynes Donsa, kluba koji je u engleskom ligaškom sustavu 2003. preuzeo poziciju originalnog Wimbledon FC-a.

 

AFC Wimbledon dokaz je kako je uspjeh navijačkih klubova moguć i u brutalnom suvremenom nogometu. U Velikoj Britaniji, koja gaji dugačku tradiciju privatnih nogometnih klubova, pojavljuje se sve više uspješnih navijačkih klubova i takav oblik funkcioniranja postaje sve popularniji.

 

Kao i Futsal Dinamo, Donsi su krenuli iz nule i uspjeli su sagraditi respektabilan profesionalni klub koji je dogurao do trećeg ranga po mnogima najbolje nogometne lige na svijetu. AFC Wimbledon svoj uspjeh temelji na povezivanju s lokalnom zajednicom, očuvanju klupskih vrijednosti i tradicije te, najbitnije, zajedništvu s navijačima, koji se vode isključivo klupskim, a ne vlastitim interesima.

 

Foto: YouTube screenshot