Nakon što smo vam predstavili sportski segment kluba u 2020. i pregled Škole futsala, red je došao na organizacijsko-logistički segment i članstvo u 2020. kojeg nam je na Godšišnjoj skupštini Dinama (30. prosinca 2020.) predstavio tajnik Kluba Sebastian Sobota.

Popis svih dijelova Skupštine (i linkove na prijašnje objavljene) pronađite na dnu članka.

Financijska bilanca – godinu završavamo na pozitivnoj nuli

„Prije svega moram reći da je iza nas uvjerljivo najteža godina. Ove stvari koje su se dogodile u 2020. ostavljaju posljedice na sve nas. No, kada vidiš sve te ljude, kako si pomažu međusobno. Nesebično i sa željom. Onda shvatiš da sve ovo ima smisla“, započeo je svoje izlaganje Sobota.

„Klub je ovu nevjerojatnu i čudnu godinu završio na, kako se to poslovnim rječnikom kaže, pozitivnoj nuli“.

„A to su postigli naši ljudi. Dokazali da su Dinamo oni, da smo Dinamo svi mi. Naši članovi, kupci virtualnih ulaznica i Plavi prijatelji. Svi ste vi pomogli da vaš klub završi godinu na nuli i još ste nam za Božić vratili Kristiana Čekola.“

Ove godine odigrali smo samo četiri utakmice pred svojim navijačima, od kojih je ona protiv Squarea bila nakon prvog lockdowna, a druga, protiv Vrgorca, neposredno pred početak prvoga.

Tek četiri utakmice s gledateljima

„Sada ću vam na konkretnim primjerima pokazati kakva je bila bilanca Kluba za utakmicu protiv Squarea koja se igrala pred ograničenim brojem publike, te bilancu za Šalatu 2020 i Plavog svetog Nikolu 2020., utakmice koje su se igrale bez gledatelja“.

„Klub je za utakmicu protiv Squarea prodao svih 506 ulaznica, a preostalih 60-ak mjesta u dvorani bilo je rezervirano za kupce godišnjih ulaznica. To znači da su nam prihodi od ulaznica za tu utakmicu iznosili 10.120 kuna. Rashodi su iznosili oko 8.000.  Dinamo je za tu, jednu od četiri utakmice koje su se igrale s publikom, bio u plusu od svega 2.000 kuna. S time da trebam napomenuti kako su rashodi za tu utakmicu bili još i manji nego inače, jer su naši volonteri odradili utakmicu kao redar, na čemu im se u ime Kluba zahvaljujem. Da nije bilo njih, utakmica bi završila na “nuli”.“

„Ovo vam prikazujemo čisto da imate uvid koliko zapravo košta organizacija utakmice i koliko je klub izgubio novaca jer smo većinu sezone, a pogotovo naše najatraktivnije utakmice poput doigravanja, Šalate i Cibone, igrali bez publike. A tu nije samo uračunata prodaja ulaznica, već i učlanjenja u klub, ugostiteljstvo, sponzori, prodaja artikala…”

„Još uvijek se mučimo s brojem besplatnih sati za treninge koje dobivamo od Grada. Doduše, brojku od 190 besplatnih sati povisili su nam na 225. No, to je i dalje premalo za naš klub, sve naše kategorije i potrebe. Kada uračunate da cijena sata u dvorani iznosi 280 kn + PDV, onda dolazite do računice od 65.000 kuna godišnje, što je opet smanjeni trošak u odnosu na 2019., kada smo na najam dvorana potrošili 75.000 kn“.

„Ovim putem zahvalio bih se svim volonterima i suradnicima koji su nam pomogli organizirati sve te zahtjevne događaje u relativno kratkom vremenu i u uvjetima u kojima se do sada nismo našili. Godinu završavamo na pozitivnoj nuli. Očito pod pritiskom funkcioniramo odlično. A kako ćemo tek onda raditi kada se situacija unormali…“

Učlanjenja i Plavi prijatelji

Što se samih učlanjenja tiče, godinu smo završili s 1460 članova. Na kraju, to nije najslabiji rezultat u povijesti kluba, budući da smo 2015. završili s 1352 člana. Ta brojka od preko 1400 članova je odlična s obzirom na to da nam je veći dio godine bilo stopirano učlanjivanje na utakmicama, po kvartovima i na našim eventima, rekao je Sobota i nastavio:

„Od 1460 članova, njih 1281 se učlanilo „fizički“, na nekoj od naših utakmica, u Bad Blue Boys Fan Shopu ili putem povjerenika. Online se učlanilo 179 članova, što je skok u odnosu na prethodne godine. No, to je segment kluba kojeg svakako možemo i moramo poboljšati. Također, u protekloj godini manje se ljudi od uobičajenoga učlanjivalo putem BBB Fan Shopa. Nadamo se da ćemo u 2021. dodatno podignuti učlanjenje, da će nam se vratiti publika na utakmice i da ćemo ponovno premašiti brojku od 2.000 članova“, rekao je Sobota i zaključio izlaganje o članstvu:

“U 2021. ulazimo s novom članskom majicom, koja predstavlja šest igrača na terenu, napravljena za one koji vole klub bez interesa.”

“Također, zahvalio bih se svim Plavim prijateljima kluba jer su nam pomogli izgurati ovu tešku godinu”.

Potom se za riječ javio član kluba Juraj Fabijanić:

„Za mene je pravo čudo jer smo u ovoj godini sakupili ovako veliki broj članova. Podatak da smo 179 članova učlanili online, dokazuje da baš na tom polju možemo još puno napredovati. Pogotovo u vrijeme korone kada se sve prebacuje online. Koliko god ova godina bila teška, konačni rezultati pokazuju koliki potencijal leži u našem klubu. Jako sam optimističan po pitanju naše budućnosti“, rekao je Fabijanić.

Za kraj, Fabijanić je iskoristio priliku da još jednom istakne ulogu koju su na sebe u ovoj godini preuzeli Plavi prijatelji.

„Godinu završavamo s točno 90 Plavih prijatelja što je brojka koju nismo očekivali. Pogotovo ne za prvu godinu. Među Plavim prijateljima imamo svega, od pojedinaca, grupe navijača, firmi, obrta, ugostitelja. Oni su naša snaga i pravi put prema samoodrživom klubu. Hvala im na tome.“.

Link na prethodne dijelove Godišnje skupštine Futsal Dinama možete pronaći u nastavku, a posljednja dva dijela objavit ćemo u utorak i srijedu.

1. Sportski segment kluba u 2020 (31.12.2020.) – predsjednik Matija Đulvat i dopredsjednik Hrvoje Penava
2. Pregled Škole futsala u 2020. (3.1.2021.) – voditelj Škole Nikola Grgić i predsjednik Matija Đulvat
3. Organizacijsko-logistički segment i članstvo (4.1.2021.) – tajnik Sebastian Sobota
4. Financijski plan za 2021. (5.1.2021.) – predsjednik Matija Đulvat
5. Zahvala najboljim volonterima i povjerenicima + razno (6.1.2021.) – tajnik Sebastian Sobota i predsjednik Matija Đulvat